IMF je bolj optimističen glede gospodarskih obetov Slovenije. Foto: EPA
IMF je bolj optimističen glede gospodarskih obetov Slovenije. Foto: EPA

IMF je v danes objavljenem najnovejšem poročilu o svetovnih gospodarskih obetih zapisal, da bo prihodnje leto rast BDP-ja boljša od preteklih napovedi - 1,9 odstotka v primerjavi z 1,7 odstotka.
Prav tako po lanski 0,2-odstotni inflaciji letos Sloveniji napovedujejo 0,4-odstotno deflacijo, leta 2016 pa naj bi se cene življenjskih potrebščin zvišale za 0,7 odstotka.

Po predvidevanjih IMF-a bo upadla tudi stopnja brezposelnosti, in sicer z lanskih 9,8 odstotka na letošnjih devet odstotkov, leta 2016 pa na 8,3 odstotka. Dobro nam bo očitno šlo tudi pri trgovanju, saj napovedujejo še večji presežek na tekočem računu plačilne bilance – namesto lanskih 5,8 odstotka BDP-ja se bo letos povzpel na 7,1 odstotka, leta 2016 pa bo znašal 6,5 odstotka BDP-ja.

Banke, prestrukturiranje gospodarstva, razdolževanje …
Med ključnimi izzivi, ki čakajo Slovenijo, so na skladu izpostavili krepitev bančnega sektorja, da bo lahko podpiral gospodarstvo, pospešitev prestrukturiranja gospodarstva, zmanjšanje obsega slabih posojil in odprodajo državnih podjetij, zagotovitev vzdržnosti javnih financ in izvajanje strukturnih reform. Pozivajo tudi k privatizaciji državnih bank.

Vodja misije Delia Velculescu je ob tem opozorila, da ne smemo zaspati, saj se še vedno spoprijemamo s tveganji. "Slovenija je prešla krizo brez primere in spet raste. Na to ste lahko ponosni, to kaže žrtvovanje in vztrajnost ljudi, vendar tveganja ostajajo velika, reformna agenda pa je vse prej kot končana. Čeprav se je ostrina krize zmanjšala, je ključno, da nogo obdržite na pedalu za pospeševanje reform. Slovenija se tako in tako že spoprijema z dovolj tveganji, zato ne smete zaspati in še tega dodati k mešanici tveganj," je dejala.