IMF je napoved za letos izboljšal, napoved za prihodnje leto pa poslabšal tudi za druga območja in države. Foto: Reuters
IMF je napoved za letos izboljšal, napoved za prihodnje leto pa poslabšal tudi za druga območja in države. Foto: Reuters

IMF Sloveniji za letos napoveduje 0,5-odstotno inflacijo, v prihodnjem letu naj bi ta znašala 1,8 odstotka. Stopnja brezposelnosti naj bi bila letos osemodstotna, prihodnje leto pa šestodstotna. Primanjkljaj v tekoči bilanci naj bi letos znašal 4,5 odstotka BDP-ja in v letu 2021 3,9 odstotka.

Poročilo o svetovni finančni stabilnosti za letos Sloveniji napoveduje 8,8-odstotni proračunski primanjkljaj, prihodnje leto 2,8-odstotnega, v presežek, ki je lani znašal 0,5 odstotka BDP-ja, pa naj bi se slovenski proračun vrnil šele do leta 2024, ko naj bi znašal 0,1 odstotka BDP-ja. Ob boljši napovedi za letošnje leto je IMF podal slabšo napoved za leto 2021. Namesto 5,4-odsotne rasti je zdaj napovedana 5,2-odstotna rast.

IMF je napoved za letos izboljšal, napoved za prihodnje leto pa poslabšal tudi za druga območja in države. Območje evra naj bi letos imelo 8,3-odstotni padec BDP-ja, kar je 1,9 odstotne točke bolje od prejšnje napovedi, prihodnje leto 5,2-odstotno gospodarsko rast, kar je 0,8 odstotne točke slabše, kot je napovedal aprila. Svetovno gospodarstvo naj bi se po najnovejši napovedi letos skrčilo za 4,4 odstotka (po prejšnji napovedi za 4,9 odstotka), prihodnje leto pa zraslo za 5,2 odstotka (po prejšnji napovedi za 5,4 odstotka).

"Gospodarstvo se odbija od dna, ampak težav še ni konec. Vsa gospodarstva sveta se zdaj spopadajo z dolgim vzponom iz koronske luknje, ki bo neenakomeren, negotov in dolg," je pred dnevi dejala generalna direktorica sklada Kristalina Georgieva.