Anemična gospodarska rast v prihodnje grozi predvsem razvitim državam in zato jih IMF poziva k nadaljnjim reformam. Foto: EPA
Anemična gospodarska rast v prihodnje grozi predvsem razvitim državam in zato jih IMF poziva k nadaljnjim reformam. Foto: EPA

V danes objavljenem poročilu World Economic Outlook je Mednarodni denarni sklad napovedal, da bo svetovno gospodarstvo letos raslo po 3,5-odstotni stopnji, prihodnje leto pa bo pospešilo na 4,1 odstotka. Napoved za letos so tako strokovnjaki sklada zvišali za 0,2 odstotka, za leto 2013 pa za 0,1 odstotne točke.

"Obeti za svetovno gospodarstvo se počasi izboljšujejo, a so še naprej zelo krhki," poudarjajo strokovnjaki sklada. Zaskrbljenost je nekoliko omililo boljše stanje svetovnih finančnih trgov in tudi popuščanje napetosti v evropski finančni krizi.

V azijski regiji je okrevanje gospodarstva spodbudila obnova po potresu in cunamiju na Japonskem ter poplavah na Kitajskem. Glavni motor svetovne gospodarske rasti ostaja Kitajska, kjer naj bi letos gospodarstvo zraslo za 8,2 odstotka, prihodnje leto pa za 8,8 odstotka.

Za največje svetovno gospodarstvo, ZDA, je IMF dvignil svoje napovedi na 2,1-odstotno gospodarsko rast v letošnjem letu in 2,4 odstotka v letu 2013 (prejšnja napoved je bila 1,8 oziroma 2,2 odstotka).

Manjše krčenje območja z evrom
Obeti so boljši tudi za območje z evrom, ki naj bi letos imelo 0,3- in ne 0,5-odstotno krčenje BDP-ja. V prihodnjem letu naj bi imele države s skupno evropsko valuto rast v višini 0,9 odstotka, kar je 0,1 odstotne točke več od jesenske napovedi IMF-a.

"Recesija bo plitva in kratka," glede območja z evrom pravijo pri IMF-u. Najhuje naj bi bilo v prvi polovici leta, ko naj bi se BDP v evrskem območju skrčil za pol odstotka, nato pa naj bi se celotno območje vrnilo k rasti.

Do leta 2013 naj bi se iz recesije izvila celo Španija, a pri tem IMF izpostavlja nadaljevanje ukrepov Evropske centralne banke (ECB), ki naj bi zagotovila še več poceni posojil.

Za Slovenijo pomembna gospodarska partnerica Nemčija bo imela letos 0,6-odstotno gospodarsko rast, kar pomeni zvišanje za 0,3 odstotne točke, za prihodnje leto pa napoved ostaja pri 1,5 odstotka.