Bratina je pojasnil, da možnosti za finančno sanacijo brez revizije težko komentira, a da je stečaj Infond Holdinga najverjetneje skoraj neizbežen. Foto: MMC RTV SLO
Bratina je pojasnil, da možnosti za finančno sanacijo brez revizije težko komentira, a da je stečaj Infond Holdinga najverjetneje skoraj neizbežen. Foto: MMC RTV SLO
Pivovarna Laško
Insolventnost Infonda Holdinga po mnenju Bogomirja Kovača ne pomeni večje nevarnosti za podjetja iz sistema Pivovarne Laško. Foto: MMC RTV SLO
Prodali zasežene delnice

Bratina, profesor na mariborski ekonomsko-poslovni fakulteti, je pojasnil, da možnosti za finančno sanacijo brez revizije težko komentira, a da je stečaj najverjetneje skoraj neizbežen, saj so naložbe krepko pod nabavno ceno.

Težave tudi drugod?
"Ni mogoče pričakovati, da se bo insolventnost Infonda Holdinga rešila v nekaj dneh. Ti postopki so lahko zamudni, kot vidimo pri Istrabenzu," je pojasnil. Na podjetja, katerih lastnik je Infond Holding, po Bratinovem mnenju to ne bo pozitivno vplivalo. "Načeloma bi moralo biti nevtralno, ker je to stvar lastnikov, vendar pa so ti sistemi močno prepleteni, imajo medsebojne terjatve in so si pomagali pri financiranju," je dejal in dodal, da lahko zaradi povezanosti težava v enem delu sistema povzroči težave v drugem delu.


"Večje nevarnosti ni"
Insolventnost Infonda Holdinga po mnenju ekonomista Bogomirja Kovača ne pomeni večje nevarnosti za podjetja iz sistema Pivovarne Laško, ki v primerjavi s finančnimi družbami v lastniški verigi Boška Šrota delujejo v realnem sektorju. "Ta podjetja so za zdaj v varnih vodah, dogajanje v ozadju trenutno zanje ne predstavlja neke resnejše poslovne nevarnosti," je pojasnil.

Določeno tveganje pa obstaja, če so ta podjetja "izkoriščali v špekulativne namene, jih finančno ogrožali in izčrpavali". Kovač je kot morebitno nevarnost izpostavil obseg in višino medsebojnih odprtih terjatev oz. verižnega financiranja. Po njegovih besedah so finančna podjetja, ki obkrožajo skupino Pivovarne Laško, po dostopnih podatkih imela težave z likvidnostjo. Kot ugotavlja, bo oziorma je Šrot "to zgodbo zagotovo izgubil".

"Celotna konstrukcija je padla zaradi finančne krize in slabe presoje o njenem trajanju in globini ter izgube vseh zaveznikov na politični strani," je še menil Kovač.

Prodali zasežene delnice