NLB bo na zavezujoče ponudbe za nakup delnic Pivovarne Laško in Mercatorja čakal do 10. julija. Foto: MMC RTV SLO
NLB bo na zavezujoče ponudbe za nakup delnic Pivovarne Laško in Mercatorja čakal do 10. julija. Foto: MMC RTV SLO

Predmet prodaje je 404.832 oz. 10,75 odstotka delnic Mercatorja in 2.056.738 oz. 23,51 odstotka delnic Pivovarne Laško, ki jih je Infond Holding zastavil za najem 130 milijonov evrov posojila.

Postopek prodaje v dveh fazah
Spomnimo, da bi moral Infond Holding, ki ga lastniško prek povezanih družb obvladuje vodja Laščanov Boško Šrot, posojilo odplačati do sredine tega tedna. Ker se to ni zgodilo, je največja državna banka zastavljene delnice zasegla in jih bo prodala na dražbi.

Postopek prodaje bo tekel v dveh fazah. V prvi fazi, ki bo potekala do 10. julija, bo NLB zbiral zavezujoče ponudbe kupcev, v drugi fazi pa bo sledilo odpiranje ponudb in pogajanja za oblikovanje kupoprodajnih pogodb in določitev končne cene z enim ali več kupci. Pri nakupu delnic bodo imeli prednost tisti, ki bodo pripravljeni kupiti vse delnice Mercatorja in Pivovarne Laško.

Potrebna garancija 10 milijonov evrov
Vsi zainteresirani kupci morajo NLB-ju najpozneje do izteka roka dostaviti tudi bančno garancijo v vrednosti 10 milijonov evrov, ki bo dokazovala resnost ponudbe. Trenutna cena ponujenih delnic na borzi znaša nekaj manj kot 158 milijonov evrov.

M. N.