Napetosti v JKP Prodnik so se začele stopnjevati, ko je bil januarja ustanovljen nov sindikat, ki se je začel zavzemati za pravice agencijskih delavcev. Foto: TV Slovenija
Napetosti v JKP Prodnik so se začele stopnjevati, ko je bil januarja ustanovljen nov sindikat, ki se je začel zavzemati za pravice agencijskih delavcev. Foto: TV Slovenija

V dogajanje na Javnem komunalnem podjetju Prodnik se je po trenjih med starim in novim sindikatom – drugi je nastal po tem, ko prvi ni imel posluha za nezakonitosti glede agencijskih delavcev – odslovitvi treh agencijskih delavcev in odpustitvi Tomaža Lična in Blaža Jazbeca, ki sta opozorila na težave v domžalski komunali, vpletel tudi inšpektorat za delo.

Kršitve pravic agencijskih delavcev

Sindikat VIR Prodnik je bil januarja letos ustanovljen s ciljem urediti nepravilnosti glede agencijskega dela v JKP-ju Prodnik. Komunalno podjetje ima namreč prek agencije za posredovanje dela Kariera najetih nekaj manj kot 30 agencijskih delavcev, ki opravljajo trajno potrebna in redna delovna mesta. Dolgotrajno najemanje agencijskih delavcev za redno potrebna dela je nezakonito samo po sebi, vsem agencijskim delavcem pa naj bi bile ob tem v domžalski komunali kršene številne pravice.

Če se je vodstvo JKP-ja Prodnik z direktorjem Markom Faturjem na čelu postavilo na stran starega sindikata in "žvižgača", ki sta se zavzela za odpravo nezakonitosti, skušalo prikazati kot "nergača" in se ju znebiti, je inšpektorat odločil, da njuna odpustitev ni bila upravičena. Učinkovanje prenehanja pogodbe o zaposlitvi zaradi krivdnega razloga je bilo po odločbi inšpektorata namreč zadržano.

"Ukrep je potreben iz razloga, da se prepreči samovoljno ravnanje delodajalca – Javno komunalno podjetje Prodnik – in se delavcu odvrne nenadomestljiva škoda. Ta bo nastala zato, ker kaže na to, da odpoved ni bila podana iz dejanskih vsebinskih razlogov […], temveč zaradi povračilnih ukrepov zoper delavca," je odločitev obrazložila inšpektorica za delo Mateja Korelc Bizjak. Tako predsednik sindikata Tomaž Ličen kot podpredsednik Blaž Jazbec bosta torej do tedaj, ko bo o (ne)zakonitosti odpovedi razsodilo tudi delovno sodišče, upravičena do vseh pravic, ki jima pripadajo iz delovnega razmerja z JKP-jem Prodnik.

Tožbe zaradi blatenja imena

Glavni povod za to, da sta Ličen in Jazbec maja prejela odpoved, naj bi sicer bilo to, da je predsednik starega sindikata v Prodniku Boštjan Novak, ki naj bi dobro sodeloval z direktorjem podjetja, oba sindikalista prijavil, da nad njim izvajata mobing. Novak ju tudi toži zaradi blatenja imena, pri čemer od vsakega izmed njiju zahteva 1800 evrov.

Jazbec je obtožbo označil za smešno, saj sta z Ličnom Novaku podrejena, z grožnjami in pritiski pa se po njegovih navedbah, tako ona dva kot preostali delavci, ki so se dejavno vključili v boj za pravice, spoprijemajo vse od ustanovitve novega sindikata. Kot je povedal Jazbec, JKP Prodnik poleg tega toži tudi nekdanjega zaposlenega, ki je kritično spregovoril za RTV Slovenija, četudi je televizija prikrila njegovo identiteto.

Strateško razbijanje sindikatov

Z odločbo je inšpektorat potrdil navedbe Lična in Jazbeca ter sindikata VIR, ki je opozoril, da se je podjetje namesto reševanja težav raje lotilo tistih, ki so težave izpostavili. Ob dogajanju na domžalski komunali sta sindikalista organizirala tudi novinarsko konferenco, na kateri sta opozorila, da podjetja v Sloveniji vse prepogosto odpuščajo sindikalne zaupnike, ki potem dolgo iščejo pravico na delovnem sodišču, medtem pa podjetje "dokončno razbije sindikat". Podporo Ličnu in Jazbecu je zato izrazilo 19 drugih sindikatov in organizacij. Po mnenju sindikalistov si je vodstvo Prodnika z odpustitvijo vodilnih sindikalistov želelo zagotoviti mir, da bi lahko nemoteno delovalo tako kot do zdaj.

Blaž Jazbec (v sredini) in Tomaž Ličen (desno) sta župane petih občin, ki so ustanoviteljice in lastnice javnega komunalnega podjetja, znova pozvala k ukrepanju. Foto: TV Slovenija
Blaž Jazbec (v sredini) in Tomaž Ličen (desno) sta župane petih občin, ki so ustanoviteljice in lastnice javnega komunalnega podjetja, znova pozvala k ukrepanju. Foto: TV Slovenija

Sindikat računa na to, da bodo župani držali obljubo

Zaradi dogajanja v JKP-ju Prodnik so se maja sešli tudi župani petih občin, ki so ustanoviteljice in lastnice javnega podjetja. Župani Domžal, Mengša, Moravč in Trzina ter županja Lukovice so v izjavi za javnost zapisali, da pristojne organe pozivajo, da čim prej opravijo svoje delo, da bodo lahko tudi sami kot ustanovitelji glede na ugotovitve sprejeli ustrezne odločitve. Dodali so, da bodo dejavno sodelovali pri razreševanju razmer v JKP-ju Prodnik.

Po tem, ko je zadevo preučil inšpektorat za delo, Ličen in Jazbec pričakujeta, da bodo župani držali svojo obljubo. Na župane in svetnike sta zato naslovila odprti dopis, s katerim jih znova pozivata k ukrepanju. Zdaj je po njunem mnenju čas, da se angažirajo in zamenjajo nadzorni svet JKP-ja Prodnik. Jazbec je ob tem poudaril, da želi, da je nadzor neodvisen in da se ne bo ponavljala ena in ista zgodba, sprememb pa ne bo.

"Prosiva vas, da direktorju družbe onemogočite, da naju sedaj s pravnimi manevri izloči iz delovnega okolja, preden bi se imela možnost zagovarjati na sodišču. Kot navadna delavca v Sloveniji in predstavnika delovnega razreda si namreč ne moreva privoščiti dragih pravnih postopkov in odvetnikov ter PR svetovalcev in detektivov. Načeloma je tudi sicer za lokalno komunalno okolje uporaba vseh teh sredstev žalostna," sta še zapisala.

Vodstvo JKP-ja Prodnika vse obtožbe zavrača, o razlogih za poskus odpustitve sindikalistov pa zaradi varovanja podatkov ne želi govoriti. Foto: TV Slovenija
Vodstvo JKP-ja Prodnika vse obtožbe zavrača, o razlogih za poskus odpustitve sindikalistov pa zaradi varovanja podatkov ne želi govoriti. Foto: TV Slovenija

Vodstvo vztraja pri odločnem zanikanju obtožb

"Odpoved pogodbe o zaposlitvi ni povezana z njunim članstvom v sindikatu ali kakršnih koli drugih organih oziroma z njunim sindikalnim delovanjem," so po novinarski konferenci poudarili v JKP-ju Prodnik. O odpovednih razlogih sindikalistoma niso želeli govoriti, saj da gre za osebne podatke. Na domžalski komunali sicer že vse od februarja zatrjujejo, da poslujejo zakonito in spoštuje vse obveznosti s področja delovne zakonodaje.

V JKP-ju Prodnik pa so opozorili še, da sta se Jazbec in Ličen, "ker jima s svojimi idejami ni uspelo prepričati svojih sodelavcev, zapletla tudi v odprt konflikt z obstoječim reprezentativnim sindikatom komunalne dejavnosti JKP-ja Prodnik, v katerega je včlanjenih polovica vseh zaposlenih v podjetju, in s svetom delavcev v podjetju Prodnik". Vodstvo sindikalistoma očita javno blatenje podjetja in izmišljevanje obtožb.

Inšpektorat zadržal odpustitev sindikalistov