Izbor Gospodarstvo
V Airbnb-ju pravijo, da osebnih podatkov, kot so imena svojih strank, njihovi naslovi in telefonske številke, z nikomer ne delijo. Foto: Pixabay
Tipični gostitelj Airbnb v Sloveniji zasluži 2.100 evrov letno. Foto: Pixabay
       Osebe, ki so z zakonom pooblaščene, da vzpostavijo, vodijo in vzdržujejo zbirke podatkov, registre ali druge evidence, morajo davčnemu organu dati na razpolago vse podatke, potrebne za pobiranje davkov, ter omogočiti davčnemu organu vpogled v svojo dokumentacijo. Na razpolago morajo dati tudi vso dokumentacijo, ki jo vodijo, in zbirke podatkov, ki jih vodijo v obliki registrov, evidenc ali zbirov podatkov, ne glede na to, ali so z zakonom predpisane kot obvezne, in informacije, ki so pomembne pri odmeri davka, vključno s svojo davčno številko in davčnimi številkami drugih oseb, s katerimi morajo razpolagati v skladu s tem zakonom ali zakonom o obdavčenju.       
 39. člen zakona o davčnem postopku

Dodaj v

Kakšne finančne podatke glede oddajanja stanovanj turistom je lahko pridobil Furs?

Furs poziva kršilce k samoprijavi do konca januarja, če se želijo izogniti kazni
18. december 2017 ob 14:30,
zadnji poseg: 18. december 2017 ob 14:37
Ljubljana - MMC RTV SLO

Furs je objavil, da je pridobil finančne informacije najemodajalcev stanovanj prek spletnih portalov, kot je Airbnb. V Airnbnb-ju sicer pojasnjujejo, da niso dolžni posredovati teh podatkov. Toda Furs ima na voljo tudi druge načine, kako pridobiti podatke.

Finančna uprava (Furs) je vse, ki na črno oddajajo svoje nepremičnine prek spletnih portalov, kot sta Booking ali Airbnb, pozvala, naj se do konca januarja prihodnje leto samoprijavijo in se na ta način izognejo morebitnemu plačilu globe. Ob tem so napovedali poostren nadzor na začetku leta "pri fizičnih osebah, fizičnih osebah z dejavnostjo in pri pravnih osebah, ki so dosegale dohodke z oddajanjem nepremičnin v turistični najem (tudi prek spletnih portalov Booking, Airbnb ...)", saj je Furs pridobil podatke o dohodkih, doseženih z oddajanjem nepremičnin v turistični najem.

Kakšne finančne informacije je točno pridobil Furs, ostaja skrivnost. "Zaradi interesa nadzora v tem trenutku namreč ne razkrivamo, od kod smo pridobili podatke o dohodkih, doseženih z oddajanjem nepremičnin v turistični najem. Prav tako bomo javnosti posredovali podrobnejše statistične podatke s tega področja februarja 2018, torej po roku, ki smo ga določili v sporočilu za javnost," pravijo na Fursu.

Visoke kazni
V javnosti so se pojavili številni namigi, da se morda Furs glede pridobljenih finančnih podatkov zgolj spreneveda in skuša tiste, ki oddajajo stanovanja na črno, nekako prestrašiti, da se prijavijo kot sobodajalci in plačajo vse potrebne prispevke. Kazni namreč niso nizke, od 400 do 30.000 evrov, odvisno od števila vseh kršitev zakonodaje.

Airbnb ne izdaja podatkov
Toda na drugi strani je malo verjetno, da bi spletni portali, ki ponujajo turistične namestitve, razkrili podatke o svojih strankah slovenskim dacarjem. Ali so to storili, nam s portala Booking.com niso odgovorili. Medtem pa na Airbnb-ju pravijo, da o svojih strankah sporočajo le tiste podatke, ki so jih prisiljeni po zakonodaji EU-ja, in sicer na podlagi mehanizma obrnjene davčne obveznosti. Vendar to velja le za podjetja ali samostojne podjetnike, ki so zavezanci za DDV (letni promet več 50.000 evrov).

V Airbnb-ju pravijo, da drugih osebnih podatkov, kot so imena svojih strank, njihovi naslovi in telefonske številke, z nikomer ne delijo. Ob tem še navajajo, da večina njihovih strank z oddajo nepremičnin zasluži manj kot pet odstotkov zneska, po katerem bi morali postati zavezanci za DDV.

"Sledimo pravilom in delimo le tiste informacije, ki jih moramo po zakonodaji. Tipični gostitelj v Sloveniji zasluži 2.100 evrov letno - manj kot pet odstotkov od praga za registracijo za davek na dodano vrednost," so za MMC povedali na Airbnb-ju.

Predstavniki najbrž najbolj priljubljenega portala za ponudbo nepremičnin za kratkotrajne najeme sicer še dodajajo, da pač obračunavajo DDV glede na državo, iz katere prihajajo gostje in ponudniki nepremičnin, in da tudi v več kot "340 jurisdikcijah po svetu" pobirajo turistične takse ter da so v ta namen izplačali več kot pol milijarde dolarjev.

Iznajdljivi in potrpežljivi Furs
Furs je lahko finančne podatke o slovenskih ponudnikih nepremičnin, ki jih oddajajo na črno, pridobil tudi na druge načine. Morda tudi s prijavami nezadovoljnih sosedov, ki jih motijo hrupni gostje, ali pa so na njih naleteli ob letošnjem poletnem poostrenem nadzoru Fursa glede oddajanja nepremičnin v turistične namene.

"Težava pri nadzoru nedovoljenega oglaševanja posameznikov (in posledično dela na črno) je identifikacija oglaševalca, ki ponuja blago ali storitve. Šele ko identificiramo osebo, ki stoji za oglasom, lahko izvedemo ustrezne postopke. Zaradi tega je za nadzor potrebno nekoliko več iznajdljivosti in potrpežljivosti. Tudi v takšnih primerih lahko ukrepamo (in tudi smo ukrepali), ko identificiramo oglaševalca. Postopki so sicer dolgotrajnejši, za uspešno izvedbo nadzora pa uporabljamo različna pooblastila po zakonu o finančni upravi, izbor pooblastil pa je odvisen od vsakega posameznega primera, velikokrat uporabimo tudi prikrit nakup blaga oz. storitev," pravijo na Fursu.

"Po uvedbi postopka nadzornik na razgovor pozove tudi domnevnega kršilca, ki je dolžan predložiti vse potrebne dokumente, na podlagi katerih se ugotavlja dejansko stanje. Tako na primer če zavezanec poda izjavo, da nepremičnine ne oddaja v najem, lahko Furs poda poizvedbo na elektropodjetja, komunalo …, kjer dobi potrditev o tem, da je stanovanje prazno. Če ni tako, se vodijo nadaljnji postopki," navajajo.

Nadzornik pa lahko, kot pojasnjujejo, pridobiva podatke tudi na terenu. "Če so znani podatki o naslovu nepremičnine, ki se daje v najem, se lahko podatki pridobivajo na način, da se na kraju samem ugotovi, kdo prebiva v stanovanju, ali pa od sostanovalcev. Ugotovimo lahko identiteto osebe, ki biva v stanovanju in od nje pridobimo morebitna pojasnila in dokumente, ki lahko dokazujejo oddajanje nepremičnine," še pravijo na Fursu.

Dacarji lahko preverjajo bančne račune
Kar pa zadeva finančne podatke, pa jih Furs lahko pridobi iz bančnih podatkov oz. podatkov o nakazilih na slovenske bančne račune tistih oseb, za katere sumijo, da na črno oddajajo nepremičnine prek spletnih portalov. Furs ima po zakonu o davčnem postopku možnost, da preveri bančne račune, in sicer mu to omogočata zakon o davčnem postopku in zakon o finančni in na podlagi mednarodnih sporazumov o izmenjavi podatkov. "Podrobnejših informacij pa ne razkrivamo, saj bi to lahko ogrozilo izvajanje zakonskih nalog Furs," pravijo na finančni upravi. Preiskovanim osebam pa sicer niso dolžni sporočiti, da pregledujejo transakcije na njihovih računih.

Gregor Cerar
Prijavi napako
Komentarji
henodarling
# 18.12.2017 ob 15:07
Sicer pa, a ne velja več pregovor:
ČISTA VEST JE NAJBOLJŠI VZGLAVNIK?
Imam občutek, da je med večino Slovencev prevladujoča skrb, kako kaj prigoljufati...
Naj mi prosim kdo razloži, v katerem sistemu ni davkov in od česa in od kod denar za
zdravstvo, šolstvo itd.
Naj velja za vse enako!!!
Saj moramo zaposleni povsem "neprostovoljno" plačevati (pre)visoke davke od svojih zaslužkov in zakaj bi jih bili nekateri kar lepo " ilegalno oproščeni"???
Pri pravicah pa naj bi bili vsi enaki???

Pa da mi ne bi spet "za zgled" dajali tistih nekaj lopovov, tajkunov, in podobnih izmečkov češ,
SA TUDI DRUGIU KRADEJO.
ga_moram_imet
# 18.12.2017 ob 15:10
A je težko pridobit podatke? Greš na booking, vidiš naslov preveriš pod kaj naj bi spadalo stanovanje, ali je fizična oseba, ali pravna...Si izdal račun, nisi izdal računa..vse se da, sam če se hoče.
elGringo
# 18.12.2017 ob 14:56
"Morda tudi od prijav nezadovoljnih sosedov,ki jih motijo hrupni gostje"

Bolj kot hrup jih moti to, da bo sosed dobil kasen dodaten € na racun...
piarija
# 18.12.2017 ob 15:57
pol pa folk benti nad tajkuni in podobnimi...90% slovencev bi blo istih kot so razni Bavčarji in Jankovići, sam če bi mel možnost in priložnost.
eMZe
# 18.12.2017 ob 15:38
Kakšna panika je nastala, ker nam grozijo, da bo potrebno delati brez goljufanja.
Pa smo res narod enih malih pritlehnih lopovov.
DrKult
# 18.12.2017 ob 15:29
Upam, da je FURS podatke res pridobil in da goljufi dobijo kazni, da jim bo še 5 let žal. Velja za vse enako. Vsi koristimo zastonj šolstvo, zdravstvo, policijo itd., ko je treba tošl odpret in kaj prispevat, takrat ste pa mrzli. Bodite fer do samih sebe in do drugih. Plačajte davke, pa boste lahko mirno spali.
DrKult
# 18.12.2017 ob 16:40
freedomboy "najmanjši problem je plačevanje davkov, "normalno" obdavčitev bi večina plačala in mirno spala...problem je v nerealnih zahtevah za ureditev tega da se oddaja legalno, kako naj nekdo ki živi v stoplnici dobi soglasje 80ih sostanovalcev....to je praktično nemogoče, FURS mora biti malo elastičen če želi da ljudje oddajajo legalno."

Ti celo stvar vidiš samo z ene perspektive. Stanovanjski blok pač ni hotel. Ljudje, ki imajo not stanovanja, imajo popolnoma razumno pomisleke glede tovrstnih podvigov, ker turisti ponavadi ne pridejo samo spat v blok, ampak so razmeroma aktivni in glasni. Poleg tega, če ukinemo zakon, ki zahteva zbiranje soglasij od sosedov, bo to takoj spodbudilo stotine investitorjev, ki bodo samo z namenom oddajanja preko AirBNB kupovali stanovanja, tako da več ne bo bloka, v katerem bi lahko človek normalno živel.
Nisi edini na Svetu, je treba biti uvideven do drugih. Če se ukvarjaš s pridobitno dejavnostjo, pa moraš plačati davek, tako kot tudi vsi drugi. Edino pravilno je, da država goljufe udari po prstih. Pravila so za vse ista, dosti sprenevedanja in nekih bedastih sklicevanj na večje kradljivce tipa Bavčar. Lopov je lopov, če bi bila malemu lopovu dana velika prilika, bi jo ravno tako izkoristil, pa bi bil čisto isti kot Bavčar.
Aggropop
# 18.12.2017 ob 16:17
Ena nora ideja: Ne oddajat stanovanj v stanovanjskem bloku prek airbnb? Stanovati v bloku že tako zahteva dobršno merico potrpljenja in zadržanosti, da lahko vsi sobivajo v relativnem sožitju tako tesno natrpani. Misliš da ekipa pijanih turistov to želi oz. je sposobna upoštevat?

Stanujem v bloku in imam poln kufer hrupa. Ne hvala.
grapar
# 18.12.2017 ob 15:10
@henodarling

Podpišem
mikic007
# 18.12.2017 ob 16:17
@freedomboy

Nerealno je pričakovati, da me kot solastnika nihče ne vpraša, če lahko izvaja dejavnost v mojih prostorih. Vidiš samo svojo plat, ne vidiš pa cele slike. Sicer pa kupi cel blok in odpri hostel, ti nihče ne brani. Ne moreš pa v stanovanjski zgradbi izvajati česarkoli, preprosto ne gre.

In ja, sem že zbral podpise za dejavnost v moji zgradbi. Vzelo mi je čas, a sem jih dobil, ker so mi ljudje zaupali. Da jih vi ne morete dobiti je zato, ker niste poskusili ali pa, ker vam ljudje ne zaupajo..
grapar
# 18.12.2017 ob 15:45
Zagovarjanje manjše lopovščine na račun velike, je sranje v lastno skledo.
freedomboy
# 18.12.2017 ob 16:02
najmanjši problem je plačevanje davkov, "normalno" obdavčitev bi večina plačala in mirno spala...problem je v nerealnih zahtevah za ureditev tega da se oddaja legalno, kako naj nekdo ki živi v stoplnici dobi soglasje 80ih sostanovalcev....to je praktično nemogoče, FURS mora biti malo elastičen če želi da ljudje oddajajo legalno.
Simba
# 18.12.2017 ob 17:08
GupeM: "Verjetno še nisi najel stanovanja preko AirBNB? Lokacija in slike so vedno objavljene, telefonske številke ni, ker se vse ureja preko AirBNB-ja. Pa kaj to FURS-u pomaga? Jaz imam lahko objavljen oglas, pa pač nisem nikoli oddal stanovanja. Zakaj bi prijavaljal dohodek, če ga nisem imel? AirBNB teh podatkov ne da, ker jim ni potrebno (razen, če so jim na FURS-u plačali, kar pa je ilegalno tako s strani FURS-a kot s strani AirBNB-ja). Inšpektor tudi ne more vedeti, ali je kdo prespal pri meni ali ne. Druge variante, kot da inšpektor prespi pri meni, jaz ne vidim."

Povem ti eno varianto in lahko si prepričan da oni imajo vpogled: ti si lastnik nepremičnine. Oddajaš na AirBNB, oni imajo lokacijo in vse skupaj, ja? Torej preko zemljiške knjige vidijo kdo vse je lastnik tega stanovanja. Tako pridejo do tebe kot osebo. Tako pridejo tudi do tvojega bančnega računa in tvojih kartičnih računov. Če Airbnb tebi nakazuje na kartico, oni dobijo točen znesek ki so ti ga nakazali. sploh ne rabijo računa ki ga ti izdaš, zadosti je da vidijo prilive od podjetja in avtomatično gre za plačilo storitev. In to ni samo Airbnb, to so lahko tudi druge storitve. In ti bi moral te prilive prijaviti. Če jih ne prijaviš, si avtomatično utajil davke saj oni lahko sklepajo bi moral državi dati tudi akontacijo dohodnine itd. IN ker pri utajevanju davkov velja kontra-dokazovanje, pomeni da boš ti komaj čakal, da jim daš dokaze da NISI služil, njim ne bo potrebno.
mikic007
# 18.12.2017 ob 16:12
@gupem

Saj, če nisi nič oddal, nisi v prekršku. Če pa si kaj oddal, pa si verjetno prejel nakazilo? A to ti poštni golob prinese? Pri Bookingu in airbnb so v večini primerov med najemodajalcem in platformo neke transakcije, in te so vidne. In kako boš te transakcije upravičil?

V glavnem, če ni dovolj zaslužka, se temu drobižu odpovejte, sicer pač prijavite. Poznam 3, ki so vse uredili po pravilih in sedaj brez problema služijo. Se da, samo volja mora biti.

Drugo je v blokih. Imamo zakonodajo in interna pravila, ki jih tovrstne prakse kršijo. Koliko oseb ima prijavljenih najemodajalec za začetek? A morajo sosedje res plačevati pavšal za potratne ameriške goste? Ali je normalno, da v svoji stavbi vsak dan srečuješ druge face? Po pravilih se morajo sosedje s tem strinjati, a dvomim, da jih kdo sploh vpraša...
ps11
# 18.12.2017 ob 16:09
Hahaha. Zanimiv socialni eksperiment. Kaj ljudje, ste se samoprijavili ali ste izbrali rusko ruleto?
SpicyWeiner
# 18.12.2017 ob 15:45
AirBNB je prevelika anomalija na trgu stanovanj, v Ljubljani danes praktično več ne dobiš primernega stanovanja s primerno ceno z možnostjo dolgoročnega najema. Večina najemov je od Septembra pa tja do maja, ko že prinorijo prvi turisti. Cene najemov so pa tudi bolano visoke, ker najemodajalci dobro vedo, da lahko preko AirBNBja v roku enega tedna zaslužijo toliko, kot bi z "normalnim" celomesečnim oddajanjem.
SKing
# 18.12.2017 ob 14:59
elGringo - dejstvo je, da (ti povem iz prakse), če nekdo poda prijavo, da je v bloku hrup, mora policija po navadi iti pogledati, za kaj se gre. Marsikdaj se zgodi, da je prijava brez veze (npr. nekdo na kratko nekaj naredi v stanovanju, potem pa je mir, a določene sosede to seveda takoj zmoti), a kakor vem, policija mora reagirati na določeno prijavo. Tako da to ni nič posebnega.
Simba
# 18.12.2017 ob 20:03
maddox: "Pa kako Furs ve, da sem jaz nekoga imel v stanovanju in da mi je plačal? Sej plačilo gre na roke.."

Sej glih v tem je finta da plačilo NE gre na roke... ker booking in airbnb morajo tud jest pa živet, od transakcije poberejo provizijo.

recimo airbnb: 3-5% od bruto transakcije si vzamejo, ostalo tebi nakažejo. uni turisti k hočejo pri tebi spati pa plačajo airbnb-ju s kreditno. on pa prenakaže tebi. in tuki je catch.
na roko pa ti žal ne bo laufalo...ja, za "domač" biznis, ne pa za booking ali airbnb.
7up
# 18.12.2017 ob 18:55
tupamaross

Tudi če si odal podjetju, bi mogel plačati 'standardni' davek. Ne vem od kje dobite take ideje he he. Pa tudi v primeru, če vam del najemnine plača nekdo s gpriv, ne dpremeni popolnoma ničesar...
tupamaross
# 18.12.2017 ob 17:10
Dajmo en konkreten primer.

Če fizični osebi, obrtniku ali s.p. izdaš prostor in ti redno preko
svojega transkacijskega računa plačujejo najemnino, bo čisto
vse v redu. Vendar, če pride do njihovega osebnega bankrota,
ti čez transakcijski račun ne morejo več plačevati, ker pa so
pošteni ljudje, ti ob potrdilu na košku papirja plačujejo na roke.
In, tako to gre več let.

Banka ali davkarija,ki jim takšni osebni bankrotiranci dolgujejo
ogromno, zahteva od tebe, da ji moraš plačati za vsa ta leta za
nazaj, ker si od njih prejel tisti denar, ki bi ga morali nakazati
banki, davkariji kot osebni bankrotiranci,ker si ti šele v drugi,ali
ali celo tretji, četrti... vrsti prioritete, kar je sodišče določilo.

Mirno vam lahko povem, da vam v tem primeru lahko zarubijo
hišo, ker si ...5 ali 6 ali... počel to, kar ne bi smel...

In, to se že dogaja.
Bivši uporabnik
# 18.12.2017 ob 16:58
Ni blema, sem si iz tujine milijardo nakazal na svoje račune pri NLB, pa me je davkarija pustila čisto pri miru.
tupamaross
# 18.12.2017 ob 16:56
Hitro sem pisal in nisem najboljše pojanil.

Ni 90% obdavčitve najemnine, pač pa je 90% najemnine
obdavčeno z 25% davkom, le 10% najemnine se ti ne obdavči.

Za slabo razlago se opravičujem.
ga_moram_imet
# 18.12.2017 ob 16:19
GupeM, da pridobijo podatke oddajanje denar, se lahko furs obrne na sodišče in brez skrbi da jih bodo pridobili, s tem da on ki oddaja pojma ne bo imel da so podatke pridobili.

To da ni kontakta, je pa malo za lase privlečeno, če jaz najamem stanovanje (res da ga še nisem privat najel, vedno hotel), vrjetno pričakujem da bom dobil ključe in da dobim ključe moram nekoga poklicat da mi jih prinese. In če furs želi pridobiti kontakt ga bo dobil po popolnoma legalni poti, brez kakšnih odločb ali sodišč, registriraš se kot "turist" in dobiš praktično vse.
pobalin
# 18.12.2017 ob 15:42
Predvidevam, da je FURS res pridobil podatke. Kako bi le izgledalo, da februarja izjavijo, da so se samo malo zafrkavali?
ga_moram_imet
# 18.12.2017 ob 15:17
Sicer pa airbnb ali booking, kako ne izdaš podatkov? Kaj človek na slepo najame stanovanje ne da bi vedel kje ga sploh najema in kakšno je? Vrjetno piše ulica kje bo najel stanovanje, in še kakšna slikca zraven, pa telefonska št, da se kontaktira to osebo ko prideš na lokacijo.
mikic007
# 18.12.2017 ob 23:47
@svytoslav

Nisem zbiral podpisov za oddajanje, ker jih ne bi dobil. Meni je popolnoma jasno, kaj je stanovanjska zgradba in ne, ni hotel. Pa še v hotelih je red, receptor, pravila. Pač ni vsak prostor namenjen kratkotrajnemu oddajanju. Saj če bi res šlo za oddajanje nekajkrat letno, ko greš ti na dopust, tega ne bi nihče postrani gledal, ne pa ves čas. Gre to v novih vila blokih, ne pa v blokih s 60 stanovanji. Kako pa izgleda, da se jih 20 oddaja, ves čas drug folk na vratih in dvigalu, poraba vode in skupnih prostorov ogromna.. Je treba videt dlje od svoje denarnice..
rubin
# 18.12.2017 ob 20:00
Maddox, ne vsakega. Vsakega naključnega stotega s 10000€kazni in je. Enega kaznuješ in sto vzgoji še...
mikic007
# 18.12.2017 ob 19:36
@maddox

Saj če imaš same take, ki plačujejo na roke, bo furs težko to ugotovil. Bodo pa sosedje ali pa boš naletel na štihprobo. Vendar Booking in airbnb ter ostali niso socialno čuteče ustanove, tako da nek denarni tok mora obstajati. Seveda nobena spletna stran ne bo priznala, kaj vse odteka iz njihovih baz, ker njim je konec koncev vseeno, od koga poberejo. Če greš ti k rakom žvižgat, bodo pač pobrali od legalnih najemodajalcev, ki jih je vsak dan več. Tudi v primeru navadnega oddajanja vedno več ljudi prijavlja dohodek, saj vedo, da se z nepremičninami pač ne igraš.

Tupamaros, ti pa le oddaj, in pač plačaj tisti davek. A ni to vseeno več, kot ti prinese razen prostor?
rubin
# 18.12.2017 ob 19:22
Maddox, mali prevarant, če nebi bili banana država bi enostavno detektiv slikal prihod in odhod ter to ponavljal, pol pa kazen da padeš dol on v poduk tisočim ostalih lopovom. Od plače ti pol odtrga davčna, služenje na drugem s najemnino pa pusti na miru
O
svyatoslav
# 18.12.2017 ob 18:47
Hrup v bloku.
V bloku ni možno legalno oddajati stanovanja na BNB zaradi potrebnih soglasij sosedov!

Komu uspe oddajanje v bloku, pa še mimo davkarije, je res car.
Pa ne podpiram tega, da ne bo pomote.
GORILA
# 18.12.2017 ob 17:51
@gupem
...motis se!
Prekrsek obstaja tudi za neprijavljeno oglasevanje...
tupamaross
# 18.12.2017 ob 17:20
Democenzus,
lahko ostaneš brez vsega pa nisi nikomur bil dolžan ničesar,
pač pa so celo dolžni tebi, če ne upoštevaš mojih postov.

Res je, da bankrotirana fizična oseba,obrtnik,s.p. ti lahko več
let plačuje na roke brez slehernega potrdila. Ko pa te davčna
služba, ali banka, ali obe tožijo, da so od take osebe več let
prejemal njihov denar, ki bi ga taka bankrotirana oseba morala
nakazovati banki, davčni službi in ne plačati tebi, ti se na našem
sodišču sicer lahko braniš, da ti taka bankrotirana oseb 9 let ni
plačala za stanovanje niti centa, ti si ga pa še naprej imel v tem
prostoru, ker se ti je usmilil.

Na sodišču bi se v tem primeru držali za trebuhe od smeha, tebi
pa bi zarubili hišo. Turi, če taka oseba izjavi pod prisego, da ti ni
v teh devetih letih plačala niti centa, ji nihče ne bo verjel, ker je v
njenem interesu, da laže, da bi še naprej ostala v stanovanju...

Poznam zakone, poznam pa tudi logiko. Če nekdo bankrotira pa
je prijavljen na vašem naslovu,

"...piši kući, propalo je...!"
tupamaross
# 18.12.2017 ob 17:01
Sistemc,
jaz sem z angleškim potnim listom prenakazal preko NLB
tudi milijardo EUR pa mi ničesar ni bilo treba plačati.

Vendar, sedaj imam le še osebno izkaznico, po kateri je
vedeti, da sem državljan Slovenije in me je zelo strah.
misterij1234
# 18.12.2017 ob 16:39
Dacarji so poskrbeli za sebe in potratno državo.Pozabili pa so na stanovalce v več stanovanjskih blokih,kjer se " tihotapijo " najemodajalci z petimi ali šestimi osebami in oddajajo svoje nepremičnine na račun vseh ostalih stanovalcev v več stanovanjskem bloku.Zakaj,zato ker najemodajalec za nekaj dni in nadaljnimi nekajdnevnimi menjavami lastniki ne sporočajo stanja števila oseb upravniku za razdelitev stroškov po stanovanju.Tak način delovanja se je v primeru oddajanj gostom ponavljal tri mese Velja pa še vedno,da mora dobiti tak stanodajalec 100 %- no soglasje vseh stanovalcev.Po aibnb-ju in booking.com so podatki za ostale,ki so s tako poslovnostjo oškodovani,ni mogoče pridobiti nikakršne informacije ali podatka,ker ga najemodajalec ni dolžan posredovati nikomur.Ostali stanovalci pa morajo plačevati za več kot eno osebo neprijavljenig gostov upravniku za plačilo stroškov v zvezi z delovanjem blokov.Zaslužek oddajalc je fantastičen,plača za enega gosta,pokasira od 4 do 6 oseb.Torej ne prijavi realnega števila gostov upravljalcu bloka.
ga_moram_imet
# 18.12.2017 ob 15:21
ga_moram_imet - to je ena plat zgodbe. Vendar pa se ogromno nastanitev proda na črno brez plačila takse in davka. Pač na Bookingu vidiš ponudnika, ga potem najdeš na spletu in pokličeš ter se spogajaš z ceno brez računa. Tako mnogi delujejo. Ali je prav ali ne, o tem ne bi želel nekaj soditi. A če želiš takšnega ponudnika "uloviti" - moraš enostavno tam prespati in videti, če ti da ali ti ne da računa. Vse ostalo je - teorija ;)

NIč bat, sej najemajo študente tudi za take zadeve, kot so jih najemal, da so pobiral račune po lokalih, pol pa je inšpekcija prišla in rekla, tale račun izpišite prosim.
peglezn
# 18.12.2017 ob 14:59
Moja ocena je, da FURS naklada. AirBNB in Booking ne delita takih podatkov, vse drugo je pa ilegalno vohljanje.

Kar pa ne pomeni, da folku ni treba tega prijavljati in plačevati ustreznih davkov... vsaj za naprej.
Bivši uporabnik
# 19.12.2017 ob 23:18
FURS ne more do vaše lokacije preko AirBnB portala, ker je na mapi le lokacija okvirno in ni točna. Tudi slikajte tako, da se iz okna ne vidi katero stanovanje je, ker vas bodo lahko tudi na tak način našli. Slikajte samo sobo in ne zunanjosti (vhoda, stavbe ipd.). Malo logite. Želim vam lep zaslužek in dopust.
Bivši uporabnik
# 19.12.2017 ob 23:12
4. december 2017
Furs: Pridobili smo podatke o dohodkih prek Airbnbja in Bookinga


Vsi so me pljuvali v komentarjih, ko sem jim rekel, da Dacarji ne morejo priti do teh podatkov, ker jih takšna korporacija povozi in bo za vse na svetu zaščitila biznis in posledično uporabnika. AirBnB bo še deloval naprej in super, če boste tudi sami pametno oddajali. Pametno pa pomeni, ne Slovencem in ne tistim, ki nimajo review-ov na profilih. Dopisite brez zuranja po 22h in diskretnost. Glejte priporočila in lokacijsko označujte drugje kot živite, naj vam ne bo težko stopiti par korakov po gosta, dacar se bo lahko tako obrisal pod nosom.
tupamaross
# 19.12.2017 ob 11:23
7up,
če oddaš d.o.o.-ju, davek od najemnine plačuje podjetje,
ki je prostore najelo in ne ti. Ti sploh nisi dolžan prijaviti,
da si d.o.o.-ju oddal prostor, pač pe je to dolžan storiti
d.o.o..

Res pa je, da si dolžan davčni službi prijaviti tisti znesek,
ki ga od najemnika prostora dobiš, davčna služba pa po
tem odloči, ali izpolnjuješ pogoje za plačilo davka, ali ne.
Preprosto,k tvojim rednim dohodkom prišteje najemnino
in, če si presegel cenzus, plačaš davek.

Če si d.o.o.- izdal prostor za 300 EUR mesečno, bo on
plačal davek 25% od osnove 300 EUR, kar je 75 EUR na
mesec. Torej, d.o.o. dejansko plača 375 EUR na mesec.
Tebi 300 iz naslova najemnine in državi 75 EUR iz naslova
davka od zneska najemnine.

Imaš pa v tem prav, da se lahko zgodi, da pri seštevanju
tvojih rednih mesečnih dohodkov (plača, pokojnina), prav
zaradi teh 300 EUR presežeš cenzus in torej tudi tebe
obdavčijo. Iz teh 300 EUR torej plača najemojemalec na
mesec 75 EUR pa še ti (na. primer) 25 EUR na mesec.

Ni v redi, da se isti znesek dvakrat obdavčen, vendar ti
bodo na davkariji trdili, da ne plačuješ 25 EUR od zneska,
ki predstavlja najemnino, pač pa le od tistega zneska, ki
presega cenzus (mislim, da je ta znesek 12.500 EUR).

Eden redkih sem, ki me plačilo davka že 30 let veseli, ker
že vnaprej izračunam natančno vse o čemer pišem.

Če mi kaj ni jasnega pa stopim na davčno službo, kjer so
mi vedno prijazno pojasnili vse, kar me je zanimalo.

Oprosti za dolg post, še posebej pa oprosti, če nisem ne
vem kako bil jasen, saj si že prebral, da že 7 let nobenega
davka ne plačujem.

Lep pozdrav!
fritaja
# 19.12.2017 ob 10:52
tupamaross
# 18.12.2017 ob 16:53
...Sedaj imam že več kot 7 let prazen prostor, ker se
ne upam oddati fizični osebi, ki lahko osebno bankrotira in bi
kot stanodajalec imel strahotne probleme.


Vidiš, tudi take probleme bi rešil konkreten davek na nezasedeno nepremičnino ;)
Ti imaš raje 7 let prazno, kot da bi reskiral eno neplačano najemnino ali dve? Bog res ni razdelil premoženja glede na pamet... :)
Follow Me
# 18.12.2017 ob 20:06
To je pač hujše kot udba :D

Imajo kar dobijo na spletu in nič drugega, se pravi x soba na y lokaciji v Slovenij, evoga smo ga dobili lopova ki krade denar :D :D Prijavite se :D
svyatoslav
# 18.12.2017 ob 19:49
Zakonito oddajanje stanovanj preko BNB je praktično nemogoče.
Najjprej morajo sistemsko urediti problematiko, potem pa dosledno izvajati davčni nadzor.
Ampak ne, to se ne bo zgodilo.

Kako je možno pridobiti soglasje vseh stanovalcev, kjer je recimo 110 stanovanj (stolpnica).
Razem mikiju007, ki mu bojda zaupajo, ni uspelo še nikomur.
tupamaross
# 18.12.2017 ob 17:37
No, spoštovani SIMBA,
sva le dva, ki skušamo pomagati. Ko od tebe enkrat davčna
zahteva dokazilo česarkoli, si tam.

Ne. Hvala lep. Z davčno bom imel čiste račune ali nič. Raje
nikoli ne bom več oddal tisti prostor, kot da zaradi njega mi
gre cela hiša. Ko bom vse imel natančno od davčne in bom
mirno spal.
tupamaross
# 18.12.2017 ob 17:32
Razen tega, če imaš osebo, obrtnika, s.p. prijavljeno na svojem
naslovu pa je dolžan in bogu in hudiči,rubežniki lahko preiščejo
sleherni prostor v tvoji hiši in odpeljejo vse, za kar nimaš dokaz,
da je tvoje.

Res je. V notarskem zapisu lahko natančno določiš prostor, ki ga
najemojemalec in celo lahko v tak zapis vneseš, da v druge
prostore tvoje hiše nihče ne more vstopiti, če se gre za karkoli,kar
je v zvezi najemnika.

Vendar, še najslabši odvetnik na sodišču dosegel, da rubežnik
lahko pokuka tudi v vse tvoje prostore,če ravno je vidno,da si samo
ti in tvoja družina v tem prostoru in nihče drug, ker je vse vidno iz
notarskega zapisa.

Odvetnik bo sodniku preprosto rekel, da je popolnoma normalno,
da se upravičeno dvomi, da je tvoj najemnik lahko skril določene
vredne stvari tudi v tvojem prostoru in da ti kot najemodajalec nisi
niti najmanj oškodovan, če rubežnik malo pokuka tudi v tvoje
prostore... in smo tam.

Slabih 20 let sem imel podjetje. Vendar je moje majhno družinsko
podjetje slabih 20 let bilo naročeno na ULRS in sem po dnevi delal,
po noči pa iskal v uradnih listih tisto, kar bi mene in podjetje lahko
pokopalo.

Seda vse to spremljam preko MMC, ki je boljši od kateregakoli
drugega vira in natančno vem, kaj kateri zakon pomeni...
tupamaross
# 18.12.2017 ob 16:53
Pred leti sem v hiši oddal prostor podjetju, torej d.o.o. in sem
kot najemodajalec bil avtomatsko oproščen sleherne
odgovornosti za plačilo davka. Odgovornost je bila na strani
d.o.o., ko pa je oddaja prostora v najem obrtniku ali s.p.-ju
obračun in plačilo davka avtomatsko na stanodajalcu, kar je
zelo hudo. Sedaj imam že več kot 7 let prazen prostor, ker se
ne upam oddati fizični osebi, ki lahko osebno bankrotira in bi
kot stanodajalec imel strahotne probleme. Verjetno bi tudi imel
iste probleme z bankrotom obrtnika ali s.p.

Razen tega, kar je najhujše, če prostor izdaš fizični osebi ali s.p,
obrtniku, ti davčna služba priznava stroške le 10%, kar pomeni,
da je osnova za obračun in plačilo davka kar 90%, kar ni normalno.

Pri tem iščem možnost, da mesečno najemnino v znesku 300 EUR
razdelim na dva dela in sicer, 200 EUR bi mi mesečno stranka
plačevala iz naslova najemnine, ki bo 90% bila obdavčena z 25%
davka, preostalih 100 EUR na mesec pa bi mi stranka pripeljala
kurilno olje, kar je dobrih 1,5 tom letno, kar ne bi bilo obdavčeno,
ker je že pri nakupu olja plačan davek in bi vedno imel ta dokaz.

Če se ponovno odločim za oddajanje prostora, se bom osebno
pozanimal na davčni službi, ker se z hišo ne kaže igrati.
a-rod
# 18.12.2017 ob 15:40
Ne nakladite
MitjaS
# 28.05.2018 ob 10:15
Prav je, da se davki plačujejo. A prav po tipično slovensko se potem zaženemo v nek mejni primer. V tem primeru Airbnb. To je mogoče 400 stanovanj v Ljubljani (v resnici pa bistveno manj, ker so dobro zasedena samo v ozkem mestnem jedru okoli gradu), nekaj na Bledu in v Piranu.

Kaj pa deset tisoči ostalih stanovanj po Sloveniji?

Sploh ne potrebuješ turistov! Velika večina stanovanj se oddaja na črno kar lepo fino domačim ljudem in študentom. Neprijavljeno. Oz. če se že prijavi, je to na prijavljeno 1/3 dejanske najemnine. Davek je 25% (-10% splošne olajšave). Kje so sedaj dušebrižniki? Ni jih. Ker tudi sami goljufajo. Zakaj nihče ne naredi reda na najemniškem trgu, pustimo za trenutek Airbnb ob strani.
mopo
# 02.01.2018 ob 17:14
Vse se da, samo malce je potrebno razmislit. Podrobnejsih infomacij pa ne razkrivamo, ker bi to lahko ogrozilo prihodke normalnih ljudi...
mopo
# 30.12.2017 ob 13:36
To kar si davkarija dovoli je svinjarija najhujse vrste. Navadne obcane lovijo kot scurke!
Moral bi narediti tako tko Trump v ameriki in navadne ljudi oprostiti placevanja davkov ce so pod mejo revscine, ki je realno pri 20000usd/letno.
Slovenija je evropska drazava in bi tako raven revscine morala spostovati zaradi vseh evropskih stroskov ki jih posameznik ima!

Tako pa folku sploh ne pustijo prezivljat in morajo potem vsi viset na socialni in trosit drzavni denar.Al pa za neke poke solde delat v nekih zafuranih drzavnih podjetjih. To se mora enkrat koncat.

Koji K. je drzavni aparat da bo bolje kot folk sam vedel kako naj zivi svojo zivljenje in prezivlja svojo druzino!!
ElTorro
# 19.12.2017 ob 20:26
najmanjši problem je plačevanje davkov, "normalno" obdavčitev bi večina plačala in mirno spala...problem je v nerealnih zahtevah za ureditev tega da se oddaja legalno, kako naj nekdo ki živi v stoplnici dobi soglasje 80ih sostanovalcev....to je praktično nemogoče, FURS mora biti malo elastičen če želi da ljudje oddajajo legalno.


Če boš prijavil FURSu dohodke od oddajanja v najem, sem prepričan da je verjetnost problemov zaradi manjkajočih soglasij praktično nična.

Sam sem imel v bloku 3 leta polno delujoč s.p., pa me ni nikoli nihče s FURSa vprašal za soglasja sosedov......če jim ne bi oddal obračuna dohodkov, bi se oglasili takoj.
Kazalo