Večina blagovne menjave Slovenija opravi z državami članicami Evropske unije. Foto: MMC RTV SLO
Večina blagovne menjave Slovenija opravi z državami članicami Evropske unije. Foto: MMC RTV SLO

Izvozni del slovenskega gospodarstva je v prvem polletju dobro izkoristil razmere na svetovnih trgih.

Samo Hribar MIlič, generalni direktor GZS-ja
Avtomobili
Največ slovenskega izvoza pade v statistično skupino avtomobili. Foto: Reuters

V juniju sta bila izvoz in uvoz višja kot junija lani; izvoz je bil višji za 10,9 odstotka in je znašal 2,15 milijarde evrov, uvoz pa se je okrepil za 6,6 odstotka, na 1,98 milijarde evrov, je objavil državni statistični urad.

Vrednosti obeh, izvoza in uvoza, v juniju 2015 sta bili ob tem višji od povprečne vrednosti mesečnega izvoza in uvoza v prejšnjem letu. Izvoz se je v tej primerjavi okrepil za 12,3 odstotka, uvoz pa za 5,2 odstotka.

Presežek v blagovni menjavi s tujino
Pokritost uvoza z izvozom je bila 108,4-odstotna. Presežek v blagovni menjavi s tujino je v juniju znašal 167,3 milijona evrov in je bil najvišji v letošnjem letu. Na presežek v blagovni menjavi sta vplivala večji izvoz v države članice Evropske unije in manjši uvoz iz držav, ki niso članice EU-ja.

Največ menjave s članicami EU-ja
Slovenija je z državami članicami EU-ja v juniju ustvarila skoraj štiri petine celotne blagovne menjave, in sicer 76,3 odstotka vrednosti vsega izvoza in 79,9 odstotka vrednosti vsega uvoza blaga. V te države je izvozila za 1,64 milijarde evrov blaga oziroma za 12,4 odstotka več kot v juniju 2014, od tam uvozila pa za 1,58 milijarde evrov blaga ali za 8,9 odstotka več kot pred letom dni.

V države članice EU-ja je Slovenija v juniju izvozila največ proizvodov iz skupine osebni avtomobili, iz teh držav pa uvozila največ proizvodov iz skupine olja, dobljena iz nafte in bituminoznih mineralov.

Menjava zunaj EU-ja
V države, ki niso članice EU-ja, pa so slovenski izvozniki izvozili za 508 milijonov evrov blaga, od tam pa uvozili za 397,7 milijona evrov blaga. Vrednost blaga, ki ga je Slovenija v juniju izvozila v te države, je bila za 6,3 odstotka višja kot v juniju 2014, vrednost blaga, ki ga je uvozila iz omenjenih držav, pa je bila nižja za 1,8 odstotka. V države nečlanice EU-ja je Slovenija v juniju izvozila največ proizvodov iz skupine zdravila, iz teh držav pa uvozila največ proizvodov iz skupine olja, dobljena iz nafte in bituminoznih mineralov.

Rast izvoza
Izvoz v prvem polletju je bil za 5,8 odstotka višji kot v enakem obdobju lani. Znašal je 11,93 milijarde evrov. Uvoz je bil na drugi strani višji za 4,1 odstotka in je znašal 11,57 milijarde evrov.

Vrednost izvoza je v prvem polletju letos za 3,1 odstotne točke presegla vrednost uvoza. Tako je Slovenija v blagovni menjavi s tujino tudi na polletni ravni ustvarila presežek v trgovinski bilanci v vrednosti 355,7 milijona evrov.

GZS: Presegamo rekordno leto 2008
V Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) pozdravljajo ugodne podatke o zunanji trgovini v juniju in prvem polletju in poudarjajo, da vrednost slovenskega izvoza že močno presega vrednost izvoza v rekordnem letu 2008.

"Izvozni del slovenskega gospodarstva je v prvem polletju dobro izkoristil razmere na svetovnih trgih," je v zapisal generalni direktor GZS-ja Samo Hribar Milič.

Vendar pa, tako Hribar Milič, slovenski izvozniki, ki na prihodnost zaradi ugodnih mednarodnih razmer gledajo optimistično, "opozarjajo, da bi za dolgoročnejšo in stabilno gospodarsko rast in izvoz potrebovali tudi domače reforme".



Izvozni del slovenskega gospodarstva je v prvem polletju dobro izkoristil razmere na svetovnih trgih.

Samo Hribar MIlič, generalni direktor GZS-ja