Bodo Libijci pomagali dokončati Športni park Stožice? Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Bodo Libijci pomagali dokončati Športni park Stožice? Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Igor Lukšič
Na razpis ministrstva za šolstvo in šport pod vostvom Igorja Lukšiča so prispele štiri prijave. Ministrstvo je vsa razpoložljiva sredstva namenilo Stožicam. Foto: MMC RTV SLO
Kdo bo dokončal športno-poslovni objekt Stožice?

Kot so sporočili iz kabineta predsednika vlade, so libijski poslovneži Pahorja "seznanili z nekaterimi podrobnostmi pogovorov v Ljubljani ter njihovo oceno možnosti za dokončno pozitivno odločitev". Ali bodo vlagali v projekt ali ne, bodo sporočili kmalu, "po posvetu z odgovornimi libijskimi oblastmi", še pravijo v kabinetu predsednika vlade.

O tem, da naj bi se za investiranje v Stožice zanimali Arabci, je poročal že časnik Delo, ki piše, da so predstavniki investitorjev najprej želeli pregledali dokumentacijo in dobiti nekatera zagotovila, nato pa naj bi bila izpeljana tudi investicija. Čigava zagotovila zahtevajo arabski partnerji in kakšna, ni znano, časnik Delo pa piše, da gre, po nekaterih namigih sodeč, za t. i. bančne posle.

NLB nezadovoljen z najemnimi pogodbami?
16. avgusta se je iztekel rok, do katerega bi moral NLB nakazati odobreno posojilo Grepu, vendar se to po neuradnih informacijah ni zgodilo, saj banka še ni dobila nekaterih zagotovil od investitorja športnega parka. Prav tako so v banki menda nezadovoljni s premajhnim številom podpisanih najemnih pogodb v prihodnjem trgovskem središču, ki ga bodo čez eno leto odprli poleg obeh športnih objektov.

V prijavi MOL navedel 19-krat večje prihodke od dejanskih
Zapleta se tudi zaradi sredstev, ki jih je Stožicam oz. Mestni občini Ljubljana na podlagi prijave na razpis za sofinanciranje športnih objektov namenilo ministrstvo za šolstvo in šport. Gre za slabih devet milijonov evrov in pol. MOL je sicer v finančni analizi prihodkov, ki je del omenjene prijave, navedel, da bo najem stadiona za eno tekmo nogometne lige znašal 18.000 evrov. V torek je ljubljanski župan Zoran Janković priznal, da Nogometni klub Olimpija za najem plačuje približno toliko, kot je prej plačeval za stadion Spodnja Šiška - torej 950 evrov na tekmo.

MŠŠ za MMC: To je riziko, ki ga mora vlagatelj kriti iz lastnih sredstev
MMC se je zato obrnil na ministrstvo za šolstvo in šport z vprašanjem, ali bodo novi podatki kakor koli vplivali na rezultate razpisa. Pojasnili so nam: "Če vlagatelj izkazuje tekom trajanja projekta (projekt še ni zaključen) nižje prihodke, kot jih je navedel v vlogi, gre za njegov poslovni riziko, ki ga mora kriti iz lastnih sredstev." Za ministrstvo bi bilo pomembno le, če bi športni objekt, ki ga sofinancirajo, izkazoval višje prihodke, pojasnjujejo in dodajajo: "Če pa bi (projekt, op. a.) izkazoval višje prihodke od napovedanih, pa bi to vplivalo na izračun finančne vrzeli in posledično tudi na višino sofinanciranja s strani sredstev ESRR-ja."

"Ker pa iz konkretnega primera izhaja, da so prihodki nižji od načrtovanih, MŠŠ nima razloga za ukrepanje, ker to na višino sofinanciranja ne vpliva," so nam še pojasnili na ministrstvu.

Kdo bo dokončal športno-poslovni objekt Stožice?