Cukjati pojasnjuje, da bo komisija prednostno obravnavala Mercator. Foto: RTV SLO
Cukjati pojasnjuje, da bo komisija prednostno obravnavala Mercator. Foto: RTV SLO
Opozicija zahteva zgolj preiskavo domnevnih nepravilnosti v zadevi Mercator. Foto: RTV SLO

Predsednik DZ-ja France Cukjati je po seji kolegija pojasnil, da bo domnevno sporno odprodajo državnega premoženja v Kapitalski in Odškodninski družbi obravnavala le ena komisija.

Predsednik obžaluje obstrukcijo
Cukjati je povedal, da je parlamentarna pravna služba odsvetovala ustanovitev dveh komisij, ki bi odločali o isti zadevi. Cukjati je napovedano obstrukcijo opozicije označil za neljub dogodek in izrazil obžalovanje, da se napoveduje
nesodelovanje opozicije v komisiji.

"Razlika le v predsedniku"
Po njegovem gre namreč za komisijo državnega zbora, v kateri vse poslanske skupine sodelujejo pod enakimi pogoji. Dodal je, da bi bila sestava komisije enaka tudi, če bi ta obravnavala le prodajo Mercatorjevih deležev. Razlika je le v tem, da se vodenje komisije odredi članu iz vrst njenih pobudnikov, pojasnjuje.

Preiskovalna komisija bo delovala tudi v primeru obstrukcije opozicije, opozarja Cukjati. Če bo v komisiji udeleženih manj kot pet poslanskih skupin, bosta v komisiji sodelovala po dva člana iz posamezne poslanske skupine, je dejal predsednik.

Komisija potrjena decembra?
Cukjati je dodal, da je zahteva LDS-a in SD-ja za ustanovitev komisije zdaj brezpredmetna. DZ bo z aktom o odreditvi ustanovitve preiskovalne komisije seznanjen na novembrski seji. Nato bodo stranke pristopile k oblikovanju
komisije. Po uskladitvi glede članstva v komisiji bo DZ sestavo komisije potrdil na decembrski seji.

Opozicija še neodločena
Stranke opozicije sicer še niso sprejele dokončne odločitve o sodelovanju v komisiji.V LDS-u in SD-ju se bodo o nadaljnjih korakih odločali po preučitvi predloženih dokumentov, medtem ko bodo v SNS-u počakali na odgovore na vprašanja, ki so jih zastavili na kolegiju predsednika DZ-ja.