Cukjati ne bo dopustil ustanovitve dveh preiskovalnih komisij. Foto: RTV SLO
Cukjati ne bo dopustil ustanovitve dveh preiskovalnih komisij. Foto: RTV SLO
Sedež Mercatorja v Ljubljani
Umik države iz Mercatorja še buri duhove. Foto: RTV SLO

Kolegij predsednika DZ-ja je sprejel novo dopolnitev zahteve 39 poslancev za odreditev preiskave za ugotovitev politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij v zvezi z domnevnim oškodovanjem državnega premoženja.

O Mercatorju šele drugo leto
Preiskava naj bi zajemala vse prodaje državnih deležev, ki so sporne z vidika skladnosti z zakoni in drugimi predpisi ter z vidikov preglednosti in gospodarnosti. Preiskava bo vključevala prodajo deležev Kada in Soda v več deset družbah, Mercator pa naj bi prišel na vrsto prihodnje leto.

Obstrukcija opozicije
Zahtevo za ustanovitev preiskovalne komisije je vložilo tudi 31 poslancev LDS-a in SD-ja, ki zahtevajo preiskavo sporne prodaje deleža Kada in Soda v Meratorju.

Vodji poslanskih skupin LDS-a, Anton Rop, in SD-ja, Miran Potrč, sta sejo kolegija zapustila, saj sta menila, da predlog koalicije ne izpolnjuje osnovnih pogojev za uvrstitev na sejo DZ-ja.

V kolegiju predsednika DZ-ja so v sporočilu za javnost po seji zapisali, da je z dopolnitvijo koalicijskega predloga zagotovljena prednostna obravnava zadeve Mercator, ki jo zahtevajo podpisniki druge zahteve.

Dveh komisij ne bo
Predsednik DZ-ja France Cukjati je pred dnevi dejal, da ne bo dovolil ustanovitve dveh komisij in da bo verjetno zmagal predlog koalicije. Po ponedeljkovi seji kolegija je zagotovil, da sta v igri še vedno oba predloga, vendar ponovil, da dve komisiji o isti stvari ne prideta v poštev.