"Prihodnji tedni in meseci so ključni," je med obiskom vlade v Slovenj Gradcu poudaril Janša. Foto: BoBo
Vlada na Koroškem, kjer jih pesti kup težav

Bonitetna hiša Dun&Bradstreet (D&B) je znižala bonitetno oceno Slovenije, in sicer na DB3a. Med razlogi za znižanje navajajo tudi to, da je slovensko gospodarstvo še vedno obremenjeno z dolgovi, ki izhajajo predvsem iz investicij, nastalih pred krizo. Gre predvsem za naložbe v nepremičnine, ki jih je prizadel pok nepremičninskega balona, kar je upočasnilo gospodarsko rast.

"To povzroča resne težave v bančnem sektorju, kjer so se slabi krediti v primerjavi s prvim četrtletjem leta povečali na skupaj 11,8 odstotka," so sporočili iz ljubljanske Bonitetne hiše i, ki je partnerska družba D&B.

Premier je med vladnim obiskom Koroškem spomnil, da se cena pribitkov na slovenske obveznice od septembra lanskega leta giblje med šestimi in sedmimi odstotki. "Ves ta čas je ta cena visoka oz. previsoka in otežuje normalno financiranje in reprogramiranje dolgov države na mednarodnih finančnih trgih in tudi sproža špekulacije glede morebitnega zaprosila za tujo pomoč," priznava Janša.

"Do konca leta je treba te stvari urediti"
Ob tem opozarja: "Vsi ti trendi bodo obrnjeni navzdol, vse dokler mi ne naredimo tistega, kar bi morali narediti že zdavnaj." "Vsi ti ukrepi, o katerih zdaj govorimo in jih bo državni zbor sprejemal v naslednjih tednih, so v seštevku tisto, kar bo Slovenijo potegnilo iz nevarne cone in obrnilo te napovedi in trende v pozitivno smer," je prepričan predsednik vlade, pri čemer opozarja, da časa ni veliko. "Do konca leta je treba te stvari urediti."

"Vsi ministri uživajo moje zaupanje"
Premier je posebej zatrdil tudi, da vsi ministri, tudi notranji minister Vinko Gorenak, uživajo njegovo zaupanje. "V tistem trenutku, ko ne bo tako, bom predlagal njihovo zamenjavo," je dejal. "Če kakšna opozicijska stranka misli drugače, ni treba sklicevati odbora oziroma delovnega telesa v državnem zboru, ampak ima po ustavi in poslovniku možnost, da vloži interpelacijo in se potem glasuje o njihovem predlogu. Se pravi, če kdo misli resno s tem, potem uporabi inštrumente, ki so za to na voljo. Drugače pa je to prepir okoli oslove sence," pa je komentiral stališče Pozitivne Slovenije, ki je zahtevala odgovornost ministra Gorenaka, ker naj bi politično posegal v delo policije.

Pogajanja o reformah tečejo
Eden izmed teh ukrepov je tudi pokojninska reforma, glede katere so se s socialni partnerji usklajevali že od spomladi. "Marsikaj se je poskušalo uskladiti, še preden so ta besedila zakona sploh nastala," je pogajanja, ki jih je vodil minister Andrej Vizjak opisal Janša in poudaril, da so se v okviru pogajalske delovne skupine začeli formalna pogajanja o pokojninski reformi.

"Od tega usklajevanja je odvisno, kakšna bo hitrost postopka in nenazadnje kakšni bodo signali, ki jih bomo dali s sprejemanjem teh sprememb. Sprejeti jih moramo, a signali bodo bistveno bolj pozitivni, če bomo usklajeni in če to ne bo pripeljalo do zahtev po različnih blokadah," je poudaril.

Vlada na Koroškem, kjer jih pesti kup težav