Remdesivir uporabljajo v ZDA in na Japonskem. Foto: Reuters
Remdesivir uporabljajo v ZDA in na Japonskem. Foto: Reuters

Predstavnik japonskega ministrstva za zdravje in delo je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal, da so remdesivir odobrili "pod izrednimi ukrepi" in da gre za prvo tovrstno odobritev v okviru zdravljenja te bolezni v državi.

Ameriška zvezna Uprava za hrano in zdravila (FDA) je prejšnji petek prav tako v izrednem hitrem postopku za zdravljenje covida-19 odobrila uporabo remdesivirja, ki ga proizvaja ameriško podjetje Gilead. FDA je uporabo zdravila odobril le pri bolnikih s hudimi simptomi, pri tistih z blažjimi simptomi pa niti ni bilo preizkušeno. Odobrili so ga, potem ko se je med kliničnim preizkušanjem pri nekaterih bolnikih s hudimi simptomi okrevanje skrajšalo za tretjino.

Tiskovni predstavnik japonske vlade Jošihide Suga je še povedal, da nameravajo za zdravljenje covida-19 še ta mesec potrditi tudi zdravilo avigan, ki ga je razvilo japonsko podjetje Fujifilm Toyama Chemical, če se bo izkazalo kot učinkovito v kliničnem preskušanju, v katerem sodeluje sto bolnikov.

Generično ime zdravila je favipiravir, na Japonskem ga uporabljajo od leta 2014, a samo pri izbruhih gripe, pri katerih niso učinkovita obstoječa zdravila. Na trgu ni na voljo, izdelujejo in distribuirajo ga samo na zahtevo japonske vlade, poroča AFP.

Braziliji epidemija uhaja iz rok

Brazilija postaja eno večjih žarišč izbruha novega koronavirusa, saj ima rekordno število tako okuženih kot umrlih za covidom-19. Težava pa je tudi v tem, da v uradnem nacionalnem registru še niso upoštevali rezultatov 100.000 testiranj.

Število novih primerov okužb se je v zadnjih 24 urah zvišalo za 9,2 odstotka, število smrti pa za 7,8 odstotka. V zadnjem dnevu je bilo tako potrjenih 10.503 novih primerov okužb, do zdaj je bilo najvišje dnevno število okuženih 30. aprila, in sicer 7288. Rekordno je tudi število mrtvih v zadnjem dnevu, 615, še v torek jih je bilo 600.

V zvezni državi Rio de Janeiro je za zdaj dovoljeno gibanje prebivalcev. Foto: EPA
V zvezni državi Rio de Janeiro je za zdaj dovoljeno gibanje prebivalcev. Foto: EPA

V mestu Rio de Janeiro se ljudje še prosto gibljejo naokoli

Do zdaj je bilo v Braziliji potrjenih več kot 125.000 primerov okužb in več kot 8500 mrtvih. Minister za zdravje Nelson Teich je na novinarski konferenci opozoril, da bodo morale lokalne oblasti uvesti karantene, tudi v zvezni državi Rio de Janeiro. Medtem ko so posamezne zvezne oblasti že izdale ukaz o zaprtju nenujnih storitev, se lahko prebivalci Ria de Janeira še vedno prosto gibljejo naokoli. Karanteno izvajajo le v mestu Sao Luis na severu države, ko se lahko prebivalci odpravijo ven za opravljanje nujnih storitev.

Oblasti si želijo izvajati tudi več testov, od trenutnih 2700 na dan naj bi jih do konca julija izvajali 70.000 na dan.

Le dve novi okužbi na Kitajskem

Malo manj kot pol leta od izbruha novega koronavirusa v mestu Vuhan Kitajska sporoča, da ima le dva nova primera okužbe z virusom SARS-CoV-2. Obe okužbi sta vneseni, saj gre za turista. Število vseh okuženih na Kitajskem je 82.885, število mrtvih ostaja 4633.

Nova Zelandija: Kmalu dovoljeno druženje do 100 ljudi

Oblasti na Novi Zelandiji bodo v ponedeljek odločile, ali bodo znižale stopnjo ogroženosti s 3 na 2. Stopnja 2 pomeni, da bi se večina prebivalcev lahko vrnila na delo, odprli bi se šole in vrtci, dovoljeno bi bilo zbiranje skupin do sto ljudi, tako v notranjih prostorih kot zunaj, znova bi se zagnalo gospodarstvo, dovoljeni bi bili profesionalni športni dogodki.

V primerjavi z ZDA in državami v Evropi se je Nova Zelandija razmeroma uspešno lotila zajezitve širjenja covida-19, tako da ima manj kot 1500 okuženih, umrlo pa je 21 ljudi. Oblasti so prejšnji teden stopnjo nevarnosti znižali s 4 na 3 in prebivalcem omogočili nekaj več gibanja, 400.000 ljudi se je že vrnilo na delo.

Številne države sproščajo ukrepe