Bank of England za boj z inflacijo napoveduje višanje obrestnih mer. Foto: Reuters
Bank of England za boj z inflacijo napoveduje višanje obrestnih mer. Foto: Reuters

Država je maja podvojila zadolževanje. Kot poroča nemška tiskovna agencija DPA, se je britanska vlada prejšnji mesec zadolžila za 20 milijard funtov (23,4 milijarde evrov), več sredstev pa je potrebovala zaradi podpornih shem ob podražitvah energije.

Majska zadolžitev je bila za 10,7 milijarde funtov (12,5 milijarde evrov) višja od lanske v tem času, hkrati pa druga najvišja po letu 1993, ko so na Otoku začeli spremljati mesečno zadolževanje države.

Z najemom za 20 milijard funtov posojil so britanske oblasti presegle tudi napovedi analitikov, ki so se v povprečju gibale pri znesku 19,5 milijarde funtov (22,8 milijarde evrov).

Britanski finančni minister Jeremy Hunt je poudaril, da mora vlada sprejemati težke odločitve, potem ko je državo najprej pretresla pandemija covida-19, nato pa še ruska invazija v Ukrajino.

"Upravičeno smo porabili na milijarde funtov za zaščito družin in podjetij," je prepričan Hunt. "Bilo pa bi popolnoma nepošteno, če bi z dolgom, ki se ga ne da odplačati, obremenili prihodnje generacije," je dodal.

Visoka inflacija vztraja

Pri tem inflacija v Združenem kraljestvu ostaja visoka, 8,7-odstotna. Kljub napovedim ekonomistov, da se bo trend padanja inflacije po lanskem 11,1-odstotnem vrhu nadaljeval, je majska inflacija na isti ravni kot aprilska, poroča BBC.

Britanski premier Rishi Sunak je sicer obljubil, da bodo letos inflacijo razpolovili. Finančni minister Hunt je zatrdil, da vlada vztraja pri ciljih. "Iz gospodarstva moramo iztisniti še zadnjo kapljico visoke inflacije," je dejal in dodal, da je inflacija dalj časa ostala višja tudi zaradi kratkoročne državne podpore.