Nazadnje sta se voditelja srečala aprila v Belfastu, ko je Biden obiskal Irsko in Severno Irsko. Foto: Reuters
Nazadnje sta se voditelja srečala aprila v Belfastu, ko je Biden obiskal Irsko in Severno Irsko. Foto: Reuters

V skladu z Atlantsko deklaracijo bosta državi okrepili svoje dobavne verige, razvili tehnologije prihodnosti in vlagali v industrijske panoge v obeh državah. Voditelja sta se dogovorila tudi o novem civilnem jedrskem partnerstvu.

Sunak je pred odhodom v Washington dejal, da so ZDA najtesnejša zaveznica Velike Britanije, s katero sodelujejo pri vseh globalnih vprašanjih, odnosi s predsednikom ZDA pa so zanj zelo pomembni.

Britanci želijo gospodarsko varnost postaviti ob bok sodelovanju na področju obrambe, obveščanja in varnosti na splošno, voditelja pa sta med drugim govorila tudi o vprašanjih umetne inteligence (AI). Velika Britanija namerava jeseni gostiti prvi svetovni vrh o AI, kjer bodo voditelji držav, predstavniki podjetij in raziskovalci razpravljali o tveganjih, ki jih prinaša AI.

Britanci ob tem skupaj s članicami EU-ja nasprotujejo delom ameriškega zakona o zmanjšanju inflacije, ki predvideva subvencije za ameriško avtomobilsko industrijo. 43-letni Sunak je dejal, da tekmovanje v subvencijah ni rešitev za skupne probleme. Pogovori o sporazumu za prosto trgovino med ZDA in Veliko Britanijo pa za zdaj niso prioriteta.

80-letni Biden je ob fotografiranju s Sunakom spregovoril o zgodovini odnosov med ZDA in Združenim kraljestvom. "Skupaj zagotavljamo gospodarsko in humanitarno pomoč ter varnostne sisteme Ukrajini v njenem boju proti brutalni invaziji Rusije," je dodal predsednik ZDA. Sunak je dejal, da bodo še naprej podpirali Ukrajino v vojni proti Rusiji.

Biden je omenil tudi, da svetovno gospodarstvo doživlja največjo preobrazbo po industrijski revoluciji, in dejal, da ZDA in Velika Britanija kot zaveznice v Natu sodelujejo pri zagotavljanju kolektivne obrambe.

Tudi Sunak se je dotaknil zgodovine. "Grozljivo je pomisliti na pogovore naših predhodnikov v tej sobi, ko so morali govoriti o vojnah, o miru, ki so ga skupaj zagotovili, in o neverjetnih spremembah v življenju naših državljanov. Prvič po več kot pol stoletja se ponovno soočamo z vojno v Evropi in enako kot v preteklosti so se ZDA in Združeno kraljestvo skupaj zavzeli za vrednote demokracije in svobode," je dejal.

Biden in Sunak podpisala Atlantsko deklaracijo