Nacionalni interes vidi v tem, da zagotovimo večjo blaginjo vseh davkoplačevalcev, ne glede na to, kdo je lastnik kapitala.
Nacionalni interes vidi v tem, da zagotovimo večjo blaginjo vseh davkoplačevalcev, ne glede na to, kdo je lastnik kapitala. "Če bi v Sloveniji res skrbeli za nacionalni interes, zakaj moramo potem reševati nakopičene težave?" se je na seji upravnega odbora GZS-ja vprašal guverner. Foto: BoBo

Denarja v Sloveniji enostavno ni dovolj za vse ukrepe, povezane z razdolžitvijo gospodarstva in sanacijo bančnega sistema. Če ne dobimo denarja po vzdržnih obrestnih merah, potem bomo morali prositi za pomoč.

Boštjan Jazbec
Boštjan Jazbec
Jazbec pravi, da bomo pri spremembah verjetno potrebovali zunanjo pomoč. Foto: BoBo

Jazbec je na poslovnem kosilu v organizaciji Združenja Mreža idej in Akademskega društva Pravnik spomnil, da mora Slovenija sanirati bančni sistem, pripraviti program ukrepov za oživitev gospodarstva in zagotoviti politično stabilnost, ki je pomembna za uresničitev prvih dveh nalog. A ko bomo rešili banke, se postavi večje vprašanje - kaj bo po tem?, opozarja Jazbec.

Razmere v bančnem sistemu so po njegovem mnenju zrcalna slika dogajanja v gospodarstvu. Pomembna lastnica bank in podjetij je država, pri čemer je Jazbec spomnil, da smo sami sebi dokazali, da ne znamo učinkovito upravljati svojega premoženja. "Obstaja spodnja točka, ko enostavno ne zmorete več," je dejal in dodal, da gospodarstvo dodatnih obremenitev ne prenese več.

Če se gospodarstvo ne postavi na noge, sanacija bank ni smiselna
Slovenija je še vedno relativno malo zadolžena država, a se pri nas redki ukvarjajo z vprašanjem, kako zagotoviti pogoje za višjo gospodarsko rast ali vsaj preprečiti padanje gospodarske dejavnosti, je dejal. Če nam ne bo uspelo zagotoviti pogojev za višjo gospodarsko rast, je kakršen koli pristop k reševanju bančnega sistema po mnenju guvernerja popolnoma nesmiseln.

Jazbec je kljub temu precej optimističen. Kot pravi, smo prišli do točke, ko naprej ne moremo več na enak način kot do zdaj. "Ko pridete do te točke, sta rešitvi samo dve - ali zbrati ves pogum in narediti tisti korak naprej ali pustiti, da to namesto vas naredi nekdo drug," je dejal. A verjame, da nam lahko uspe, pri čemer pa bomo verjetno tako ali drugače potrebovali nekakšno pomoč - ali zasebnikov ali institucij. Slovenija ima potencial, ki pa ga do zdaj nismo prepoznali zaradi različnih iger, je sklenil guverner.

Izvozniki se spopadajo s (pre)hudimi zahtevami bank
Pozneje pa se je guverner udeležil tudi seje upravnega odbora GZS-ja in jim predstavil svoj pogled na reševanje zapletenih finančnih in gospodarskih razmer. Prvi mož GZS-ja Samo Hribar Milič ga je opozoril, da potrebujemo zagon gospodarstva, vendar pa se gospodarstveniki v bankah vsak dan srečujejo z zelo zapletenimi razmerami. S tem so se strinjali tudi prisotni podjetniki. Direktor družbe Štore Steel Marjan Mačkošek se boji, da izvozniki zaradi prehudih zahtev bank ne bodo več zmogli zadovoljevati potreb in naročil iz tujine.

Jazbec mu je odgovoril, da upa, da bo izvozni del slovenskega gospodarstva zdržal vsaj še mesec ali dva, ko bomo videli, kaj se bo zgodilo s slovenskim bančnim sistemom. Pričakuje, da bodo banke po začetku prenosa slabih terjatev na Družbo za upravljanje terjatev bank znova lahko razvile svoj kreditni potencial, zato se mu zdi ključno, da se čim hitreje začne čiščenje bilanc.

"Reševati tiste, ki še imajo potencial"
Direktor družbe Varis Lendava Štefan Sobočan pa je opozoril, da izvoznike že zdaj skrbi, kako bodo zdržali do konca leta. Meni, da bi morali takoj najti način, kako lahko država pripomore k temu, da bi podjetja dobila posojila za obratni kapital in bančne garancije. "Treba je reševati tiste, ki še imamo potencial," je dejal.

Guverner se je strinjal, da bodo prihodnji tedni in meseci ključni. Tudi tuji investitorji, ki bi bili pripravljeni vlagati v Slovenijo, čakajo, kaj se bo zgodilo, je dejal in dodal, da imajo z njimi vsakodnevne stike.

Trojka - manj socialne države
Viceguverner Banke Slovenije Janez Fabijan pa je na vprašanje Hribarja Miliča komentiral tudi morebiten prihod trojke v Slovenijo. Dejal je, da bi to pomenilo manj socialne države, saj bi bilo treba na odhodkovni strani proračuna opraviti velike reze. Slovenija se zato zadolžuje zelo drago, da se to ne bi zgodilo.

Denarja v Sloveniji enostavno ni dovolj za vse ukrepe, povezane z razdolžitvijo gospodarstva in sanacijo bančnega sistema. Če ne dobimo denarja po vzdržnih obrestnih merah, potem bomo morali prositi za pomoč.

Boštjan Jazbec