Guverner Banke Slovenije je povedal, da bo končni davkoplačevalski strošek za likvidacijo Probanke in Factor banke 400 milijonov evrov. Foto: BoBo
Guverner Banke Slovenije je povedal, da bo končni davkoplačevalski strošek za likvidacijo Probanke in Factor banke 400 milijonov evrov. Foto: BoBo

"Evropska komisija in Evropska centralna banka ne želita še ene države v programu. Je pa res, da če mi ne bomo izpolnili zahtevanih meril, ki nam omogočajo cenejše zadolževanje, bomo prišli v položaj, ko bomo morali zaprositi za pomoč. Te pomoči pa nam nihče ne vsiljuje," je v pogovoru za Sobotno prilogo povedal guverner Banke Slovenije (BS) Boštjan Jazbec.

Ob tem je spomnil, da smo zavestno prevzeli evro in se s tem zavezali pravilom območja evra: "Če kdo pri nas misli, da lahko izigramo te postopke, se moti."

Jazbec meni, da je ključno, da vlada v prihodnjih tednih pripravi kredibilen program ukrepov, proračun za 2014 ter kredibilen program privatizacije in ukrepov za sanacijo ter oživitev gospodarstva.

"Če nam to v prihodnjih tednih uspe - predvsem z vidika prepričevanja mednarodnih trgov, tako da bi nam padla obrestna mera, po kateri se lahko zadolžujemo -, lahko sami napravimo nadaljnje korake pri reševanju slovenskega gospodarstva. Če nam v prihodnjih tednih tega ne bo uspelo narediti, bomo verjetno morali zaprositi za pomoč," je menil guverner BS-ja.

V Sloveniji se bo zmanjšalo število bank
"Intuitivno lahko odgovorim, da bo na koncu tega procesa v Sloveniji manj bank, ker bomo očitno morali prekiniti z logiko 'slovenske banke za slovenska podjetja," je povedal Jazbec, ki meni, da bo v prihodnjih mesecih zelo hitro prišlo do premikov v slovenskem bančnem prostoru.

"Pri njih bodo ključno vlogo igrali učinkovitost čiščenja bilanc državnih bank prek Družbe za upravljanje terjatev bank in konsolidacijski procesi v sredini bančnega spektra, kjer veliko vlogo igrajo že prisotne tuje banke. A računati na to, da bodo tujci na veliko drli v Slovenijo, ne kaže," je opozoril.

Terjatve bodo morda na slabo banko prenesene oktobra
Guverner BS-ja je tudi razkril, da so se glede scenarija za t. i. slabo banko pogodili zgolj možnost, da se slabe terjatve iz Nove Ljubljanske banke (NLB) nanjo prenesejo že oktobra.

"Ali bo ta možnost izkoriščena ali ne, je predvsem odvisno od tega, kako bodo v prihodnjih dneh potekala pogajanja v zvezi z novim proračunom in svežnjem ukrepov, ki jih pripravlja vlada. Potem bo jasno, ali bomo začeli prenos slabih terjatev oktobra ali bomo počakali," je razložil Jazbec in dodal, da bo to vladna odločitev.

Likvidacija bank je edina prava rešitev
Ob napovedani likvidaciji Probanke in Factor banke je Jazbec zagotovil, da so NLB, Nova Kreditna banka Maribor in Abanka Vipa likvidne in solventne. V primeru nadzorovane likvidacije omenjenih dveh bank pa so izbrali edino pravo rešitev. Ocenil je, da bo od dobre milijarde evrov vrednega državnega poroštva za Factor banko in Probanko "končni davkoplačevalski strošek za obe banki 400 milijonov evrov".

Jazbec je med drugim tudi prepričan, da smo v Sloveniji dosegli zgornjo točko obremenitve posameznikov in gospodarstva. "Ključno se mi zdi, da se nihče ne ukvarja z ukrepi za oživitev gospodarstva. Z gospodarsko rastjo odplačujete dolgove in zmanjšujete to breme. Pri nas pa bruto domači proizvod še kar pada," je še dejal guverner BS-ja.