Andrej Šircelj se še ni odločil, ali bo odločitev vlade izpodbijal s pravnimi sredstvi, s kolegi poslanci pa bodo jutri odločili, ali bodo ministra Čuferja interpelirali. Foto: BoBo
Andrej Šircelj se še ni odločil, ali bo odločitev vlade izpodbijal s pravnimi sredstvi, s kolegi poslanci pa bodo jutri odločili, ali bodo ministra Čuferja interpelirali. Foto: BoBo

Vodja poslanske skupine SDS-a Jože Tanko je tako na tiskovni konferenci poudaril, da je bila odločitev vlade za razrešitev Širclja s položaja neizvršnega direktorja Družbe za upravljanje terjatev bank "politična", v ozadju pa je po njegovem prepričanju želja vlade, da pred prenosom slabih terjatev "očisti tudi vse kadre, ki bi lahko imeli vpogled v slovenski bančni sistem".

Tanko je ob tem še prepričan, da je prav zato nastala zamuda pri prenosu slabih terjatev - ker so v vladi iskali način, kako se rešiti enega izmed neizvršnih direktorjev DUTB-ja. "Nekaj podobnega se dogaja tudi pri spremembah zakona o Slovenskem državnem holdingu," je dodal.

Na zahtevo poslanske skupine SDS-a bo v petek izredna seja državnega zbora o problematiki reševanja Probanke in Factor banke, ki jo je zahtevala poslanska skupina SDS. Na njej bo poslancem razloge za nadzorovano likvidacijo obeh bank lahko pojasnil tudi guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec, so sporočili iz DZ-ja.

Vodja SDS-ovih poslancev je ob tem ponovil svoje nestrinjanje z nadzorovano likvidacijo Factor banke in Probanke. "Odločili so se, da zaščitijo vse tiste, ki so sodelovali pri odobravanju slabih posojil in so prejemali sredstva iz bančnih portfeljev," je poudaril in dodal, da je Boštjan Jazbec ob imenovanju dobil glasove SDS-a, zdaj pa poslanci SDS-a ugotavljajo, da se bo tudi z njegovim prihodom na čelo Banke Slovenije nadaljevala slaba praksa pri upravljanju slovenskega bančnega sistema.

Šircelj se še ni odločil, ali bo odločitev vlade izpodbijal s pravnimi sredstvi
Andrej Šircelj pa je poudaril, da večina koalicijskih strank do zdaj še ni pokazala interesa za transparentno urejanje bančnih zadev in zahtevanje odgovornosti za tiste, ki so odgovorni za slabo stanje bančnega sistema. Sam se sicer še ni odločil, ali bo odločitev vlade, da ga razreši, izpodbijal tudi s pravnimi sredstvi.

Ocenil pa je, da bo DUTB, če ga bodo vodili kompetentni tujci, kljub temu dobro opravil svojo nalogo, vendar bo za to najverjetneje potrebnega nekaj več časa. Po njegovem mnenju bodo sicer odločilnega pomena pri sanaciji bančnega sistema in prenosu terjatev t. i. stresni testi bank. Poudaril je, da nadzorovana likvidacija nikakor ne more biti razlog, da Factor banka in Probanka ne bi bili vključeni v te teste.

Lukšič: Interpelacija zaradi razrešitve Širclja nesmiselna
Poslanci SDS-a bodo o interpelaciji proti ministri Urošu Čuferju razpravljali v torek. Že pred dnevi pa je Čuferja kot najšibkejši člen te vlade omenjal prvi mož SD-ja Igor Lukšič, saj ministrstvo pod njegovim vodstvom ni naredilo ključnih zadev, za katere so se dogovorili: strategije upravljanja državnih podjetij, spremembe zakona o slovenskem holdingu in spremembe zakona o slabi banki.

"Edino, kar je bilo zdaj v zadnjem tednu narejeno, je zamenjava neizvršnega direktorja slabe banke Andreja Širclja, ki je bil hkrati poslanec in neizvršni direktor," je dejal Lukšič in ob tem poudaril, da bi bila interpelacija nesmiselna. Ni težava v tem, da bi se Širclju očitala nestrokovnost, a ne more biti hkrati poslanec in neizvršni direktor slabe banke, je opomnil.