Podjetje naj ne bi imelo ne ustreznega poslovnega modela ne dobrega nadzora poslovanja, naj bi bilo razvidno iz poročila skrbnega pregleda. Foto: MMC RTV SLO
Podjetje naj ne bi imelo ne ustreznega poslovnega modela ne dobrega nadzora poslovanja, naj bi bilo razvidno iz poročila skrbnega pregleda. Foto: MMC RTV SLO
Mura tik pred stečajem?

Mura je po poročanju Radia Slovenija zadolžena za okoli 25 milijonov evrov, zato poznavalci opozarjajo, da se v podjetje s 74-letno tradicijo ne splača vlagati. Država je pred revizijo tudi opozorila, da bo reševala le zdrava jedra.

Tomaž Kuntarič, direktor Slovenske odškodninske družbe, je za Radio Slovenija povedal, da bodo vse lastnike pozvali k odgovornemu ravnanju, saj ne želijo, da se ponovi agonija vrhniške industrije usnja. Po njegovih besedah prisilna poravnava ni mogoča, zato je stečaj najbolj realna možnost. Z njim se strinjajo tudi nekateri ekonomisti.

Prokurist predloga za stečaj ne bo vložil
A največji lastnik, mariborski NFD, pravi, da je zanje stečaj najslabša rešitev, prokurist Zdenko Podlesnik pa zagotavlja, da predloga za stečaj ne bo vložil. Odločno proti stečaju sta tudi predsednik nadzornega sveta Mure Henrik Peternelj in predsednik uprave Mure Zdenko Podlesnik.

V Murski Soboti naj bi po prestrukturiranju Mure ostali perspektivni programi, ki bodo temeljili na lastnem znanju in blagovnih znamkah, ki bodo začele znova, brez bremen. Sod bo druge lastnike najverjetneje pozval, da skupaj pristopijo k sanaciji.

Peternelj in Podlesnik sta prepričana, da je podjetje še vedno mogoče rešiti z reorganizacijo v treh delih - prvi del z lastno blagovno znamko, drugi del z dodelavnimi posli ter tretji, odvečni del, ki gre lahko v stečaj, to so presežni delavci. Po njunih besedah v primeru stečaja na pogorišču podjetja ne bi bilo nikoli več Mure.

Kaj bo z delavci?
V vsakem primeru bodo sledila odpuščanja, saj v novih programih, ki naj bi jih poiskala in vzpostavila država, zagotovo ne bo prostora za vseh 3.300 delavcev. Zato se s položajem v Pomurju že ukvarja ministrstvo za delo. Minister Ivan Svetlik zatrjuje, da je država obvezana pomagati vsem zaposlenim.

Ministrstvo je po Svetlikovih pojasnilih že imelo več sestankov s predstavniki Mure in drugih organizacij v Pomurju ter skupaj z njimi pripravlja ustrezen program, ki bi ga lahko ponudili delavcem Mure.

A. S.

Mura tik pred stečajem?