Večina zaposlenih v Sloveniji prejema plačo, ki je nižja od povprečne. Foto: BoBo
Večina zaposlenih v Sloveniji prejema plačo, ki je nižja od povprečne. Foto: BoBo

Zveza svobodnih sindikatov vabi na dan odprtih vrat. Svoje pisarne bo odprla med 9. in 17. uro v 14 slovenskih mestih. Strokovne službe bodo na voljo vsem, ki potrebujejo rešitve za težave in odgovore na vprašanja, povezana z letošnjim dvigom minimalne plače.

Vprašanj je te dni veliko, delavci jih naslavljajo tako na sindikate kot na inšpekcijo. Največ se jih nanaša na obračun dodatkov, ki so po novem izvzeti iz osnove plače. Poleg tega še vedno ni jasna razlika med pojmoma osnovna plača in minimalna plača.

Kakšna je razlika? Če ima delavec osnovno plačo 700 evrov ter 20 let delovne dobe, mu pripada 10 odstotkov dodatka na delovno dobo. Ta dodatek se obračuna od osnove plače in znaša 70 evrov. Po starem sistemu se je teh 70 evrov prištelo osnovni plači, dobili smo 770 evrov in delodajalec je doplačal razliko do takratne minimalne plače, razlaga izvršni sekretar Zveze svobodnih sindikatov Boštjan Medik: "Po novem sistemu pa je še vedno znesek osnovne plače 700 evrov, dodatek na delovno dobo 70 evrov, s tem da se teh 70 evrov prišteje k znesku minimalne plače, k 940 evrov, in po novem znaša plača 1010 evrov."

Več kot polovica zaposlenih v panogi zasebnega varovanja prejema minimalno plačo. Glede na klice, ki jih prejemajo na sindikatu, so bila pričakovanja zaposlenih višja, kot je pokazal obračun plače. "Delavci so prejeli skoraj enako višino plače, pričakovali pa so, da bodo prejeli vse dodatke nad izplačilom minimalne plače," je povedala predsednica sindikata Majda Marolt.

Sindikati vse, ki se bodo oglasili na dnevih odprtih vrat zveze svobodnih sindikatov ali pa se udeležili srečanja sindikata zasebnega varovanja, pozivajo, naj s seboj prinesejo pogodbo o zaposlitvi ter zadnji dve plačilni listi.

ZZZS svetoval vsaj tisočim prejemnikom minimalne plače