Bitstamp sta leta 2011 ustanovila Damijan Merlak in Nejc Kodrič. Foto: Reuters
Bitstamp sta leta 2011 ustanovila Damijan Merlak in Nejc Kodrič. Foto: Reuters
Nexon, ki se zanima za Bitstamp, je bil ustanovljen leta 1995, danes pa velja za najpomembnejšega razvijalca računalniških iger v Aziji. Sedež ima v Južni Koreji, hčerinski družbi pa še na Japonskem in v ZDA. Foto: Bitstamp

"Nexon nima ničesar opraviti s prevzemom Bitstampa," je na tiskovni konferenci na sedežu podjetja v Pangyoju povedal direktor Nexona Lee Jung-hun. "Nobenih načrtov nimamo, da bi naš posel računalniških iger povezali s kriptovalutami," je dejal in ob tem dodal, da to ne pomeni, da Nexon izključuje uporabo verige podatkovnih blokov pri razvoju svojih iger, saj da ima tovrstna tehnologija veliko potenciala.

Eno najbolj znanih evropskih menjalnic kriptovalut, ki je zaradi lažjega poslovanja po celotnem EU-ju registrirana v Luxembourgu, deluje pa tudi v Veliki Britaniji in ZDA, sta leta 2011 ustanovila Damijan Merlak in Nejc Kodrič, ki sta lani zasedla šesto in osmo mesto na lestvici 100 najbogatejših Slovencev, ki jo pripravljajo pri časopisu Finance.

Merlak in Kodrič sta še vedno Bitstampova solastnika.

Kot poroča spletni portal Business Insider, je Bitstamp najstarejša še delujoča menjalnica kriptovalut na svetu in je danes 13. največja tovrstna platforma, z okoli pol milijona trgovalnih računov in ima povprečni dnevni obseg trgovanja 246 milijonov dolarjev. V Bitstampu so ob objavi novice o domnevnem interesu Nexona dejali le, da tega ne morejo komentirati, a da naj javnost počaka na uradno sporočilo o tej zadevi.

Južnokorejski Nexon velja za najpomembnejšega razvijalca računalniških iger v Aziji in se v zadnjem času širi tudi na druge trge, pa tudi na področje kriptovalut, septembra lani je tako podjetje za 80 milijonov dolarjev kupilo približno dvetretjinski delež v južnokorejski menjalnici Korbit.