Darja Radić je dejala, da takšen odziv članov KAS-a (torej odstop) ne bi bil potreben. Foto: MMC RTV SLO
Darja Radić je dejala, da takšen odziv članov KAS-a (torej odstop) ne bi bil potreben. Foto: MMC RTV SLO
Pošta
Članom KAS-a je prekipelo zaradi ravnanja ministrice Radićeve pri imenovanju novih nadzornikov Pošte Slovenije in Holdinga slovenskih elektrarn. Foto: BoBo
Kadrovsko-akreditacijski svet odstopil

Vlada se je na seji seznanila s sklepi članov KAS-a, ki so jih sprejeli na sredini seji, da zaradi zadnjih zamenjav nadzornih svetov nepreklicno odstopajo. Kljub temu ministrica Radićeva še vedno zagotavlja, da so bila imenovanja nadzornikov Pošte Slovenije in Holdinga slovenskih elektrarn (HSE) "v skladu s pravili in sklepi vlade". Le en nov član nadzornega sveta HSE ni bil akreditiran pred tem svetom, zato je vlada svet pozvala, da ga ta oceni in akreditira, če izpolnjuje pogoje, kar je svet tudi naredil in kandidata potrdil.

Radić: To so bili nujni postopki
"Šlo je za izredne, nujne postopke, to niso bili postopki, ki bi se lahko izvedli prek KAS-a. V obeh primerih je šlo za razrešitev, ker sta nadzorna sveta kršila zakonodajo," je zatrdila ministrica in dodala: "Po nujnem postopku pravila dovoljujejo, da se nadzorniki imenujejo izmed posameznikov, ki so bili že akreditirani preko KAS-a, in to sem tudi storila. Izmed njih sem po svoji vesti izbrala po štiri kandidate za HSE in Pošto. S tem nisem kršila nobenih pravil."

Ravnanje minsitrice Radićeve je že v sredo javno kritiziral predsednik sedemčlanske vladne komisije Bogomir Kovač, ki je dejal, da je vlada zamenjave izvedla brez upoštevanja ustaljenih postopkov KAS-a, torej brez postopkov, ki si jih je postavila sama. V primerih imenovanj v nadzorni svet HSE-ja in Pošte Slovenije nominacij ni bilo, pa čeprav je z vidika korporativnega upravljanja ta postopek veliko pomembnejši, je opozoril Kovač. "V tem primeru gre seveda za politizacijo, ki do zdaj ni imela primere, in gre seveda za neko nekompetentnost pri odločanju, ki je tudi ne znam prav pojasniti," dodaja Kovač.

Očitki o kadrovanju stranke Zares "smešni"
Na ministrico Radićevo so leteli tudi očitki, da politično kadruje in da je nadzornike razrešila zaradi interesov stranke Zares. Radićeva to odločno zanika: "To je smešno." Ob tem je dejala, da so iz nadzornega sveta HSE-ja razrešili dva člana, ki sta člana Zares. "Nisem gledala na to, od kod kdo prihaja," zatrjuje ministrica in dodaja, da je strankarska pripadnost ni zanimala niti pri imenovanju novih članov.

Gospodarska ministrica je pri tem opomnila, da je KAS kljub vsemu samo posvetovalno telo vlade in da bi funkcija kadrovsko-akreditacijskega sveta tako ali tako prenehala z začetkom delovanja Agencije za opravljanje z državnim premoženjem. V okviru agencije bodo njeni člani tako sami imenovali organe, ki bodo sodelovali z vlado in ji svetovali pri kadrovskih potezah, je še pojasnila ministrica.

Radićeva sicer še meni, da "takšna reakcija članov KAS-a ne bi bila potrebna". Na vprašanje, ali bi se moral zaradi očitanih nepravilnosti vmešati OECD, pa ministrica odgovarja: "Prepričana sem, da smo se v vseh dozdajšnjih primerih držali navodil Kadrovsko-akredaticijskega sveta, zato ne vidim razloga, da bi OECD interveniral."

Pahor: Kas je opravil izjemno delo
"KAS, ki je zaključil delo, deloma tudi zato, ker ustanavljamo agencijo, je opravil izjemno pomembno delo," pa je o KAS-u dejal premier Borut Pahor. Ob tem se je zahvalil predsedniku sveta Kovaču in članom ter opomnil: "Sprva je bil deležen posmeha, kasneje pa se je izkazalo, da opravlja pomembno funkcijo."

Zamenjave v HSE-ju in Pošti Slovenije so razburile tudi podmladek Socialnih demokratov, ki so premierja Boruta Pahorja že pozvali, naj se ne vdaja politikantskim interesom predsednika stranke Zares Gregorja Golobiča. Temu svetujejo, naj se raje ukvarja s svojim resorjem ali pa odstopi.

Kadrovsko-akreditacijski svet odstopil