Zanimanja za nakup je precej. Foto: Telekom Slovenije
Zanimanja za nakup je precej. Foto: Telekom Slovenije
Kdo vse se bo potegoval za Telekom?


Slovenija je privatizacijo Telekoma Slovenije napovedala junija lani, od takrat pa se je zanimanje za nakup delnic močno povečalo. Med kupci delnic tako najdemo politike, t. i. tranzicijske tajkune, pa tudi sindikate. Zaradi izjemnega zanimanja je tako cena delnice v enem letu narasla za več kot polovico, na dobrih 140 evrov.

Finančna družba Darija Južne, tranzicijskega tajkuna, je v zadnjem letu kupila skoraj 50.000 delnic Telekoma in zanje odštela najmanj pet milijonov evrov. Južna izjav ne daje, verjame pa, da bo tokrat prodaja uspešna.

Semoličevi pograbili priložnost
Največ delnic je kot fizična oseba kupil Franc Bohnec, lastnik finančne družbe Interra. Odštel je okoli milijon evrov. Med kupci delnic najdemo tudi poslanca SDS-a Ivana Grila. Izjave ni želel dati. Prek borzne hiše pa je 24 delnic kupila tudi Zveza svobodnih sindikatov Slovenije.

»Vsak močan sindikat na svetu je tudi finančno močan. In mora skrbeti, da poleg članarine pridejo finančni viri tudi od drugod, se plemenitijo in tako del sredstev upravlja borznoposredniška hiša,« je povedal Utroša.

»Čas za nakup se je iztekel, ker je cena delnice tako močno zrasla. Menimo, da nekaj potenciala je, prevzemna cena bo od 150 do 180 evrov,« je dejal analitik Alte Sašo Stanovnik. Stanovnik zato misli, da zdaj ni čas za nakup ali prodajo delnic. Počakati je treba na prevzemne ponudbe. In kdo naj bi se zanimal za Telekom? »Zagotovo bo to nemški Telekom neposredno ali prek hčerinskih družb. Obenem se omenja še Skandinavski Telenor, ruski ali turški telekom …« je dejal Stanovnik.

Gre za drugi poskus prodaje Telekoma. V prvem, leta 2007, bi država lahko zaslužila 1,7 milijarde evrov, danes pa bi bil zaslužek države več kot pol manjši.

Kdo vse se bo potegoval za Telekom?