Republika Slovenija, Kapitalska družba pokojninskega in invalidskega zavarovanja, d. d., Pozavarovalnica Sava, d. d. in Zavarovalnica Triglav prodajajo skupaj 72,75 odstotkov Telekoma Slovenije. Foto: BoBo
Republika Slovenija, Kapitalska družba pokojninskega in invalidskega zavarovanja, d. d., Pozavarovalnica Sava, d. d. in Zavarovalnica Triglav prodajajo skupaj 72,75 odstotkov Telekoma Slovenije. Foto: BoBo

Sod je v slovenskih Financah in časniku Financial Times objavil Obvestilo o vabilu k oddaji izjave o interesu za morebitni nakup 72,75 odstotka deleža osnovnega kapitala Telekoma v imenu prodajalcev, torej Republike Slovenije, Kapitalske družbe pokojninskega in invalidskega zavarovanja, d. d., Pozavarovalnice Sava, d. d., in Zavarovalnice Triglav.

Pismo o nameri glede prodaje delnic so poleg tega podpisali še drugi delničarji, ki imajo skupaj v lasti 185.270 delnic, kar predstavlja 2,83 odstotka deleža osnovnega kapitala. Dodatne delnice skupaj z deležem prodajalcev predstavljajo 75,58 odstotka deleža.

Iz Soda so še sporočili, da prodajalci vabijo zainteresirane stranke, da izrazijo interes za sodelovanje v večstopenjskem postopku izbora prednostnega ponudnika v transakciji z oddajo izjave o interesu. Rok za oddajo izjave o interesu je 23. april 2014.

Prodajalci lahko kadar koli spremenijo postopke
Namen izjave o interesu je omogočiti vrednotenje zainteresiranih strank, ki izkazujejo pravno in finančno sposobnost za nakup ter lastništvo Telekoma Slovenije. Po prejemu in ovrednotenju vsake izjave o interesu bodo prodajalci in družba Citi v imenu prodajalcev določili, ali zainteresirana stranka izpolnjuje pogoje za uvrstitev v naslednjo fazo postopka.

Zainteresirane stranke, ki izpolnjujejo pogoje za uvrstitev v naslednjo fazo postopka, bodo nato zaprosili za podpis sporazuma o varovanju zaupnih podatkov in jim predali nadaljnje informacije o nameravani transakciji in družbi.

Prodajalci in Citi si ob tem izrecno pridržujejo pravico, da kadar koli in kakor koli, brez obvestila ali obrazložitve, spremenijo ali končajo trenutno predvidene postopke, vključno s koncem pogovorov s katerim koli potencialnim kupcem ali z vsemi potencialnimi kupci.

Precej interesentov
Telekom, eno največjih slovenskih podjetij, je bil na prodaj že večkrat. Država ga je nazadnje poskušala prodati v letih 2007 in 2008, zdaj pa je eno izmed podjetij v prvem privatizacijskem svežnju, za katerega je DZ 21. junija lani dal soglasje k prodaji.

Zanimanje zanj je veliko. V medijih se med najverjetnejšimi možnimi interesenti že dlje časa omenja nemški Deutsche Telekom, ki naj bi se v boj podal prek družb v njegovi lasti, T-Hrvatski Telekom (T-HT) oziroma Magyar Telekom. Med potencialnimi interesenti so se v preteklosti omenjali tudi ruska Sistema Holding in Gazprom Telekom, turški Türk Telekom in nordijski Telenor. Trenutna tržna kapitalizacija Telekoma na Ljubljanski borzi znaša 876 milijonov evrov.