V ZSSS-ju so opozorili na pasti privatizacije, ki lahko prinesejo množična odpuščanja in neprimerne lastnike. Foto: BoBo
V ZSSS-ju so opozorili na pasti privatizacije, ki lahko prinesejo množična odpuščanja in neprimerne lastnike. Foto: BoBo

Predsednik sindikatov Dušan Semolič sicer razume menjave lastništva in prodaje podjetij, opozarja pa, da je treba zaščititi podjetja, ki v proračun prinašajo dobičke. Tako Telekom letno ustvari več kot 50 milijonov evrov čistega dobička in v katerem dela 2.700 ljudi.

Ta bo po Semoličevih besedah postal "plen drugih lastnikov", proračun pa bo ostal brez njegovega dobička. Telekom namerava z aprilom število zaposlenih znižati za dvesto ljudi, v petih letih pa naj bi jih brez zaposlitve ostalo 800. Proces privatizacije bo povzročil nove in nove brezposelne, je še opozoril.

Agrokor bo pretrgal slovensko živilsko verigo
Kot drug primer sindikati navajajo prodajo Mercatorja, ki bo namesto družbe s kapitalom za novega lastnika dobil družbo "s pufi". Agrokor ima po mnenju ZSSS-ja še več težav kot Mercator, po nakupu pa se bo zagotovo spremenila nabavna politika, kar lahko vodi v zlom slovenske živilske verige.

Na Mercatorjevih policah je zdaj namreč kar 70 odstotkov izdelkov slovenskega izvora, je povedal sekretar sindikata delavcev v živilskopredelovalni industriji Boris Franjkovič. "Če se nabavna politika zmanjša za samo 10 odstotkov, to pomeni 1.000 delovnih mest manj," je dodal.

Frajkovič si težko predstavlja, da bi Agrokor ostal pri zdajšnji nabavni politiki, saj ima v svoji verigi vse izdelke od njive do mize, njihovi izdelki pa so velikokrat cenejši in niso nižje kakovosti. Opozoril je še, da ima Agrokor zelo dolge plačilne roke, ki se lahko raztegnejo na 200 dni.

Semolič sicer glede privatizacije lažje razmišlja pri podjetjih, ki so v slabi kondiciji, a hkrati poudarja, da so lahko vzroki za izgubo zelo različni.