Če potujete sami, boste za polovico povprečne plače že deležni kar spodobnega oddiha. Foto: EPA
Če potujete sami, boste za polovico povprečne plače že deležni kar spodobnega oddiha. Foto: EPA
Plaža
Dlje, kot greste, več denarja boste praviloma odšteli. Foto: MMC RTV SLO
Hribi
Tudi oddih v hribih je lahko dobra ideja. Foto: MMC RTV SLO
Koktejli
Pri hrani in pijači ste lahko varčni ... Ali pa ne. Foto: MMC RTV SLO

MMC je preveril povprečne cene sedemdnevnega aranžmaja v hotelih in apartmajih s tremi zvezdicami v Sloveniji, na Hrvaškem in v Sredozemlju, če se na počitnice odpravi štiričlanska družina (dva odrasla in dva otroka).

Slovenija: Povprečna plača gre hitro v nič
Odveč je poudarjati, da so cene nižje pred začetkom sezone (do sredine, 20. ali celo do konca junija) in po 1. septembru. Na slovenski obali boste v hotelu s polpenzionom v tem času v povprečju odšteli od 270 do 370 evrov na osebo, medtem ko se v polni sezoni cene v hotelu s tremi zvezdicami skoraj povsod dvignejo nad 300 evrov, lahko tudi nad 400. Slovenski hotelirji so ponekod precej radodarni s popusti za otroke, saj marsikje lahko zastonj biva en otrok do tretjega, četrtega ali celo šestega leta, 50-odstotni popust za drugega pa ponekod priznajo celo do 14. ali 15. leta starosti. V hotelu s povpečno ceno bo v polni sezoni štiričlanska družina skoraj ob eno povprečno plačo.

Precej ceneje boste počitnice na Slovenskem primorju prebili v apartmaju, kjer se cene v predsezoni gibljejo okoli 60 evrov na dan, torej 420 evrov na teden, ponekod tudi manj, v polni sezoni pa boste za tedenski najem v povprečju odšteli 490 evrov in več. Seveda pa tu velja računati z večjimi stroški za hrano.

Bi se namesto na morju raje počitnikovali v hribih? Cene hotelov v gorskih krajih po Sloveniji so zelo različne, tako odrasla oseba za teden dni v hotelih s tremi zvezdicami odšteje od 280 evrov dalje do skoraj 700 evrov. Popusti za otroke so različni, v enem izmed hotelov zastonj biva celo otrok do 12. leta.

Pri vseh naštetih kategorijah ne pozabite vprašati, ali je v ceno všteta turistična taksa, ki navadno znaša od enega evra do evra in pol na osebo na dan.

Stroški so pri sosedih podobni
Cene povprečnih hrvaških hotelov so podobne slovenskim. V predsezoni boste, podobno kot pri nas, za polpenzion na osebo na teden odšteli od 270 evrov dalje, v polni sezoni lahko računate s stroški med 300 in 500 evri. Popusti za otroke so tudi na Hrvaškem precej različni, navadno zastonj biva en otrok do 3., 5. ali 7. leta starosti, otrok do 12. ali 14. leta pa s 50-odstotnim popustom. V polni sezoni se družina od ene povprečne plače lahko kar poslovi.

Tudi cene apartmajev na Hrvaškem so podobne slovenskim. V katalogih turističnih agencij boste našli apartmaje, kjer boste za tedenski najem v predsezoni odšteli v povprečju 400 evrov, v polni sezoni pa od 500 do 700. Pri tem velja raziskati tudi spletne strani zasebnih ponudnikov ali povprašati pri prijateljih, saj je mogoče apartma najeti tudi že za 30 evrov na dan.

Nekoliko dražje od apartmajev so cene priljubljenih mobilnih hišic, najem vas bo v sezoni veljal okoli 100 evrov na dan.

Kdor ima primerno opremo, se bo v upanju na nižje stroške morda odpravil tudi v kamp. Ne pozabite le, da tudi tu ne gre brez različnih doplačil (za parkiranje, hišne ljubljenčke, električni priključek, sef, izpust za avtodom ipd.) Cene na osebo na dan so precej različne, gibljejo se med 5 in 15 evri.

Če se odpravljate na daljšo pot, ne pozabite všteti cestnin in stroškov za gorivo.

Sredozemlje: Prihranke načnejo že letališke takse
Kaj pa, če se vzorčna štiričlanska družina odpravi nekoliko dlje, torej z letalom v Sredozemlje? V Grčiji boste v predsezoni v hotelu, ki nudi nočitev z zajtrkom, odšteli od 300 evrov dalje na osebo. V ceno je vključen letalski prevoz, ne pa tudi letališka pristojbina, ki znaša 63 evrov, plačati pa jo morajo tudi otroci, starejši od dveh let. Tudi tu so cenejši apartmaji, v hotelih s tremi zvezdicami pa boste v polni sezoni odšteli med 400 in 550 evri na osebo. Popuste za otroke za otroke poznajo tudi tukaj. Družina bo tako skoraj zagotovo načela še drugo povprečno plačo.

V Španiji boste za polpenzion v predsezoni odšteli vsaj od 350 do 400 evrov na osebo (vključno z letalsko vozovnico). V polni sezoni v Španiji cene močno poskočijo, hitro boste ob 600 evrov na osebo, pa tudi do otrok so manj prijazni, vsaj če sodimo po ponudbi slovenskih agencij, saj otroci od dveh let dalje navadno plačajo del cene.

Tudi tu ne smemo pozabiti na letališke in varnostne pristojbine, ki za polete iz Slovenije v Španijo znašajo 79 evrov. Štiričlanska družina bo, če sta oba otroka starejša od dveh let, zanje tako odštela kar 316 evrov.

Pa v Tunizji? Letališka taksa znaša 59 evrov na osebo, hotelska ponudba pa je prav tako močno raznolika. Ne pozabite, da je v polni sezoni tu še nekoliko bolj vroče kot drugod, zato se lahko od doma odpravite prej kot po navadi. Za polpenizon boste odšteli od 300 evrov, za ponudbo "all inclusive" pa nekako od 350 evrov dalje.

Erna Strniša
erna.strnisa@rtvslo.si