Kupnina za 100-odstotni delež zavarovalnice znaša 245 milijonov evrov, posel pa je sklenjen pod odložnimi pogoji. Foto: BoBo
Kupnina za 100-odstotni delež zavarovalnice znaša 245 milijonov evrov, posel pa je sklenjen pod odložnimi pogoji. Foto: BoBo

za 245 milijonov evrov zavarovalnico Adriatic Slovenica prodal družbi Generali CEE, ki je del italijanske zavarovalniške skupine Generali Group.

Pogodbo o prodaji 100-odstotnega deleža Adriatica Slovenice je družba KD Group podpisala danes, posel pa je sklenjen pod odložilnimi pogoji. Izvršitev posla je tako med drugim pogojena s pridobitvijo ustreznih regulatornih soglasij ter odobritvijo pogodbe na skupščini delničarjev KD Group. Prodaja naj bi bila zaključena v drugi polovici leta.

Adriatic Slovenica je sicer del skupine KD Group in ima v lasti družbo KD Skladi. Lani je zavarovalnica ustvarila 11,4 milijona evrov čistega dobička, kar je 4,2 odstotka manj kot leta 2016. Kot tretja največja zavarovalniška skupina je na slovenskem trgu dosegla 14-odstotni delež.

Upravni odbor družbe KD Group je novembra lani za finančnega svetovalca pri iskanju strateškega investitorja izbral družbo Lazard. V začetku marca je sklenil, da bo izbrane potencialne investitorje za nakup Adriatica Slovenice povabil k skrbnemu pregledu zavarovalnice. Sredi maja je z družbo Generali CEE sklenil dogovor o ekskluzivnosti pogajanj za prodajo. Generali CEE je holdinška družba, ki obvladuje družbe iz Generali Group v srednji in vzhodni Evropi. Je tudi lastnica Generali zavarovalnice iz Ljubljane.