Berlin je eno bolj priljubljenih evropskih mest, a tamkajšnji prebivalci vse bolj tožijo nad rastočimi cenami in gentrifikacijo sosesk. Foto: Reuters
Berlin je eno bolj priljubljenih evropskih mest, a tamkajšnji prebivalci vse bolj tožijo nad rastočimi cenami in gentrifikacijo sosesk. Foto: Reuters
Na tretje mesto krajev, kjer se cene najbolj dražijo, se je uvrstil Reykjavik. Foto: Reuters
vancouver
Vancouver ostaja eno dražjih mest v Severni Ameriki. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Nemško prestolnico je v zadnjih letih zajelo mrzlično grajenje dragih, visokih projektov in špekulativno kupovanje, ki predstavljata veliko grožnjo tradicionalno nizkim najemninam v mestu in živahni umetniški sceni, piše Guardian.

Cene v Berlinu so lani poskočile za kar 20,5 odstotka, pa tudi druga nemška mesta so pri dvigu cen prehitela kitajska mesta. V deseterici mest, v katerih se cene najhitreje vzpenjajo, tako najdemo kar štiri nemška mesta - poleg Berlina še Hamburg, München in Frankfurt.

London, ki je sicer znan po brutalno visokih cenah nepremičnin in najemnin, je na tej lestvici z 2-odstotnim dvigom cen šele na 101. mestu, Auckland na Novi Zelandiji, ki je svoj čas slovel po nepremičninski mrzlici, pa je padel na 99. mesto.

Vancouver ostaja drag
Se pa razmere kljub poskusom oblasti za zajezitev cen niso kaj dosti umirile v Vancouvru, kjer so cene lani poskočile za 16 odstotkov, to zahodno kanadsko mesto pa je zato na seznamu pristalo na četrtem mestu.

Uvrstitev Berlina na sam vrh seznama je posledica stalno rastočih cen v zadnjem desetletju - povprečna cena nepremičnin je od leta 2004 zrasla za več kot 120 odstotkov.

Tuji kupci so se zgrnili nad berlinski nepremičninski trg, pri čemer je ameriški vlagatelj, milijarder Warren Buffet, prejšnji mesec sklenil dogovor z eno vodilnih nepremičninskih agencij, ki prodaja stanovanja v mestu tudi za 4 milijone evrov.

Čakajo, da mehurček poči
Za razmah krivijo tudi poceni posojila in naglo rastoče prebivalstvo - v zadnjih petih letih je prebivalstvo naraščalo za okoli 50.000 na leto do 3,5 milijona, kolikor jih Berlin šteje danes. Do leta 2035 naj bi v prestolnici živelo že 4 milijone ljudi.

Vrtoglava rast cen sproža opozorila, da gre za mehurček, ki samo čaka, da poči. Februarja je nemška centralna banka, Bundesbank, sporočila, da so cene nepremičnin v več nemških mestih najmanj za 15 odstotkov previsoke, v Berlinu pa celo za 35 odstotkov.

A, kot poudarja Guardian, za kupce iz Londona in New Yorka Berlin ostaja poceni celo z od 10- do 20-odstotnimi podražitvami na leto. Za stanovanje na boljših lokacijah mesta boste odšteli le tretjino tistega, kar bi plačali za enako stanovanje v Londonu.

10 najhitreje rastočih nepremičninskih trgov na svetu:
Berlin (20,5 %)
İzmir (18,5 %)
Reykjavik (16,6 %)
Vancouver (16 %)
Hongkong (14,8 %)
Budimpešta (15,5 %)
Hamburg (14,1 %)
München (13,8 %)
Rotterdam (13,4 %)
Frankfurt (13,4 %)