Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: BoBo/Borut Živulović

Statistični uradi med epidemijo vseh cen niso mogli zbrati, zato so po navodilu Eurostata uporabili metodo vstavljanja podatkov. Podatki o inflaciji so bili zato stalno na voljo tudi med epidemijo covida-19.

"Nadomestili smo jih s postopkom vstavljanja podatkov, tako da smo upoštevali spremembe cen drugih izdelkov znotraj te skupine," je za Radio Slovenija povedala Tatjana Brvar z državnega statističnega urada (Surs).

"Pri storitvah, ki se niso izvajale, pa je obstajala velika verjetnost, da bodo njihove cene, ko bodo na voljo, enake. Zato smo upoštevali zadnjo zbrano ceno, za kinovstopnice, za obiske športnih tekem … Enako je veljalo za gostinske storitve in storitve osebne nege med popolnim zaprtjem," je še pojasnila Brvar.

Za bolj sezonske storitve pa so uporabili nekoliko drugačen pristop: "Drugače smo pristopili k storitvam s sezonskim gibanjem cen, kot so letalski prevoz, počitniški paketi, nastanitvena storitve, kjer smo upoštevali mesečno spremembo cen iz prejšnjega leta."

Med epidemijo se je spremenila tudi poraba gospodinjstev, zato so prilagodili tudi uteži posameznim skupinam. Več je šlo za hrano, manj za prevoz.

Najvišji delež tako imenovanih vstavljenih podatkov je bil lani aprila in potem še novembra in decembra. Zadnja dva meseca pa spet uporabljajo ustaljeno in zelo natančno določeno metodologijo za izračun inflacije.