Hugo Boss želi jamstvo, da bodo vse posle končali v roku. Foto: BoBo
Hugo Boss želi jamstvo, da bodo vse posle končali v roku. Foto: BoBo
Stevo Radovanović
Delavce, ki bodo ostali v Aha Muri, naj bi izbirali strokovno in predvsem glede sposobnosti opravljanja različnih del, upoštevali bodo tudi njihov socialni položaj, praktično vsi pa bodo imeli minimalne plače, pravi Radovanović. Foto: RTV SLO
Nekaj Murinih delavcev še ne gre na zavod

Danes je v Muri delala približno tretjina delavcev, preostali so na čakanju. V ponedeljek pa jih bo 400 namesto na zavod za zaposlovanje lahko prišlo spet v službo, da bodo izpolnili naročila. Stečajni upravitelj Stevo Radovanović je povedal, da bodo že jutri izročali pogodbe za določen čas, in sicer do konca julija.

Ker v stečaju pogajanj s sindikatom ni, prav tako ne t. i. varovanih kategorij delavcev, ti še ne vedo, katerim bo dano ostati. Predsednica sindikata Aha Mure Jolanka Horvat je povedala, da posebnih meril ni in dodala: "Ostali bodo pretežno tisti, ki znajo vse narediti. Upali smo, da jih bo lahko prišlo nazaj delat več kot 400, vsakemu bi to veliko pomenilo, ker bo zagotovljena vsaj minimalna plača. Vsak izmed nas, ki bo izgubil službo, bo namreč težko našel delo."

Radovanović pravi, da je poslovanje Aha Mure v stečaju pozitivno in da so tudi napovedi za naprej dobre. Še vedno se pogajajo za nova naročila Bossa, kar bi pomenilo približno 100 dodatnih zaposlitev. A Boss proizvodnjo v Murski Soboti pogojuje z obstojem in večjo kakovostjo izdelkov ter tehnološko okrepitvijo v hčerinskem podjetju Prvi maj v srbskem Pirotu, kjer je 1.300 zaposlenih.

O tem Radovanović pravi: "Jaz sem si pred kratkim ogledal pogoje dela v Pirotu in tam so pogoji dela resnično slabi. S stroji, ki jih imajo na razpolago, tamkajšnji delavci ne morejo dosegati zahtevane kakovosti in količine. Po mojih informacijah se je v reševanje podjetja Prvi maj pripravljena vključiti tudi država Srbija. Imeli naj bi konkretne predloge za rešitev podjetja, pri tem pa naj bi jim pomagale tudi slovenske strokovne službe. Jaz kot stečajni upravitelj pa ne morem investirati v tisto podjetje, ker mi zakon tega ne dovoljuje. Lahko pa bi jim v interesu ohranitve proizvodnje na obeh lokacijah, na primer prodali naše presežne stroje, lahko jim pomagamo s strokovnim kadrom, ali pa na primer, da končne faze proizvodnje opravimo tukaj v Murski Soboti."

Boss jim je za izpolnitev zahtev dal od šest do osem tednov časa. Takoj ko jim bo stečajni upravitelj zagotovil, da bo zahteve Bossa lahko izpolnil, jim bodo v sedmih dneh poslali material za delo. "Na začetku računam na tretjino obsega, ki smo ga za Boss delali do zdaj," pravi Radovanović.

V torek je vložil tudi predlog za uvedbo stečaja hčerinskega podjetja Mure EHM, podobna usoda čaka hčerinsko podjetje v Zagrebu. "V reševanje hčerinske družbe v srbskem Pirotu pa se je vključila tudi država. Tudi tam so namreč sofinancirali delovna mesta. Glede na obseg dela je tudi tam približno 300 presežnih delavcev. Tako potekajo pogovori s tamkajšnjima ministrstvoma za gospodarstvo in finance o tem, da bi se podjetje zavezalo, da bi v primeru odpuščanj 300 ljudi v doglednem času dobilo delo nazaj. Proizvodnja pa tam za zdaj poteka nemoteno. Zato res računamo na sodelovanje Hugo Bossa," je o razmerah, ki bodo vplivale tudi na delo murskosoboške Mure, povedal Stevo Radovanović.

Ta namerava celotno stečajno zgodbo Aha Mure končati v enem letu, kot to predvideva zakonodaja, in upa, da bo na pogorišču tudi tretjič zraslo novo podjetje. Prejšnji lastniki Aha Mure pa so zoper uvedbo stečajnega postopka na sodišče vložili pritožbo, ker podjetje v času stečaja ni bilo insolventno. Zakaj potem delavci nimajo plačanih prispevkov?

Cirila Sever, TV Slovenija

Nekaj Murinih delavcev še ne gre na zavod