Na zavodu za zaposlovanje naj bi se lotili bolj individualnega pristopa do odpuščenih Murinih delavcev. Foto: BoBo
Na zavodu za zaposlovanje naj bi se lotili bolj individualnega pristopa do odpuščenih Murinih delavcev. Foto: BoBo

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki opravlja tekoče posle, Anja Kopač Mrak se je v Murski Soboti sešla s predstavniki vseh odgovornih ustanov v regiji, zavoda za zaposlovanje, regionalne razvojne agencije Mura in gospodarske zbornice ter predstavniki ministrstva za gospodarstvo in tehnološki razvoj, sindikata tekstilne panoge in sindikata v Aha Muri.

Razložila jim je, da se morajo povezati in skupaj iskati rešitve, ministrstvo pa bo poskušalo ukrepe aktivne politike prilagajati potrebam, da ne bi bilo to le množično izobraževanje, pač pa izobraževanje glede na potrebe trga.

"Iskali bomo tudi možnosti ohranjanja zdravega dela Mure, a je to stvar investitorjev in pogovorov," je povedala Kopač Mrakova.

Ministrica je ob tem dejala, da je zavod za zaposlovanje delavcem Aha Mure ob postopku stečaja izročil vse potrebne dokumente ter organiziral prijave na zavodu.

"Predstavniki jamstvenega sklada bodo poskrbeli, da bo stekel postopek morda neizplačanih plač. Vključuje se center za socialno delo z možnostmi izrednih denarnih socialnih pomoči, ki niso predmet vračila, organiziral pa je tudi sestanke s humanitarnimi organizacijami ter prevzel vlogo centralne ustanove v regiji, kar se tiče koordinacije pomoči. Zavod za zaposlovanje pa bo kot osrednja ustanova povezoval predstavnike delodajalcev, predvsem gospodarske zbornice in regionalne agencije, s ciljem, da se delavcem ponudijo programi, s katerimi bodo imeli realne možnosti za zaposlitev," je pojasnila Kopač Mrakova.

Kot posebno pomembno je poudarila, da bodo vse brezposelne obravnavali individualno, da bi upoštevali njihove možnosti ter jim prilagodili obstoječe programe aktivne politike zaposlovanja.

"Sodelujemo z ministrstvom za gospodarstvo in tehnološki razvoj, ker imamo zakon o Pomurju, da bi povezali ukrepe aktivne politike zaposlovanja tudi z zakonskimi možnostmi programa za Pomurje," je še dodala ministrica.

Možnosti za zaposlitev v regiji so po njenih besedah na področju kovinske, živilske in prehrambne ter elektroindustrije in v okviru tega bodo tudi usposabljali brezposelne.

Individualni pristop odpuščenim
Direktorica območne enote zavoda za zaposlovanje v Murski Soboti Cvetka Sreš je ob tem dejala, da želijo glede na prvi stečaj Mure pred slabimi petimi leti k ljudem pristopiti bolj individualno, saj so se takrat vključevali v programe, ki so jih izvajali skladi dela, na koncu pa udeleženci niso bili najbolj zadovoljni.

"Ljudje pričakujejo delo in želeli bi res individualno priti do tega, da ugotovimo, kaj konkretno bo komu pomagalo, da se zaposli ali pridobi znanje, ki ga bo lahko unovčil," je dodala Sreševa.

Srečanja se je udeležila tudi predsednica sindikata Aha Mure Jolanka Horvat. Po njenih besedah si odpuščeni delavci želijo, da bi jih čim več ostalo v Muri, od uvedbe stečaja pa niso videli niti solastnice Aha Mure Mojce Lukančič niti morebitnih novih vlagateljev. Kupci po njenih besedah še niso odšli, večina delavcev dela, le nekaj skupin je zaradi pomanjkanja dela doma na čakanju.