Na zadnji poti zadnjega odseka poti družbo spremlja stečajni upravitelj Stevo Radovanovič. Foto: BoBo
Na zadnji poti zadnjega odseka poti družbo spremlja stečajni upravitelj Stevo Radovanovič. Foto: BoBo
Konec Mure
Delavci Mure dobili knjižice

Vročanje delavcem je po njegovih besedah potekalo brez posebnosti, sprejeli so jih dostojanstveno. Največ so ga spraševali o morebitnem nadaljevanju dela in dokončanju nujnih del, pojasnil pa jim je tudi zakonska določila. Pri tem so sodelovali tudi strokovni delavci zavoda za zaposlovanje, jamstvenega sklada in centra za socialno delo, poroča STA.
Delavci Aha Mure v stečaju bodo po prijavi na zavodu za zaposlovanje iz jamstvenega sklada dobili plače, ki niso bile izplačane, nadomestilo za dopust, ki ga niso izkoristili, in odpravnino. Nadomestilo, ki se odmeri od zavarovalne dobe, pa bodo tisti, ki so ga v celoti izkoristili že po prvem stečaju, dobivali le tri mesece.
Okrožno sodišče je že drugi stečajni postopek Mure začelo 23. maja, potem ko solastnici Aha Mure Mojci Lukančič do izteka roka ni uspelo zagotoviti denarja za poravnavo večmilijonskega dolga do davčne uprave. Lukančičeva vztraja, da bo poplačala vse dolgove podjetja. Stečajni upravitelj je že pred dnevi napovedal, da bo poskušal obdržati proizvodnjo tudi med stečajnim postopkom, še poroča Slovenska tiskovna agencija.

Kopač Mrakova razočarana
Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak "z razočaranjem" spremlja dogajanje v Muri, katere vodstvo spet ni uresničilo danih obljub. Napovedala je, da bo ministrstvo skupaj z zavodom za zaposlovanje pripravilo načrt dodatnih ukrepov aktivne politike zaposlovanja, se pa zaveda, da to ne bo dovolj. Potrebujemo razvoj perspektivnejših panog z višjo dodano vrednostjo, predvsem pa delodajalce, ki bodo bolj strokovni in etični, je še zapisala v sporočilu za javnost.

90. obletnica se oddaljuje
Mura bi prihodnje leto praznovala 90-letnico svojega obstoja, a je glede na to, da se je v zadnjih petih letih že drugič znašla v stečaju, praznovanje te častitljive okrogle obletnice vse bolj vprašljivo, poroča Radio Slovenija. V prvem stečaju, za katerega še danes številni menijo, da sploh ni bil potreben, je brez dela ostalo 2.635 ljudi, a se je veliko delavcev kmalu vrnilo, vsaj po pogodbah za določen čas. Potem ko sta pred slabimi tremi leti podjetje kupila Lukančičeva in Nigel Buxton, pa spet za nedoločen čas. Kaže, da kupca nista bila dobra izbira, saj sta kljub državni pomoči podjetje pripeljala v ponovni stečaj, ki se je končal še prej kot prvi.

Stečajni postopki niso ravno poceni. Še bolj kot denarja pa je gotovo zanje škoda ljudi, saj vse te osebne nesreče puščajo nepopravljive posledice na njihovem zdravju in v življenju na splošno.

Konec Mure
Delavci Mure dobili knjižice