Kmetje so tudi tokrat s traktorji in transparenti izrazili svojo nejevoljo in dali politiki jasen signal, da jim je treba prisluhniti. Foto: BoBo / Luka Dakskobler
Kmetje so tudi tokrat s traktorji in transparenti izrazili svojo nejevoljo in dali politiki jasen signal, da jim je treba prisluhniti. Foto: BoBo / Luka Dakskobler

Po petkovih protestih, ki se jih je na približno 30 lokacijah po Sloveniji po podatkih Sindikata kmetov Slovenije udeležilo najmanj 5000 kmetov, kmetje proteste nadaljujejo tudi v tem tednu. Tokrat so se zbrali na Brdu pri Kranju, kjer poteka ustanovna seja odbora za izvajanje strateškega načrta skupne kmetijske politike za prihodnja štiri leta. Nekateri kmetje se z načrtom namreč ne strinjajo – več kot sto jih je s traktorji in transparenti izrazilo nezadovoljstvo zaradi vedno strožjih predpisov in omejitev.

Kot je za Televizijo Slovenija poročal novinar Boštjan Veselič, želijo kmetje s shodom opozoriti predvsem, da se kmetijska politika sprejema v Bruslju, da jo sprejemajo birokrati in da ni povezana z dejansko dejavnostjo kmetov. Kot napovedujejo, bodo proteste nadaljevali, dokler ne bodo uslišane njihove zahteve.

V ponedeljek srečanje pri premierju Golobu

Vladi so kmetje sicer v petek dali deset dni časa, da se sestane z njimi, sicer bodo proteste stopnjevali. Kot so sporočili s kmetijskega ministrstva, se bodo predstavniki vlade in predstavniki kmetov za skupno mizo usedli v ponedeljek popoldne. Sestanek kmetijske ministrice Irene Šinko s predstavniki kmetov bo pri predsedniku vlade Robertu Golobu, so pojasnili na kmetijskem ministrstvu.

Sorodna novica "Zahtevamo, da nove okoljske zahteve ne presegajo realnih zmožnosti kmetovanja"

Kmetje so sicer zahteve do vlade zbrali v osem točk. Med njimi so, da naj nove okoljske zahteve ne presegajo realnih zmožnosti kmetovanja, da se znova preučijo in zmanjšajo območja Nature 2000, da se kmetov ne obremenjuje z novimi davki, da so ukrepi jasni in administrativno nezahtevni ter da se neposredna plačila in druga sredstva uskladijo z inflacijo.

"Tisoč let smo kmetovali na teh zemljiščih in varovali naravo, zdaj pa imamo samo omejitve. Okoljevarstvene organizacije postavljajo režim na naših zemljiščih, ni pa rešitev. Kmetje smo zgroženi ob teh zahtevah," je prejšnji teden dejal predsednik Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved. Opozoril je, da kmetom pretijo novi davki, pereča so cenovna neskladja, težave so tudi z zvermi, saj njihova populacija narašča.

Kmetje nezadovoljni zaradi strogih predpisov