Vinag je bil v postopku prisilne poravnave od julija lani, delavci pa zadnje plače v dogovorjenem roku niso dobili. Foto: BoBo
Vinag je bil v postopku prisilne poravnave od julija lani, delavci pa zadnje plače v dogovorjenem roku niso dobili. Foto: BoBo

Vinag je v načrtu finančnega prestrukturiranja upnikom dal alternativno ponudbo, da svoje terjatve prenesejo na dolžnika kot stvarni vložek na podlagi povečanja osnovnega kapitala dolžnika. V načrtu je kot najnižji skupni znesek terjatev, ki bi jih morali upniki prenesti na dolžnika, da bi bilo mogoče uspešno uresničiti dolžnikovo finančno prestrukturiranje, določen znesek dobrih dveh milijonov evrov, je sodišče zapisalo v obrazložitvi.

Skupni znesek terjatev, ki so jih upniki v enomesečnem roku od objave poziva prenesli na dolžnika, je nekaj manj kot 715.000 evrov, kar je precej manj od najnižjega predvidenega zneska, zato je sodišče prisilno poravnavo ocenilo kot neuspešno, postopek ustavilo in odločilo, da se nad Vinagom sproži stečaj.

Tudi vodenje stečaja bo prevzela Brigita Kraljič, dozdajšnja upraviteljica postopka prisilne poravnave.

Plače obljubljali za 4. april
Vinag je bil v postopku prisilne poravnave od julija lani, delavci pa zadnje plače v dogovorjenem roku niso dobili. Uprava podjetja, ki je v lasti mariborskega podjetnika Lea Ivanjka, je okoli 40 še zaposlenim izplačilo obljubljala za 4. april. Po neuradnih podatkih sindikata podjetje že več kot dva meseca ni poravnalo njihovih prispevkov.

Vodstvo podjetja je sicer še v zadnjem objavljenem poročilu zagotavljalo, da bodo marca povečali prodajo, tako po zaslugi lastne prodaje kot sklenjenih novih pogodb z obstoječimi trgovskimi sistemi in nekaterimi novimi kupci, povečala naj bi se tudi prodaja v tujino. Ob tem je iz poročila še razvidno, da so februarja ustvarili za vsega nekaj več kot 11.000 evrov prihodkov.