Foto: BoBo
Foto: BoBo

V krški jedrski elektrarni so pretekli teden 121 gorivnih elementov iz bazena za izrabljeno gorivo prestavili nazaj v reaktorsko posodo, kjer poteka jedrska reakcija. Primarni hladilni krog je prav tako zaprt in ponovno napolnjen z vodo, zagnani sta primarni črpalki, začelo se je segrevanje primarnega sistema, sledil bo zagon reaktorja, so zapisali na spletni strani NEK-a.

Vnovičen zagon je odvisen od pozitivnega mnenja, ki ga bodo po neodvisnem nadzoru dale pooblaščene organizacije, ki jih bo pooblastila Uprava RS za jedrsko varnost.

Načrtujejo pa, da bo "elektrarna prve kilovatne ure električne energije proizvedla konec tedna".

Preventivno zamenjali cevi še na drugi liniji

Po ugotovitvi puščanja na cevovodu ene od linij priključnega sistema primarnega sistema, ki je na začetku oktobra povzročila preventivno zaustavitev elektrarne, so se namreč v NEK-u odločili v celoti zamenjati segment cevovoda – od priključitve na reaktorsko posodo do prvega ventila. Hkrati so za varno dolgoročno in čimprejšnje ponovno obratovanje v enakem obsegu zamenjali tudi cevovod na drugi liniji sistema.

V NEK-u pravijo, da so že začeli sklepati tudi pogodbe za raziskave, ki bodo dale neposredni vzrok odpovedi cevovoda ter tudi za analizo temeljnega vzroka težave. Vse preiskave naj bi končali v enem letu.