Odstavljeni direktor TEŠ-a je Uroš Rotnik je prepričan, da bi lahko Janez Kopač iz direktorata za energijo pomagal pri hitrejši pridobitvi gradbenega dovoljenja za hladilni stolp, saj je bil nekoč minister za okolje. Foto: MMC RTV SLO
Odstavljeni direktor TEŠ-a je Uroš Rotnik je prepričan, da bi lahko Janez Kopač iz direktorata za energijo pomagal pri hitrejši pridobitvi gradbenega dovoljenja za hladilni stolp, saj je bil nekoč minister za okolje. Foto: MMC RTV SLO
V Šoštanju se dogajajo neverjetni preobrati
Odstavitev Rotnika še vedno odmeva

Preklic odločitve nadzornikov o razrešitvi Uroša Rotnika z mesta direktorja TEŠ-a je v sredo po hitrem postopku zahtevala Agencija za upravljanje kapitalskih naložb, a je celjsko okrožno sodišče odločilo, da razlogov za zadržanje ni.

O zahtevi agencije bo razpravljal nadzorni svet Holdinga slovenskih elektrarn. V dopisu jim namreč agencija očita, da niso spoštovali sklenjenih dogovorov in obvez o kooperativnem sodelovanju pri projektu TEŠ6.

Spomnimo, da je nadzorni svet termoelektrarne prejšnji četrtek nepričakovano v petnajstih minutah zamenjal direktorja Uroša Rotnika in povzročil ogorčenje sindikatov v Šaleški dolini. Agencija za upravljanje kapitalskih naložb, ki naj bi po ponedeljkovih besedah premierja Boruta Pahorja in ministrice Darje Radič ugotovila, ali so pristojni ravnali zakonito in gospodarno, je sinoči, presenetljivo hitro svojo sodbo že sporočila. Zahtevala je takojšen preklic odločitve o razrešitvi Rotnika. Po drugi strani je na zahtevo enega izmed nadzornikov celjsko sodišče sklenilo, da ne bo zadržalo imenovanja novega direktorja Simona Tota.

Rosvita Pesek je v Odmevih gostila Franc Rosca, člana nadzornega sveta Termoelektrarne Šoštanj, Uroša Rotnika, odstavljenega direktorja TEŠ-a, Janeza Kopača, direktorja Direktorata za energetiko na Ministrstvu za gospodarstvo ter Miho Juharta, profesorja na ljubljanski pravni fakulteti. Govorili so seveda o "kadrovski gneči" v šaleškem energetskem bazenu.

Po mnenju pravnika Mihe Juharta je imenovanje in odpoklic uprave izključno v pristojnosti nadzornega sveta, mnenje agencije za upravljanje kapitalskih naložb pa je nezavezujoče. Sklep agencije je označil za nenavaden in dodal, da nima pravnih posledic.

Janez Kopač je o nepravilnostih v TEŠ-u dejal, da so v družbi zamujali pri oddaji vloge za pridobitev gradbenega dovoljenja za hladilni stop, kar naj bi bil razlog za zamude pri gradnji in porast stroškov.

Rotnik: Kopač bi lahko pomagal, saj je bil minister za okolje
Uroš Rotnik
, odstavljeni direktor TEŠ-a, Kopačeve očitke zavrača in pravi, da je TEŠ vlogo za pridobitev omenjenega dodvoljenja vložil septembra. Če bi Kopač želel pomagati, bi lahko gradbeno dovoljenje že imeli, saj je bil v prejšnjem mandatu minister za okolje, je še dejal Rotnik in dodal, da je Kopač tisti, ki ga gradnja šestega bloka ne skrbi.

Rotnik je prepričan, da Kopač "ne razmišlja o energetiki," ampak opravlja vodstveno in nadzorstveno vlogo. To po njegovem pomeni, da "pregleduje račune, sponzorska sredstva" ipd. Poudaril je, da je njegova ekipa delala dobro in uspešno, in to "brez gospoda Kopača, brez gospoda Meha in brez gospoda Lahovnika".

Kaj so povedali nadzornikom?
Tudi član nadzornega sveta TEŠ-a Franc Rosec je dejal, da naj bi po njegovih informacijah (to naj bi izvedel od prvega nadzornika Djordja Žebeljana) v TEŠ-u težave z inštitucijami, ki zavlačujejo s soglasji in z dovoljenji ter se izgovarjajo na postopke in delo uradnikov. Med finančniki naj bi krožila tudi govorica, da tudi premier Borut Pahor ni naklonjen gradnji šestega bloka.

Kopač: Agecija si je privoščila spodrsljaj
Kopač je zavrnil tudi te očitke in dejal, da vlada podpira gradnjo, če bo ta gospodarna, učinkovita in transparentna. Nadzorni svet TEŠ-a naj bi vodstvo zamenjal prav zaradi negospodarnega vodenja projekta in z novim vodstvom skušal projekt rešiti. Preklic odstavitve Rotnika, kot se je odzvala agencija, je Kopač označil za "velik spodrsljaj," ki bo zaznamoval delo agencije v prihodnosti.

Kopač obžaluje tudi razrešitev Boruta Meha z mesta prvega moža HSE-ja, saj naj bi imel po njegovem "pravo vizijo" in je prvi "nad to velikansko investicijo" vnesel nekakšen nadzor, ki ga predtem ni bilo. Meh je tako zahteval nova pogajanja z Alstomom, kar naj bi samo letos znižalo pogodbeno ceno za dobrih 25 mio. evrov, je pojasnil Kopač.

Investicija bo po njegovih besedah zaradi neučinkovitosti in zamud dokončana šele leta 2015, prišlo pa naj bi tudi do znatnih izgub. Kopač jih ocenjujeje na okoli 25 milijonov evrov.

Kopač: Koalicijski spor? Poenostavljanje
Direktor direktorata za energijo je zavrnil tudi trditve, da gre pri zamenjavi za povračilni obračun med vladnima SD-jem in Zaresom in dejal, da so takšne trditve poenostavljanje, medsebojne tožbe med Gregorjem Golobičem in Srečkom Mehom pa so po njegovem zasebne zadeve.

V Šoštanju se dogajajo neverjetni preobrati
Odstavitev Rotnika še vedno odmeva