Delavci Luke Koper 26. januarja 2018 protestirajo zaradi zadeve Jovičić. Foto: MMC RTV SLO/Elen Batista Štader
Delavci Luke Koper 26. januarja 2018 protestirajo zaradi zadeve Jovičić. Foto: MMC RTV SLO/Elen Batista Štader
Protest v Luki Koper
Prizor s protesta. Foto: MMC RTV SLO/Elen Batista Štader
Protest v Luki Koper
Še en protest je napovedan v torek.. Foto: MMC RTV SLO/Elen Batista Štader
Spor med upravo in zaposlenimi v Luki Koper
Napete razmere v Luki Koper


Luka Koper je bila postopek odpovedi zaposlitve Mladenu Jovičiću dolžna izvesti zaradi javnosti znanih tragičnih dogodkov, je uprava družbe zapisala v sporočilu za javnost. Dolžna je bila ukrepati zaradi varnosti in zakonitosti procesov v družbi, so dodali. "Mnenja varnostnih strokovnjakov jasno kažejo, da bi prav morebitno neukrepanje v primeru varnostnih incidentov bistveno vplivalo na položaj in varnost vseh ostalih zaposlenih v Luki Koper." Ukrep torej v ničemer ni napad na zaposlene, sporočajo.
Uprava se je odločila ustaviti postopek izredne odpovedi zaposlitve in jo namesto tega izpodbijati na sodišču.
Več podrobnosti bodo podali le, če se bo Jovičić s tem strinjal. Ta bo do razpleta sodnih postopkov napoten na čakanje, v vmesnem obdobju pa bo lahko opravljal svoje sindikalne funkcije.
Uprava še zatrjuje, da spoštuje vse zaposlene in sindikalna združenja ter želi z njimi dialog, vendar na "konstruktiven način", še posebej, ko gre za varnost delovnih procesov. "Konstruktivnost v konkretnem primeru pomeni, da tudi sindikati in zaposleni razumejo, da je uprava ne le upravičena, pač pa tudi dolžna izpeljati postopke, ki jih predvideva veljavna zakonodaja in da ji v kulturi dialoga dopusti, da se ti postopki izpeljejo po pravni poti ter da o njih odloči sodišče."
Lanska nesreča
Po neuradnih informacijah naj bi uprava ugotavljala ničnost pogodbe o zaposlitvi na delovnem mestu skladiščnika, na katerem je Jovičić zaposlen od delovne nesreče junija lani. Po neuradnih podatkih naj bi Jovičić po oceni uprave zlorabil svoj položaj na mestu nadzornega sveta in vplival na upravo, da je z njim sklenila novo pogodbo. Obenem naj bi mu uprava tudi očitala odgovornost in kršitve internih aktov, kar naj bi posledično privedlo do nesreče.
Žerjavisti preklicali socialni mir
Kot je v izjavi za medije po za načrtovanem zagovoru Jovičića, na katerega pa je prišel le njegov odvetnik Aleksander Lisjak, poudaril predsednik uprave Luke Dimitrij Zadel, pri postopkih zoper Jovičića ne gre za "nikakršen napad na sindikalno gibanje", pač pa izključno postopkovni proces, ki sledi nesreči s smrtnim izidom julija lani.

Uprava je po njegovih besedah ugotovila, da je Jovičić ravnal v nasprotju z navodili varstva pri delu, da pa so zakonsko določeni roki za izrek določenih ukrepov glede na ocene pravnikov zamujeni. Pri tem prejšnja uprava Dragomirja Matića ni izkoristila rokov, po katerih bi morala izreči določene ukrepe, sprožen postopek pa je nepravilno zaključila.

Zato so se v Luki odločili sprožiti tožbo o ničnosti zadnje pogodbe o zaposlitvi, je napovedal Zadel. Jovičič je namreč po tragični nesreči sklenil novo pogodbo na delovnem mestu skladiščnika, ne več žerjavista.

Skladno s tem bo Jovičić do odločitve sodišča ostal zaposlen v Luki, dobival plačo in mu bo tudi omogočeno sindikalno delovanje, je dodal Zadel. Tožbo bodo po njegovih besedah predvidoma vložili še danes.

Neposredno po Zadelovi izjavi so zaposleni v Luki imeli novinarsko konferenco, na kateri pa niso umirili tonov. Član izvršnega odbora sindikata žerjavistov Maks Nedoh je poudaril, da vsi zaposleni zaupajo Jovičiću, ki da se mu dogaja krivica. Na četrtkovem sestanku, ki se ga je udeležilo prek 450 članov sindikata, so soglasno podprli boj Jovičića.

Poleg tega so zaradi zavajanj predsednika nadzornega sveta Uroša Ilića, ki "vodi to marionetno upravo" in je po njihovem tudi prekoračil svoja pooblastila, pozivajo Slovenski državni holding, da Ilića razreši, "ker je vnesel nemir med zaposlene in s tem povzročil nepopravljivo škodo podjetju". Zato so se v sindikatu odločili tudi, da zaradi enostranskih potez uprave zoper sindikat in ostale zaposlene prekličejo socialni mir.

Pritiski nadzornega sveta?
Predstavnik zaposlenih v nadzornem svetu Rok Parovel je pri tem nakazal na sum storitve več kaznivih dejanj zoper delovno razmerje in socialno varnost, nastalih v času, "ko so se z vsemi možnimi sredstvi lotili Mladena Jovičića". Parovel je opozoril tudi na pritiske nadzornega sveta, ki Jovičića kot nadzornika niso seznanjali z vsemi gradivi, mu podtikali itd.

Tako Parovel kot predsednik sveta delavcev Luke Koper Mirko Slosar pa sta izpostavila tudi neodzivnost nadzornega sveta, ki denimo svetu delavcev do danes še ni posredoval očitkov, ki so bili podlaga za razrešitev Matićeve uprave. Kot je navedel Slosar, je dobil celo informacije o pritiskih Ilića na posamezne zaposlene na ključnih pozicijah v Luki. "Dobivamo informacije in sami opažamo, da je njegovo (Ilićevo, op. ur.) vozilo večkrat v jutranjih urah med tednom, ko ni nobenega dela nadzornega sveta ... parkirano pred upravno stavbo," je opisal Slosar.

Za prihodnji torek je medtem civilna fronta Vstala Primorska, vstani Slovenija! napovedala protest pred vhodom v Luko. Kaj bi ta lahko pomenila, se sogovorniki niso želeli izreči, so pa po oceni Slosarja odprte vse možnosti, vključno s tem, da bi zaradi tega prišlo do zaprtja pristanišča.

Po oceni Jovičićevega odvetnika Aleksandra Lisjaka gre pri odločitvi uprave za "nadaljnji pritisk", je pa uprava na ta način priznala, da je bil celoten postopek izredne odpovedi nepotreben. Uveljavljanje ničnosti pogodbe več mesecev po njeni uveljavitvi je sicer možno, a zelo redko, če bi do tega vendarle prišlo, pa bi "oživela" prejšnja pogodba, je dodal odvetnik.

Spor med upravo in zaposlenimi v Luki Koper
Napete razmere v Luki Koper