V svetu delavcev so nad potezo vodstva Luke ogorčeni. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci
V svetu delavcev so nad potezo vodstva Luke ogorčeni. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci
V Luki Koper odpustili sindikalista

Razlogi za odpoved delovnega razmerja uradno niso znani, saj so iz družbe sporočili le, da je uprava zaradi zagotavljanja integritete in enake obravnave vseh zaposlenih v družbi dolžna sprožiti postopke v skladu z zakonom, zato so delavca pozvali na zagovor, tako da bo imel možnost podati svoj zagovor glede očitanih kršitev. Dodatnih vsebinskih informacij iz družbe niso posredovali.

Po neuradnih informacijah naj bi uprava ugotavljala ničnost pogodbe o zaposlitvi na delovnem mestu skladiščnika, na katerem je Jovičić zaposlen od delovne nesreče junija lani. Po neuradnih podatkih naj bi po oceni uprave Jovičić zlorabil svoj položaj na mestu nadzornega sveta in vplival na upravo, da je z njim sklenila novo pogodbo. Obenem naj bi mu uprava tudi očitala odgovornost in kršitve internih aktov, kar naj bi posledično privedlo do nesreče.

Jovičić je upravljal žerjav ob tragični delovni nesreči lansko poletje, ko je grabilec žerjava zadel delavca v ladijskem skladišču, delavec pa je umrl. Preiskovalec pomorskih nesreč Jovičiću ni pripisal odgovornosti za nesrečo, medtem ko policijska preiskava še ni končana. Jovičić po nesreči ni več zaposlen kot žerjavovodja, ampak kot skladiščnik.

Svet delavcev s pravnim mnenjem nad zakonitost odpovedi
Jovičiću je v bran stopil svet delavcev Luke Koper. Predsednik sveta Mirko Slosar je ob tem poudaril, da se nad Jovičićem že dalj časa izvajajo pritiski, saj je bil večkrat kritičen do potez državnih lastnikov. Svet delavcev je že pridobil pravno mnenje odvetnika Aleksandra Lisjaka, povezano z zakonitostjo odpovedi pogodbe o zaposlitvi.

Po mnenju Lisjaka vodenje postopka podaje izredne odpovedi ni več dopustno, saj je v prvi vrsti pretekel 30-dnevni rok za podajo izredne odpovedi. Prav tako po mnenju Lisjaka ni mogoče soglašati z mnenjem, da je Jovičić najmanj iz hude malomarnosti huje kršil svoje pogodbene obveznosti, saj naj bi bil običajen postopek dela, da se v skladišču prekladalne operacije niso delale s signalistom, ko v skladišču ni bilo delavcev.

Na podlagi tega mnenja je svet delavcev sprejel sklepe, da nasprotuje nameri uprave, da nezakonito odpove pogodbo Mladenu Jovičiću, kar je po oceni sveta skrajno nepremišljeno dejanje, ki bi naredilo nepopravljivo škodo družbi. Prav tako so na svetu delavcev sklenili, da bodo uporabili vsa razpoložljiva pravna in druga sredstva, da to nezakonito dejanje preprečijo.

Predsednik nadzornega sveta Uroš Ilić je konec decembra ob imenovanju nove uprave med kršitvami odpoklicanih članov uprave skupaj s predsednikom Dragomirjem Matićem navedel tudi neizvedbo postopka izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi delavcu, ki je sicer član nadzornega sveta in ki je povzročil delovno nesrečo s smrtjo.

V Luki Koper odpustili sindikalista