V koprskem pristanišču se ubadajo z upadom pretovora. Foto: MMC RTV SLO
V koprskem pristanišču se ubadajo z upadom pretovora. Foto: MMC RTV SLO
Kontejnerji
V Luki Koper pričakujejo izboljšanje na kontejnerskem terminalu saj se odpira nova redna linija z Daljnjim vzhodom. Foto: MMC RTV SLO

Junija so pretovorili okoli 765 tisoč ton blaga, kar je manj kot v lanskem juniju in manj od načrtovanega. Slabi so tudi skupni rezultati prvih šestih mesecev letošnjega leta, saj je ladijski pretovor znašal 300 tisoč ton, vreden pa je bil šest milijonov evrov. Številka pomeni približno petino manj tovora kot v lanskem prvem polletju, zaostajajo pa tudi načrti. Najboljši pretovor so zaznali na terminalu za les, ki je dosegel celo največji mesečni pretovor doslej.

Pričakovano največji upad pretovora je pristanišče zaznalo na avtomobilskem terminalu. Pretovorili so 140 tisoč vozil, kar je za polovico manj kot lani in za tretjino manj od načrtovanega pretovora. Letna kapaciteta tovora sicer znaša 600 tisoč vozil.

Uprava družbe rezultatov ne komentira, boljše rezultate pa pričakujejo že prihodnji mesec, je poročal Radio Slovenija. Tako naj bi se zaradi novih linijskih povezav z Barcelono izboljšalo stanje na avtomobilskem terminalu, povečanje pretovora pa napovedujejo tudi na evropskem energetskem terminalu, pa tudi pri generalnih tovorih, kjer naj bi bil napredek že viden.

Pristanišče še upa na izpolnitev ciljev
Zaradi nove redne linije z Daljnim vzhodom naj bi se povečal pretovor na zabojniškem terminalu in tako naj bi v koprskem pristanišču do konca leta vendarle izpolnili letošnje načrte.

Podobne težave tudi v drugih pristaniščih
S podobnimi težavami se srečujejo tudi druga pristanišča v regiji. Reško pristanišče sicer še ni objavilo polletnih rezultatov, v prvih treh mesecih pa so pretovorili za sedem odstokov manj kot v istem obdobju lani. V Trstu so junija zaznali 15-odstotni upad prometa, predvsem na račun manjšega pretovora surove nafte in padca števila trajektov s tovornjaki iz Turčije. Upadel je tudi potniški promet, saj so do konca maja našteli dobrih 10 tisoč potnikov, kar je 35 odstotkov manj kot leto prej.