Stavkajočim delavcem Teša 6 vodstvo ni omogočilo omejevanja proizvodnje. Foto: BoBo
Stavkajočim delavcem Teša 6 vodstvo ni omogočilo omejevanja proizvodnje. Foto: BoBo
Koritnik preprečil dostop v nadzorno sobo Teša
Spet stavkovni zaplet v Tešu

Četrti dan splošne stavke v energetiki je med 8. in 10. uro stavkalo približno 3.000 zaposlenih, znova pa je bilo v ospredju dogajanje v Termoelektrarni Šoštanj (Teš), kjer se stavkovne dejavnosti niso izvedle tako, kot je načrtoval sindikat, saj ni prišlo do omejevanja proizvodnje.

Koritnik je pozneje na novinarski konferenci pojasnil, zakaj je preprečil dostop do šestega bloka Teša. "V tem trenutku je ključnega pomena zagotavljanje zanesljive in varne oskrbe z električno energijo, jo proizvajati in preprečevati neavtorizirane posege v upravljanje Teša. Ve se, kdo je lastnik in kdo ga upravlja in je odgovoren za upravljanje. V tem trenutku sem za družbo odgovoren samo jaz," je povedal za Radio Slovenija.

Sevčnikar: Vlada se ne odziva
V Dravskih in Soških elektrarnah so sicer v današnji stavki omejevali proizvodnjo, v preostalih družbah, ki sodelujejo v stavki, med drugim v elektrodistribucijah, pa so prekinili delo, je pojasnil predsednik Sindikata delavcev dejavnost energetike Slovenije Branko Sevčnikar.

Vodja sindikata še nima poročila o izvedbi stavke v Šoštanju, zato o tem ni želel govoriti. Ob tem je pojasnil, da bo sindikat ubral vse pravne poti, ki jih ima na voljo. "Nekaj smo jih že, ostane nam še skrajna pot, prijava s kazensko ovadbo," je poudaril vodja sindikata, ki sicer ne želi prejudicirati ravnanja sindikata v prihodnje.

Bil je kritičen tudi do vlade, ki se na stavkovne zahteve še ni odzvala in ni oblikovala pogajalske skupine, kar bi po njegovem mnenju morala storiti v nekem razumnem roku. "Vlada ne vidi svoje odgovornosti, očitno jo je treba še malo spodbuditi, da bo prepoznala svojo vlogo, ki jo mora imeti, tudi če je ne želi," je dejal.

Stavka je po njegovih besedah namenjena dogajanju v ozadju, ki za sindikat na neki način pomeni "tiho privolitev vlade v plenjenje posameznih elit državnega premoženja, v tem primeru slovenskega elektrogospodarstva". Sindikat si želi kot odgovoren socialni partner sodelovati tudi pri odločitvah, ki se dogajajo v sistemu, je še dejal vodja sindikata.

Sindikati menijo, da ne kršijo nobenih pravil
Po besedah pravnega svetovalca sindikata Luke Divjaka sindikat ne krši zakonodaje, to po njihovem prepričanju počne delodajalska stran oz. Koritnik. "Vsi delodajalci spoštujejo pravico delavcev do stavke, le Koritnik ne," je poudaril odvetnik.

Koritnik ne le, da želi omejiti stavko, ampak jo želi po njegovem mnenju preprečiti in stopnjuje psihični pritisk na zaposlene, je poudaril. Zato je njegovo ravnanje prijavil inšpektoratu za delo, ki je danes tudi opravil pregled v Šoštanju, je pojasnil Divjak.

Dodal je še, da so s HSE-jevo pravno službo danes sklenili načelni dogovor, da bodo oblikovali poslovnik pogajanj. "Ko bo ta oblikovan, bomo začeli pogovore," je pojasnil.

Premier: O tem se ne moremo pogovarjati le z enim deležnikom
V kabinetu predsednika vlade pa so dejali, da so stališča vlade znana. "Strinjamo se, da so vsebine, ki jih naslavlja sindikat, pomembne. Vlada se tega zaveda in jih obravnava z vso resnostjo v okviru najširšega dialoga z vsemi deležniki v energetiki, vključno s sindikati, kjer ima Ekonomsko-socialni odbor energetike, kot specifičen organ, še posebno vlogo," so poudarili.

A reorganizacija elektroenergetskega sektorja je tako pomembna tema, da se je ne da usklajevati z zgolj enim deležnikom, dialoga pa ne voditi v okviru stavke, so poudarili. Ta dialog pa je že vzpostavljen in teče v okviru Ekonomsko socialnega odbora energetike.

"V času te vlade ni bila nobena odločitev sprejeta enostransko. Zato je nadaljevanje dialoga edina pot, ki lahko privede do rešitve, sprejemljive za vse socialne partnerje," so navedli v premierjevem uradu in dodali: "Vprašanja, ki se tičejo racionalizacij in optimizacij energetskih družb, kar lahko neposredno vpliva na pravice delavcev, pa bo treba reševati v dialogu z delodajalci."

Zaplet že v torek
Tretji dan splošne stavke v energetiki je zaznamoval zaplet v Šoštanju, kjer v torek kljub načrtom sindikata ni bilo omejevanja proizvodnje. Medtem ko so v sindikatu dejali, da je vodstvo zaposlenim onemogočilo stavko, so v Holdingu Slovenske elektrarne (HSE) poudarili, da so s tem, ko se je Koritnik zaprl v nadzorno sobo bloka šest, preprečili povzročitev potencialne gospodarske škode.

Tajnik je v zapisniku o izvedbi torkove stavke navedel, da jim je bilo neuradno rečeno, da se bodo znašli na seznamu presežnih delavcev, če bodo izvajali dejavnosti za omejevanje proizvodnje elektrike, saj bi s tem lahko povzročili gospodarsko škodo.

Koritnik preprečil dostop v nadzorno sobo Teša
Spet stavkovni zaplet v Tešu