V Tešu zdaj deluje le še šesti blok. Foto: MMC RTV SLO
V Tešu zdaj deluje le še šesti blok. Foto: MMC RTV SLO

Mi zahtevamo, da se naši delavci prerazporedijo tako, da bomo imeli vsi službo, da ne bomo imeli tehnoloških presežkov.

Danijel Tajnik, sindikat v Tešu


Sestanek bo potekal pod vtisom zapleta med včerajšnjo stavko, ko se je direktor Arman Koritnik zaklenil v nadzorno sobo šestega bloka in zaposlenim onemogočil izvajanje stavke. Predsednik sindikata v Tešu Danijel Tajnik pravi, da je incident še bolj naelektril že tako napeto ozračje med zaposlenimi.
"Ker so ljudje zelo, zelo zaskrbljeni zaradi svojih služb. Absolutno, absolutno so na nogah in hočejo neke temeljne rešitve za vse delavce v Termoelektrarni Šoštanj," je ponazoril ozračje.

Njihova negotovost je še toliko večja zaradi različnih informacij v preteklih mesecih o tem, koliko od zdajšnjih 360 zaposlenih v Tešu naj bi bilo preveč, ker deluje samo šesti blok. Na seznamu in programu reševanja, ki ju bo direktor podrobno predstavil in pojasnil, je 118 presežnih delavcev.
Kaj s presežnimi delavci
Del naj bi jih rešili s prezaposlitvijo na druga delovna mesta, tiste, za katere ne bodo našli dela, pa naj bi odpustili. Kot pravi Tajnik, pa sindikat odločno nasprotuje odpuščanju. "Mi zahtevamo, da se naši delavci prerazporedijo tako, da bomo imeli vsi službo, da ne bomo imeli tehnoloških presežkov. Da uporabimo edino za nas dobro opcijo, to je naravni odliv delavcev za zmanjšanje števila zaposlenih."

"Rejenje na dobro plačanih službah v HSE-ju"
Zahtevajo tudi, naj Teš najprej odslovi vse pogodbene zunanje izvajalce in na njihova dela prezaposli svoje delavce. Ob tem pa zaposleni v Šoštanju s prstom kažejo tudi na dobro plačane službe na Holdingu Slovenskih elektrarn, ki da se še kar redijo, medtem ko zahtevajo odpuščanja in odrekanja v proizvodnih družbah.
Seznam danes še ne bo objavljen
Iz Teša so za Slovensko tiskovno agencijo sporočili, da seznam presežnih delavcev danes še ne bo objavljen, ker potekajo posvetovanja. Program presežnih delavcev tako ne bo potrjen še najmanj osem dni, so še navedli.





Mi zahtevamo, da se naši delavci prerazporedijo tako, da bomo imeli vsi službo, da ne bomo imeli tehnoloških presežkov.

Danijel Tajnik, sindikat v Tešu