Blaž Košorok, HSE:
Blaž Košorok, HSE: "Ni mogoče ohraniti energetske lokacije in socialne varnosti za vseh 160 ljudi, enostavne ne gre." Foto: BoBo

V likvidaciji družba posluje naprej, vse možnosti so odprte. Iščemo dodatne rešitve, kako in na kakšen način učinkovito izvajati vse sprejete obveznosti, ena izmed teh je zagotavljanje sistemskih storitev Elesu tudi v prihodnjem letu.

Blaž Košorok, HSE
Termoelektrarna Trbovlje
V HSE-ju so že dalj časa poudarjali, da je likvidacija najboljša rešitev za zaposlene in oba lastnika, saj obratovanje termoelektrarne na obstoječih osnovah poslovanja prinaša izgubo, podobno kot v primerljivih termoobjektih v Evropi. Foto: BoBo
Tet gre v likvidacijo

Generalni direktor HSE-ja Blaž Košorok poudarja, da dogovora o ohranitvi energetske lokacije brez sodelovanja vseh drugih deležnikov ni mogoče najti. "Ni mogoče ohraniti energetske lokacije in socialne varnosti za vseh 160 ljudi, enostavneje ne gre," je dejal.

Poskusiti je sicer treba v čim večjem številu ohraniti socialni moment, je po skupščini Teta, ki je izglasovala prostovoljno likvidacijo, v Ljubljani povedal Košorok. Likvidacijski upravitelj Luka Podjed bo pri pripravi načrta presežnih delavcev - tega bo pripravil v 30 dneh - sodeloval z vsemi ključnimi deležniki, tako s sindikatom kot svetom delavcev.

Prva likvidacija v energetiki
"Predvsem najbolj pomembno je to, da družba skuša naprej oz. bo zagotavljala svoje obveznosti na prvem mestu do zaposlenih," je poudaril prvi mož Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) in dodal, da gre "za eno prvih takšnih likvidacij v zgodovini slovenske energetike, ki se je zgodila brez posebnega zakona".

Po njegovih besedah se še naprej išče aktivne možnosti za prezaposlitev delavcev Teta. Možnosti se kažejo pri sistemskem operaterju prenosnega elektroenergetskega omrežja Eles in blagovnih rezervah.

Košorok je znova poudaril, da je likvidacija edina možnost za Tet, ki mesečno ustvari za približno milijon evrov izgube, saj obratovanje glede na stanje stvari ni več finančno in ekonomsko vzdržno.

Družba posluje naprej
"V likvidaciji družba posluje naprej, vse možnosti so odprte. Iščemo dodatne rešitve, kako in na kakšen način učinkovito izvajati vse sprejete obveznosti, ena izmed teh je zagotavljanje sistemskih storitev Elesu tudi v prihodnjem letu," je poudaril.

Še vedno se iščejo možnosti, kako to lokacijo vzdrževati. Če se želi ohraniti energetsko lokacijo, jo je treba držati v neki kondiciji.

Kaj ne gre skupaj?
Če govorimo o ohranitvi energetske lokacije, tega zagotovo brez sodelovanja vseh drugih deležnikov po Košorokovih besedah ni mogoče najti. "Po eni strani govorimo o ohranitvi energetske lokacije, po drugi o ohranitvi delovnih mest. To eno z drugim ni logično povezano," je dejal in dodal, da vseh 164 zaposlenih ne more obdržati zaposlitve.

Ob tem je dodal, da v okoljevarstvenem dovoljenju ne piše, da bi bilo treba rušiti dimnik - tega bodo vzdrževali v kondiciji, ki bo preprečevala kakršno koli nevarnost za življenje ljudi.

Delovna skupina, ki bo od HSE-ja sodelovala z upraviteljem, bo po besedah vodje skupine Đorđa Žebeljana sodelovala s Podjedom tako pri socialnem problemu kot pri iskanju možnosti in priložnosti za ohranitev energetske lokacije.

Ni zaposlitve za vse
"HSE se zaveza vrednosti energetske lokacije kot takšne, ampak ohranitev ne more omogočiti zaposlitev vsem," je izpostavil. Po njegovih pojasnilih so poslali poziv vsem družbam v skupini HSE, Gen energiji, energetski zbornici in Slovenskemu državnemu holdingu, da preučijo vse možnosti za zaposlitev.

Kot je dejal Žebeljan, je treba v 60 dneh poiskati čim manj bolečo rešitev. "Ni nobenega dvoma, energetska lokacija je kakovostna in za Slovenijo potrebna," je poudaril in dodal, da pa je treba lokacijo prilagoditi trenutnim zahtevam.

Koliko bi stala ohranitev energetske lokacije, Žebeljan ni želel odgovoriti, dejal je le, da je "letni strošek ohranitve bistveno manjši, kot je bila ocenjena mesečna izguba".

Likvidacijski upravitelj Podjed je medtem poudaril, da bo "napel vse sile", da v čim krajšem času pripravi podroben načrt likvidacije in program presežnih delavcev, ki bo usklajen z vsemi ključnimi deležniki.

"Udeležen bom v vseh pogovorih glede nadaljnjih možnosti, bodisi najema elektrarne, bodisi prodaje kot celote, bodisi prodaje po delih, ali kakšne druge dolgoročne rešitve za to lokacijo," je poudaril in dodal, da pri postopku pričakuje tudi pomoč države, v kakšni obliki, pa da se bo še videlo.

Preučevanje posledic
Časnik Delo je prejšnji teden pisal, da obstaja interes za najem Teta, in sicer od češke družbe Carbo Tech. Po neuradnih informacijah STA-ja pa gre za družbo Carbounion Bohemia. Košorok v "tej fazi" o tem ne želi govoriti, je pa dejal, da je nekaj idej, ki so prišle od potencialnih ponudnikov. "Družba pozna poslovanje termoelektrarne, glede na to, da je z njo nekaj časa sodelovala. Bi pa želeli iz vseh pravnih aspektov preučiti, kakšne posledice bi imel takšen najem, če bi do njega prišlo," je še pojasnil.

Energetska zbornica: HSE ne more prevzeti celotne odgovornosti za stanje v Tetu
HSE ne more prevzeti celotne odgovornosti za trenutno stanje v Tetu, so po začetku redne likvidacije družbe sporočili iz Energetske zbornice Slovenije. Investicija v nadaljnje delovanje bi po njihovem mnenju za HSE predstavljala preveliko tveganje.

Čeprav vložek v nadaljnje delovanje Teta zaradi zahtevnih razmer na trgu za HSE predstavlja preveliko tveganje, ki ga brez spremembe statusa družbe HSE v danem trenutku ni zmožna prevzeti, pa v zbornici poudarjajo pomembno vlogo Teta v kriznih razmerah.

"Ta se je pokazala tudi ob letošnjem žledolomu, ko sta bila plinska bloka v Tetu angažirana za zagotavljanje proizvodnje jalove moči. Le na ta način je bilo mogoče preprečiti napetostni zlom v delu slovenskega elektroenergetskega sistema," so sporočili iz zbornice.

Zato podpirajo ustanovitev projektne skupine, ki bi preučila smotrnost postavitve novih plinskih blokov na lokaciji Teta in upoštevanje takšne rešitve pri oblikovanju strategije razvoja elektroenergetskega sistema v Sloveniji.

Oživitev perspektivnih jeder
Člani Energetske zbornice Slovenije tako podpirajo stališče HSE-ja, da bo likvidacija družbe v določenem segmentu pomenila oživitev perspektivnih jeder na pomembni energetski in industrijski lokaciji v sodelovanju z drugimi energetskimi družbami.

Ob tem pa so poudarili, da gre v primeru likvidacije, pa tudi v primeru stečaja kot zadnjega mogočega ukrepa za zavarovanje upnikov, za prvi energetski objekt v Sloveniji, ki bi se zaprl brez posebnega zakona. Prav tako bi šlo za prvo zapiranje elektrarne po vstopu države v EU, kar v postopek vnaša dodaten element v povezavi z upoštevanjem pravil državnih pomoči.

"Postopek likvidacije bo zato zelo zahteven, tako z vidika zaposlenih, kot z vidika razgradnje obstoječih objektov. Tet namreč leži v 100-metrskem pasu tako ključne železniške povezave Koper-Ljubljana-Zagreb-Dunaj-Budimpešta kot tudi reke Save," so poudarili.

V likvidaciji družba posluje naprej, vse možnosti so odprte. Iščemo dodatne rešitve, kako in na kakšen način učinkovito izvajati vse sprejete obveznosti, ena izmed teh je zagotavljanje sistemskih storitev Elesu tudi v prihodnjem letu.

Blaž Košorok, HSE
Tet gre v likvidacijo