Po optimističnem aprilu se vlagatelji sprašujejo, ali ni trg zrel za nekajodstoten popravek. Foto: Reuters
Po optimističnem aprilu se vlagatelji sprašujejo, ali ni trg zrel za nekajodstoten popravek. Foto: Reuters
Cena lahke nafte je bila ob 15. uri dobrih 112 dolarjev. Foto: EPA

Newyorški Dow Jones je ponedeljkovo trgovanje začel s polodstotnim pribitkom, dan pa je končal malenkost pod izhodiščem, pri 12.807 točkah. S tem se je končal njegov petdnevni pozitivni niz. April je bil najboljši letošnji mesec na Wall Streetu, zato nadaljnja pot navzgor ni samoumevna, čeprav Fed z obljubo o nadaljevanju politike poceni dolarja ustvarja imenitne razmere za bikovski trend delniških in surovinskih trgov.

Velika nihanja pri plemenitih kovinah
Cena zlata je v ponedeljek po jutranjem nihaju navzdol že popoldne dosegla rekordnih 1.575,79 dolarja, tudi srebro si je (po največjem padcu v več kot dveh letih) opomoglo. Toda danes sta se obe plemeniti kovini spet pocenili, prav tako nafta. Vzrok je krepitev dolarja. Za evro je bilo treba ob 15. uri plačati 1,483 dolarja. Po mnenju analitikov utegne dolar v naslednjem obdobju še naprej izgubljati, saj Fed vztraja pri ničelnih obrestnih merah, medtem ko preostali svet viša obresti.

V Indiji višje obresti
Indijska centralna banka (RBI) je tako prav danes z dvigom obeh ključnih obrestnih mer za 50 bazičnih točk negativno presenetila tržne udeležence. Trg je namreč pričakoval nadaljevanje dozdajšnje dinamike, ko je RBI na vsakem sestanku za 25 bazičnih točk zaostril denarno politiko. "S tem bolj restriktivnim delovanjem je centralna banka napovedala vojno inflaciji. Za zmago v tej vojni je centralna banka pripravljena žrtvovati tudi nekaj gospodarske rasti, saj je RBI znižal pričakovanja rasti BDP-ja na okoli 8 % letno, pri čemer pa bo inflacija še nekaj časa vztrajala na trdovratno visokih nivojih," je za MMC povedal Peter Jenčič iz Alte.

"Kombinacija napovedane nižje rasti, bolj restriktivnega prihodnjega delovanja in posledično pritisk na marže bank in podjetij je že vplival na sentiment vlagateljev. Indeks Sensex je v torek izgubil skoraj 2,5 odstotka. Če bodo tuji vlagatelji začeli bolj množično prodajati indijske naložbe, utegne to predstavljati problem za financiranje primanjkljaja tekočega računa plačilne bilance. Spomnim naj, da so v letu 2010 te skrbi precej potihnile, predvsem zaradi ogromnih portfeljskih prilivov v Indijo," je še pojasnil Jenčič.




Tečaji delnic v prvi kotaciji

NOVA KBM
+1,14 %8,90 EUR
PETROL
+0,84 %234,95
INTEREUROPA+0,00 % 2,11
GORENJE
-0,09 %10,99
TELEKOM-0,27 %74,80
KRKA
-1,03 %58,89
MERCATOR
-2,66 %164,95
LUKA KOPER
-4,44 %12,90


SBI TOP po treh plusih spet zdrsnil
Frankfurtski DAX30 je po osmih dneh nenehnega vzpona dopoldne izgubil skoraj odstotek, največje padce pa so utrpeli avtomobilski proizvajalci. Tudi v Ljubljani ni šlo navzgor. Indeks SBI TOP (782 točk), ki se je prejšnji teden povzpel za slabe štiri odstotke (in se lepo pobral z zgodovinskega dna), je bil že za dva odstotka v minusu, na koncu pa omilil izgubo na -0,7 odstotka.

Nova KBM dražja za odstotek
Promet je bil zelo nizek, s Krko ga je bilo za 338 tisoč evrov. Njena cena je nihala med 57,68 in 58,91 evra. Na pozitivni strani izstopa enoodstotni porast delnic Nove KBM, toda prometa ni bilo niti za tisoč evrov. Finančni minister France Križanič je v oddaji Studio City na temo dokapitalizacije Nove KBM med drugim povedal: "Ti, ki so zdaj investirali (sodelovali v dokapitalizaciji pri ceni 8 evrov za delnico, op. a.), imajo že zdaj dobiček, ko bodo prodali, bodo imeli še večjega. Verjetno večkratnega."