V četrtek se je NEK samodejno ustavil zaradi okvare tokovno tlačnega pretvornika na regulacijskem ventilu glavne napajalne vode. Foto: Goran Rovan
V četrtek se je NEK samodejno ustavil zaradi okvare tokovno tlačnega pretvornika na regulacijskem ventilu glavne napajalne vode. Foto: Goran Rovan
Nuklearka Krško
NEK so znova priklopili v električno omrežje malo 14. uri. Foto: BoBo

četrtek se je samodejno ustavila zaradi okvare tokovno tlačnega pretvornika.

Ob vnovični vključitvi v omrežje so iz Nuklearne elektrarne Krško (NEK) sporočili, da se je elektrarna v četrtek samodejno ustavila zaradi odstopanja v delovanju regulacijskega ventila glavne napajalne vode v klasičnem delu elektrarne oz. kot je pokazala diagnostika, zaradi okvare tokovno tlačnega pretvornika, ki so ga nato zamenjali.

Regulacijska ventila glavne napajalne vode sta sicer dva, njuno delovanje pa je namenjeno regulaciji oz. nadzoru pretoka napajalne vode in vzdrževanju ustrezne ravni vode v uparjalniku. Gre za kompleksne komponente iz več sestavnih delov in podsklopov, na enem izmed omenjenih podsklopov pa se je pokvaril pretvornik, ki tokovni signal pretvarja v tlačni. Nepričakovano okvaro so odpravili z namestitvijo novega pretvornika, preventivno pa so ga zamenjali tudi na drugem regulacijskem ventilu.

Brez kakršnih koli vplivov na okolje
Po obsežnih testiranjih sta sledila vnovični zagon elektrarne in njena vključitev v elektroenergetski sistem. V NEK-u so še posebej poudarili, da kratkotrajna zaustavitev elektrarne na okolje ni kakor koli vplivala.

V Upravi RS za jedrsko varnost so pojasnili, da je zaustavitev elektrarne povzročila okvara komponente regulacijskega sistema, ki upravlja ventil sekundarne napajalne vode uparjalnika. Zaradi napake v modulu, ki pretvarja električni signal v pnevmatskega, se je regulacijski ventil zaprl. Ker ni bilo več dotoka vode v uparjalnik, je raven vode v njem začela upadati. To je zaznal varnostni sistem in sprožil samodejno zaustavitev reaktorja. Okvarjeni modul so zamenjali z novim in tako odpravili napako.

Stanje NEK-a izpolnjuje vse zahteve jedrske varnosti in zagotavlja varno obratovanje, so še zapisali na omenjeni upravi.