NEK  je trenutno v stabilnem ustavljenem stanju. Foto: BoBo
NEK je trenutno v stabilnem ustavljenem stanju. Foto: BoBo
JEK se je samodejno ustavil

Vsi varnostni sistemi so pravilno delovali, osebje NEK-a pa je ustrezno ukrepalo. NEK je trenutno v stabilnem ustavljenem stanju, je pojasnil direktor uprave Andrej Stritar.

Uprava za jedrsko varnost je sporočila, da dogodek spremlja in bo javnost sproti obveščala o nadaljnjem dogajanju.

Predsednik uprave NEK-a Stane Rožman je pojasnil, da se je ob stabilnem obratovanju pri polni moči NEK samodejno ustavil zaradi odstopanja v delovanju regulacijskega ventila glavne napajalne vode na klasičnem delu elektrarne. Vsi odzivi sistemov ob ustavitvi so bili pričakovani in ni bilo nikakršnih vplivov na okolje, elektrarna pa je v varnem stanju ustavitve.

Trenutno poteka natančna diagnostika okvare ventila, ki bo predvidoma odpravljena še danes. Po trenutno razpoložljivih informacijah ponovni zagon elektrarne in priključitev na omrežje pričakujejo jutri, je še povedal Rožman.

Pred zadnjim remontom ni bilo ustavitev
Zadnji redni remont NEK-a je bil lani jeseni. Predtem je 18 mesecev NEK deloval izjemno stabilno, brez varnostnih incidentov in samodejnih ustavitev. Elektrarna je v tem obdobju dosegla visoko raven jedrske varnosti in v omrežje oddala 8,23 milijarde kilovatnih ur električne energije.

NEK letos čaka nadzorni pregled mednarodne misije EPREV, ki bo preverila njeno pripravljenost za primer jedrske nesreče na lokalni in državni ravni.

JEK se je samodejno ustavil