Ko kratkoročno obdobje mine, se pokaže prava slika podjetja, je dejal poslanec Zaresa Lojze Posedel. Foto: MMC RTV SLO
Ko kratkoročno obdobje mine, se pokaže prava slika podjetja, je dejal poslanec Zaresa Lojze Posedel. Foto: MMC RTV SLO

Predlog je eno izmed dopolnil, ki jih k predlogu novele o gospodarskih družbah, ki je pravkar v parlamentarnem postopku, predlaga poslanska skupina Zares, da bi odpravili anomalije na področju menedžerskih nagrad in plač.

Neuspešnež naj vrne denar
Politika vodenja podjetij je pogosto preveč usmerjena h kratkoročnim ciljem in rezultatom, meni poslanec Zaresa Lojze Posedel in dodaja, da se pogosto šele po določenem obdobju pokaže prava slika podjetja, vračila nagrade pa ni mogoče zahtevati. Zato poslanska skupina predlaga, da bi nadzorni sveti, če bi v letu dni ugotovili nepoštenost, hujše kršitve ali nepravilnosti, smeli zahtevati vračilo nagrade.

Zares je pripravil tudi dopolnilo, s katerim bi določili merila, ki naj bi jih pri določanju politike dohodkov vodstev morale spoštovati skupščine družb.

Vlada s predlogom novele zakona prenaša direktivo EU-ja o uveljavljanju določenih pravic delničarjev družb, ki kotirajo na borzi. Vlada predlaga tudi obveznost razkritja prejemkov članov uprav in nadzornikov na skupščinah družb.

A. K. K.