Drago Lombar napoveduje
Drago Lombar napoveduje "vročo" jesen. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten


Lombar je pojasnil, da se v vsebino stavke v Luki Koper ne vtika, njegov namen pa je opozoriti, da je vodstvo družbe vzelo zakon v svoje roke s tem, ko je dalo odpoved samo sindikalnim zaupnikom.
Po njegovih besedah bi moralo vodstvo, če že daje odpovedi, te dati vsem stavkajočim, in ne le sindikalnim zaupnikom. To je le zastraševanje zaposlenih, da si ne bodo več upali stavkati, in to ne sme postati praksa, trdi Lombar.
Tudi zakon je glede tega nejasen in zastarel, zato bodo jeseni zahtevali temeljite spremembe zakona o stavki. Ob tem je dodal, da bo jesen še vroča, saj se napovedujejo tudi nova pogajanja o pokojninski, zdravstveni in delovni reformi.
Poudaril je tudi, da so predvsem podpogodbeni delavci povsem izkoriščani in brez vsake pravne zaščite in da se ne sme uveljaviti praksa, po kateri si nihče več ne bo upal napovedati in voditi stavke.
Tu je navedel še primer Lame izpred let, ko je vodstvo dalo odpoved sindikalnim zaupnikom zaradi stavke in posledično izgubilo tožbo ter jih moralo ponovno zaposliti in izplačati visoko odškodnino.