Žerjavisti nadaljujejo stavko, znotraj katere pa vsak dan zagotavljajo pretovarjanje v času popoldanske peturne izmene Foto: AhkSlo
Žerjavisti nadaljujejo stavko, znotraj katere pa vsak dan zagotavljajo pretovarjanje v času popoldanske peturne izmene Foto: AhkSlo
Luka Koper
Uprava Luke je sicer vse do ponedeljka zavračala pogovore s stavkajočimi, saj je stavkovne zahteve imela za nezakonite. V ponedeljek zjutraj pa je celo zaostrila svoje stališče, saj je zoper vse člane stavkovnega odbora sprožila postopke za izredno odpoved delovnega razmerja. Torkov dan je bil namenjen novim pogajanjem, a so se končala brez dogovora. Foto: BoBo
Delegacija sindikata delavcev iz Luke Koper, ki delajo preko podizvajalcev, je predstavila problematiko kršenja svojih delavskih pravic v Luki Koper uradu varuha človekovih pravic. Foto: BoBo
Luka Koper ohromljena zaradi stavke
(Ne)zakonita stavka žerjavistov
5. dan stavke v Luki Koper

"Uprava ostaja na svojih stališčih, je složna, razsodna in v njej ni kaosa, pripravljeni smo nadaljevati pogovore, na izsiljevanja pa ne pristajamo," je po novem dnevu pogajanj povedal predsednik uprave družbe Gregor Veselko. Sindikat žerjavistov mora zdaj ponovno obravnavati nove predloge uprave za prenikitev stavke, zato se bodo pogajanja po vsej verjetnosti nadaljevala v sredo.

Nadzorni svet ni povsem enoten
Veselko je v Odmevih na TV Slovenija povedal, da bodo z žerjavisti, proti katerim so sproženi postopki za izredno prekinitev delovnega razmerja, še pred morebitno odpovedjo v petek oziroma v ponedeljek opravili razgovore. Uprava je postopke za odpovedi sprožila "zaradi interesa družbe", saj je "na podlagi pravnega mnenja in na podlagi vsebine stavkovnih zahtev" ocenila, da je vse skupaj nezakonito, trdi Veselko. Zagotovil je, da bi kljub odpovedim manjkajoče žerjaviste lahko nadomestili.
Predsednik uprave Luke Koper je prepričan, da je bila večina problematike oz. stavkovnih zahtev "rešena že pred samo stavko" in da gre "samo za en problem, to je nov sistem dela na kontejnerskem terminalu". Namesto dveh delavcev na en žerjav naj bi bili po novem sistemu trije na dveh, čeprav le začasno, je zatrdil Veselko.
V petek se bo sestal nadzorni svet Luke Koper, edina točka dnevnega reda pa bo poročanje o stavki. Štiričlanska uprava po besedah Veselka ni povsem usklajena, saj delavski direktor Matjaž Stare nima enakega mnenja kot ostali trije.

Vodstvo Luke sicer še vedno trdi, da je stavka nezakonita, pogajajo pa se zato, ker je trenutno stanje potrebno v dobro družbe reševati. Ob tem pa pripravljajo tožbo oziroma predlog za ugotovitev zakonitosti stavke zoper organizatorja stavke. Da vodstvo zavlačuje s sklenitvijo dogovora s stavkajočimi žerjavisti in čaka odločitev sodišča glede zakonitosti stavke je sicer že med pogajanji omenil predstavnik Sindikata žerjavistov pomorskih dejavnosti v Luki Koper Mladen Jovičič.

Jovičič je ob tem poudaril, da žerjavisti ne stavkajo, ker bi želeli dobiti več pravic, temveč želijo ohraniti sedanje stanje. Tako bi morali ohraniti dosedanjo obliko dela, ko na enem žerjavu delata dva žerjavista, ki se vsaki dve uri menjata. Uprava Luke Koper pa želi, da bi na dveh žerjavih delali trije ljudje, dvourni cikel odmora pa bi se skrajšal za uro.

Delegacija sindikata delavcev iz Luke Koper, ki delajo preko podizvajalcev, je predstavila problematiko kršenja svojih delavskih pravic v Luki Koper uradu varuha človekovih pravic. Delavci, ki delajo preko podizvajalcev, so "namreč neenakopravni, saj so sistemsko prisiljeni delati ista dela za bistveno manjše plače v slabših delovnih pogojih ter so v nedopustno negotovih položajih".


Delavsko delegacijo je sprejel namestnik varuhinje. V razgovoru, ki je trajal dobro uro, so delavci izčrpno popisali prakse sistematičnega kršenja delavskih pravic v pristanišču. Namestnik je med drugim dejal, da bo urad varuha povprašala inšpektorat za delo o razlogih za nedejavnost inšpektorata v primerih kršenj delavskih pravic v Luki. Delavce je tudi pozval, da varuhinjo redno obveščajo o delu pristojnih državnih inštitucij, ki bi morale skrbeti za uveljavljanje delavskih pravic. Prav tako je bilo govora o odgovornosti vlade in ministra za promet Patricka Vlačiča. Delavci se bodo obrnili na ministra, urad pa bo ministra povprašala o konkretnih ukrepih za uveljavitev delavskih pravic v Luki Koper.

Izpad dohodkov, ladje se preusmerjajo
Žerjavisti tako nadaljujejo stavko, znotraj katere pa vsak dan zagotavljajo pretovarjanje v popoldanski peturni izmeni, zunaj tega časa pa zagotavljajo tudi pretovor hitro pokvarljivega blaga in nevarnih snovi. A kljub temu je stavka po mnenju vodstva družbe že presegla 720 milijonov evrov neposrednega izpada prihodkov. Veselko je povedal še, da naj bi dobivali tudi resna opozorila s strani ladjarjev, da je zadevo potrebno čim prej rešiti, štiri ladje pa naj bi v tem času že menjale ciljno pristanišče.

Stavko čutijo predvsem v predelovalni industriji
Večje težave namreč nastajajo tudi v kombiniranem železniškem prometu, saj na omrežju Slovenskih železnic na sprejem v Luko Koper trenutno čaka šestnajst kontejnerskih vlakov. V ponedeljek so bili na kontejnerskem terminalu Luke Koper naloženi oziroma razloženi le trije kontejnerski vlaki.

Po poročanju Financ pa stavko v Luki Koper čutijo že vsi v oskrbovalnih verigah. V petek je ladja enega izmed večjih ladijskih operaterjev odplula iz Kopra, na njej pa je ostalo 1.600 zabojnikov z Daljnega vzhoda, ki bi jih morali raztovoriti v Kopru.

Gibanje Nevidnih delavcev sveta (IWW) je poslalo odprto pismo predsedniku Republike Slovenije Danilu Türku, v katerem so izrazili podporo stavkajočim v Luki Koper. Predvsem so kot težavo izpostavili režim dela v Luki Koper.

"Sedanji režim dela v Luki Koper, ki za različna dela najema podizvajalce, namreč prvi omogoča in brez prevzemanja odgovornosti sodeluje pri sistematičnem izkoriščanju povsem prekernih delavcev, ki so zaradi svojega položaja primorani opravljati težaška dela, pogosto preko uveljavljenega delavnika, a za neprimerno manjše plačilo in manjši obseg pravic," so poudarili.

Pri IWW opozarjajo tudi da je država "večinska lastnica Luke Koper, sočasno pa odgovorna za vzpostavitev okvira, znotraj katerega je tovrstno izkoriščanje sploh možno." Delavcev v Luki Koper, kot trdijo, nihče ne posluša, zato pozivajo predsednika k reševanju problema.

Vse več pogodbenikov nazaj na delo
Veselko se je odzval tudi na drugo perečo problematiko v pristanišču, za katero Luka sicer ni neposredno odgovorna, namreč položaj zaposlenih pri pogodbenikih Luke. Ponovno je poudaril, da je potrebno ločiti stavko žerjavistov od spontanega upora zaposlenih pri podizvajalcih, a tudi v njihovem primeru luška uprava želi, da bi se zadeva rešila in zato razmišlja, da bi kot mediator lahko sodelovala med delavci in njihovimi delodajalci. Zaradi kršitev zakonodaje je Luka tudi odpovedala pogodbo enemu izmed podizvajalcev.

Se pa delo v Luki Koper po Veselkovih trditvah počasi vrača v normalno stanje, od 209 naročenih pogodbenikov, naj bi jih danes delalo 167, terminali naj bi delovali normalno, stoji pa le kontejnerski terminal.

Civilna iniciativa Alternativa Obstaja podprla žerjaviste
Sicer pa je podporo stavki žerjavistom izrekla tudi civilna iniciativa za boj proti nepravičnosti, neenakosti, zatiranju, diskriminaciji in omejevanju mišljenja Alternativa Obstaja. "Ostro protestiramo proti pritiskom na stavkajoče delavce in zahtevamo takojšnjo izpolnitev vseh stavkovnih zahtev! Prav tako zahtevamo, da uprava Luke Koper takoj ustavi vse postopke za odpuščanje stavkajočih," so med drugim zapisali.

Pomanjkanje časa ali politični oportunizem?
Z odprtim pismom premierju Borutu Pahorju in Veselku se je v zapletene razmere v Luki vključil še poslanec Zaresa Franco Juri. V njem državi oz. vladi in AUKN-ju očita, da se še nista odzvali na razmere v tej večinoma državni družbi. V upravi Luke Koper so se odzvali na Jurijevo pismo in zapisali, da cenijo njegovo angažiranje in obisk pri stavkajočih delavcih.

Kot pravijo, so razočarani le, da se ni oglasil tudi na upravi, kjer bi mu "z veseljem predstavili še drugo plat medalje. Verjamemo, da je razlog take odločitve zgolj pomanjkanje časa in ne politični oportunizem". "Če bi si vzeli čas in prebrali stavkovne zahteve sindikata žerjavistov in odgovore uprave nanje, kar so nekateri spletni mediji v celoti objavili, bi se lahko že sami prepričali, da je večina njihov zahtev bodisi že rešena, del je v fazi reševanja, določene zahteve pa sodijo v izključno pristojnost uprave," dodajajo.

Luka Koper ohromljena zaradi stavke
(Ne)zakonita stavka žerjavistov
5. dan stavke v Luki Koper