Predsednik uprave Luke Koper Gregor Veselko je poudaril, da vodstvu Luke za problematiko delavcev IPS-a, ki je sicer ločena od tiste žerjavistov, ni vseeno. Foto: MMC RTV SLO
Predsednik uprave Luke Koper Gregor Veselko je poudaril, da vodstvu Luke za problematiko delavcev IPS-a, ki je sicer ločena od tiste žerjavistov, ni vseeno. Foto: MMC RTV SLO

Nadzorni svet Luke Koper se bo sestal že v četrtek, ne v petek, kot je bilo sprva predvideno, je pojasnil predsednik nadzornega sveta Luke Koper Janez Požar. Požar je pojasnil, da bo edina točka dnevnega reda srečanja poročanje o stavki, več informacij o stališču nadzornega sveta do stavke pa ni želel podati.

Žerjavi v Luki Koper
V sindikatu sicer še zmeraj nasprotujejo novi razporeditvi dela žerjavistov, ki za eno uro skrajšuje odmor. Uprava je do zdaj ukrep, ki je začasne narave in ki predvideva tudi dodatno nagrajevanje, zagovarjala kot nujen zaradi povečanega obsega dela na terminalih. Foto: BoBo
Danilo Türk
Predsednik republike Danilo Türk rešitev za stanje v Luki Koper vidi v "takojšnjem dogovoru med predstavniki delodajalcev in delavcev, s katerim bi poiskali najboljšo rešitev nastalih nesporazumov v okviru zakonov in kolektivne pogodbe". Foto: BoBo

Protestnikom iz vrst delavcev - teh je po ocenah uprave okoli 150, po besedah predstavnika Sindikata izvajalcev pristaniških storitev Predraga Topiča pa okoli 250 - je predsednik uprave Luke Koper Gregor Veselko zatrdil, da vodstvu Luke za njihove težave, ki so sicer ločene od težav žerjavistov, ni vseeno.

Predsednik republike Danilo Türk je v odgovoru na pismo organizacije Nevidni delavci sveta zapisal, da stavko žerjavistov v Luki Koper ter njene ekonomske in druge posledice pozorno spremlja. "Pri stavki je treba dosledno upoštevati vsa zakonska določila, ki predvidevajo režim organiziranja stavke," je zapisal in dodal, da se strinja z Nevidnimi delavci sveta, da je "edina rešitev za nastalo situacijo v takojšnjem dogovoru med predstavniki delodajalcev in delavcev, s katerim bi poiskali najboljšo rešitev nastalih nesporazumov v okviru zakonov in kolektivne pogodbe".

Dodal je še, da "ni opravičila za neenak položaj delavcev podizvajalcev in zaposlenih v Luki", uprava Luke Koper pa bi morala po njegovem mnenju s podizvajalci sklepati takšne pogodbe, ki ne bodo ustvarjale plačnih anomalij in postavljale najemnih delavcev v neenakopraven položaj. Upravo Luke Koper, podizvajalce in delavce poziva, "da se pogovorijo odkrito in v dobri veri in da čim prej poiščejo sprejemljivo rešitev".

Kot je povedal, se je uprava že v torek ponudila kot mediator za reševanje odprtih vprašanj med temi delavci in njihovimi delodajalci. Veselko je predlagal, naj delavci izberejo od tri do štiri svoje predstavnike, s katerimi bi se potem pogovarjali naprej.

Uprava Luke bo pritisnila na IPS
Veselko je med svojim nastopom pojasnil, da se uprava že pogovarja tudi z njihovimi delodajalci, ki so po Veselkovih besedah tudi sami pokazali pripravljenost za sestanek.

Protestnike je Veselko sicer spomnil, da so na območju Luke Koper. "Namenoma nismo želeli zaostrovati situacije in vas poditi, ker razumemo vašo stisko, bi vas pa le prosil, če lahko, da omogočite, da se posel v pristanišču opravlja," je dejal.

Glede podjetja IPS je napovedal: "Mi kot uprava bomo naredili vse, kar je v naši moči, da bomo nanje pritisnili, da se z vami začnejo korektno in konkretno pogovarjati." Posamezni delavci, ki so se spontano oglašali iz množice, so sicer poudarili, da bodo začeli delati šele takrat, ko bodo v roke dobili veljavne pogodbe.

Delavci ne verjamejo nikomur več
Veselko je še enkrat pojasnil, da uprava ne more neposredno poseči v delovnopravne težave med njimi in njihovimi delodajalci. Topič je Veselku odvrnil, da se bodo protestniki sami odločili, ali se bodo vrnili na delo. "Ne verjamejo nobenemu, žal niti vam," je dodal.

Na luških terminalih danes po podatkih tiskovnega predstavnika Luke Sebastjana Šika dela približno 190 od predvidenih 290 pogodbenih delavcev. Medijem so dopoldne omogočili tudi fotografiranje terminalov, kjer delo sicer poteka naprej, vendar v manjšem obsegu kot običajno.

Prometne vpadnice v Luko so danes sicer bistveno bolj pretočne kot v torek.

Pogajanja z žerjavisti se nadaljujejo
Uprava Luke Koper nadaljuje pogajanja s stavkovnim odborom žerjavistov, ki danes stavkajo že šesti dan, je potrdil predstavnik sindikata žerjavistov Mladen Jovičič, ki ni želel razkriti podrobnosti o pogajanjih. Stavka sicer povzroča vse več težav v železniškem tovornem prometu ter pri odpravi in dostavi pošiljk v koprsko pristanišče.

Jovičič ni želel odgovoriti, ali jim je uprava Luke Koper posredovala konkretne predloge za izboljšanje varnosti žerjavistov, kot je bilo obljubljeno na torkovih pogajanjih.

Člani Sindikata žerjavistov pomorskih dejavnosti v Luki Koper danes že šesti dan vztrajajo s stavko, ki je po ocenah vodstva Luke povzročila že 720.000 evrov neposrednega izpada prihodkov.

Železnice: Zadrževanje povzroča velike dodatne stroške
"Stavka, ki v Luki Koper poteka že šesti dan, v železniškem tovornem prometu povzroča vedno večje težave pri odpravi in dostavi pošiljk v koprsko pristanišče. Čeprav je bilo z uvedenimi izrednimi ukrepi mogoče razmere do zdaj obvladovati, pa ugotavljamo, da bo imelo nadaljevanje stavke izredno velike negativne posledice za železniške prevoznike in naše skupne uporabnike," opozarjajo na Slovenskih železnicah.

Na slovenski železniški mreži se je po njihovih besedah danes ob 8. uri zaradi omejenih možnosti prekladanja v Luki Koper zadrževalo kar 17 kontejnerskih vlakov, na razkladanje oziroma nakladanje pa čaka še 14 klasičnih tovornih vlakov. Prepričani so, da bo nadaljevanje stavke pripeljalo do nevzdržnega in neobvladljivega položaja pri izvajanju železniških prevozov.

"Zadrževanje vlakov in pošiljk vsem železniškim prevoznikom povzroča velike dodatne stroške in poslovno škodo, saj uporabniki opozarjajo, da bodo v primeru nadaljevanja stavke in ovir pri prevozu začasno zaustavili prevoze prek Luke Koper ali jih preusmerili na druga pristanišča," dodajajo.

Nadzorni svet Luke Koper se bo sestal že v četrtek, ne v petek, kot je bilo sprva predvideno, je pojasnil predsednik nadzornega sveta Luke Koper Janez Požar. Požar je pojasnil, da bo edina točka dnevnega reda srečanja poročanje o stavki, več informacij o stališču nadzornega sveta do stavke pa ni želel podati.