Foto:
Foto:
Robert Časar
Predsedik uprave Luke Koper je osumljen, da je prekoračil pooblastila, protipravno pridobival premoženjske koristi, finančno izčrpaval podjetja in neupravičeno nakupoval zemljišča. Foto: RTV SLO
Luka Koper pod lupo kriminalistov

Robert Časar, Aldo Babič in Milan Pučko naj bi prekoračili pooblastila, protipravno pridobivali premoženjske koristi, finančno izčrpavali podjetja in neupravičeno nakupovali zemljišča, navaja TV Slovenija.

S Policijske uprave Koper so sporočili, da kriminalisti preiskovalna dejanja v povezavi s poslovanjem gospodarske družbe Luka Koper opravljajo zaradi sumov gospodarskih kaznivih dejanj, ki se preganjajo po uradni dolžnosti. Kot poroča TV Slovenija, naj bi kar 30 osumljenih oseb pridržali v prostorih piranske policijske postaje.

Pod drobnogledom naložbe zadnjih petih let
Kriminalisti preiskujejo kapitalske naložbe zadnjih petih let, še poroča TV Slovenija. Tako naj bi bili pod drobnogledom posli družbe, povezani z nakupi zameljišč za terminala v Sežani in Beltincih, izgradnja nove upravne stavbe in potniškega terminala, domnevno škodljivi posli s podjetji Grafist, B.R.I.L. in ACK ter 25-milijonov evrov vreden nakup deležev v slovaškem podjetju TT Invest. Vse te preiskave bodo tudi predmet posebne revizije, za katero se je vlada odločila pred kratkim.

Anonimna ovadba zoper Časarja in Graja
Pod lupo naj bi bilo tudi podjetje Inženiring Graj v Murski Soboti, ki v Pomurju ureja postopke za gradnjo logističnega centra v Lipovcih. Direktor podjetja Robert Graj izjav ne želi dajati. Na tem mestu velja pojasniti, da je Policijska uprava Koper nedavno prejela tudi anonimno kazensko ovadbo zoper direktorja Luke in Graja Inženiringa Roberta Časarja in Roberta Graja.

Poleg tega so kriminalisti opravljali hišne preiskave po vsej Sloveniji - tudi v Murski Soboti, Novi Gorici in Sežani. Kot so dejali na policiji, kriminalisti pri tem sodelujejo z okrožnim državnim tožilstvom.

Hišne preiskave pri vodilnih Luke Koper?
Kriminalisti naj bi med drugim opravili tudi hišne preiskave na domu že omenjenih predsednika uprave Luke Koper Roberta Časarja, njegovega namestnika in člana uprave Alda Babiča in izvršnega direktorja ene od Lukinih družb v Sežani Milana Pučka, poročajo mediji. Pučko naj bi pred kratkim ostal brez prenosnega računalnika in telefona, kar je sprožilo ugibanje, ali je izginotje povezano s prikrivanjem nekaterih dokazov pri preiskavi domnevno spornih poslov družbe.

Po besedah tiskovnega predstavnika Luke Koper Sebastjana Šika zaposleni namena preiskave ne poznajo, ugibajo pa, da gre za preiskavo, ki naj bi jo sprožila podtikanja in špekulacije v javnosti.

Veliko dela za revizorja
Vlada, ki je skupaj s Kadom in Sodom lastnica 67,11 odstotka družbe, se je zaradi domnevno spornih poslov pred kratkim odločila za izredno revizijo posameznih poslov Luke Koper, kar je podprla tudi skupščina družbe.

Revizor bo moral, kot že zapisano, preveriti vodenje vseh poslov Luke Koper v zadnjih petih letih. Poleg zgoraj že navedenih še nakup nepremičnin na območjih terminala BTC in Orleške gmajne v Sežani ter posle, povezane s podjetjem Premik-net, in ustanovitev ter kreditiranje v tem obdobju nastalih podjetij. Pregledano bo tudi poslovanje v zvezi s podaljšanjem prvega pomola in gradnjo ankaranske vpadnice.

A. K. K./S. Z./M. N.

Luka Koper pod lupo kriminalistov